home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Helyzetkép a gyümölcsösökből
Tóth Tibor
2020.08.06.
LXXV. évf. 31. szám
Helyzetkép a gyümölcsösökből

A csonthéjas gyümölcsöket és a sárgabarackot már leszüretelték a gazdák, az őszibarack a fákon pirosodik, korai szilvából már találni a piacon, körtét és birset pedig bő egy hónap múlva vásárolhatunk. Alábbi körképünkben Bácskossuthfalvára és Hajdújárásra látogattunk, a termelőkkel a már betakarított, érésben levő gyümölcsök hozamáról, minőségéről beszélgettünk.

A lekvárnak, befőttnek és pálinkának egyaránt kiváló sárgabarack Vajdaság nagy részén a kora tavaszi fagyok áldozatává vált. Akinek mégis megmaradt, az szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a kínálat csökkenése minden bizonnyal a kereslet és az eladási ár növekedését vonja maga után.


Fábrik Attila a pálinkateremben

— Sárgabarackból Bácskossuthfalva környékén is kevés termett, mivel a márciusi fagyok alaposan megtizedelték a termést, így nagyon kevesen főzhetnek belőle pálinkát. Valamilyen csodának köszönhetően nekem 600 kilogramm sárgabarack termett. A barackosom bent található a faluban, egy védettebb és magasabban fekvő területen, talán ennek köszönhető, hogy nem érte fagykár. A termés java részét lekvárnak és befőttnek adtam el, de 200 kilót meghagytam magamnak pálinkának. Kevés lesz az idén a sárgabarack-pálinka, és nagy lesz iránta a kereslet. Magas, védett helyre kell ültetni a sárgabarackot, de arra is figyelni kell, hogy több fajtát, korábban és később érőt is telepítsen a gazda. Ha az egyik elfagy, tönkremegy, még ott a másik, mely szépen teremhet. Ezzel a gyümölccsel szenvednek legtöbbet az emberek, mert a fagy sokszor elviszi a termést. A meggyhozam szép volt, és a minőségre sem lehetett panasz, a felvásárlók azonban nem nagyon érdeklődtek iránta. Sok meggy maradt a faluban, de nem veszik kárba, mivel a termelők kifőzik pálinkának. A szilvaültetvényekben is súlyos fagykárok tapasztalhatóak, viszont az utcákban levő, régi fajták roskadásig vannak szilvával. Lesz termés, de korántsem annyi, amennyihez a termelők hozzászoktak. Vilmoskörtéből telepítettem a legtöbbet. A közelmúltban elvégeztük a zöldmetszést, eltávolítottuk a körte fejlődése szempontjából felesleges ágakat. Úgy nézem, erős, szép termésnek nézünk elébe. A körtéhez hasonlóan birsalmából és birskörtéből is jó termés várható — mondta Fábrik Attila, aki a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöki tisztét is betölti. Hozzátette, hogy elkezdték szervezni a szeptemberi szüreti napokat, viszont az esemény megtartása a járványügyi helyzettől függ.


Fábrik Attilánál szépen termett a sárgabarack

A hajdújárási Somogyi János gyümölcsöseiben mintegy kétezer cseresznyefa található. Az idei hozam a vártnál alacsonyabb, mivel a március 23-ai fagy jócskán megtizedelte a termést.


Somogyi János

— A három parcella közül egyetlen területen maradt meg szinte teljes egészében a gyümölcs, de ott is a négy fajta közül az egyik hozott maximális termést. A legelterjedtebb fajta, a cordia egész Szerbiában elfagyott, így nálam is — a fagy elleni öntözési rendszer alkalmazása dacára. A többi fajtánál viszont bevált a rendszer, és a virágok a hideg ellenére megmaradtak. Az idén meggyőződtem arról, mennyire jó, ha az embernek többféle fája van. A legjobb, ha több fajtából ugyanannyi fát ültetünk, így ha az egyik gyengébben terem, még mindig ott a másik, mely nagyobb hozamot hoz. Az idén például egyes cordiákról mindössze három szemet szedtünk le, a mellettük levő sorban viszont volt olyan fa, amely 6 kilót termett. A minőséggel elégedett vagyok. A vállalkozás, ahonnan vásárolom a fákat, növényvédelemmel kapcsolatos tanácsokat is ad. A szakemberek havonta kijönnek, az érési szezon előtt pedig hetente megnézik, hogyan fejlődnek a növények, és hogy közbe kell-e avatkozni. Nagyon vigyázunk, hogy a növény ne legyen kukacos. Mondtam is a szakembernek, hogy a levél kinézete nem annyira fontos, de a termés legyen egészséges. Az idén nyolc alkalommal permeteztem, ami megfelel a sokéves átlagnak — mondta a fiatal termelő.


A tavaszi fagyok után ilyen volt a cseresznyeültetvény (Somogyi János felvétele)

A cseresznye keresett volt az idén. Az ára kezdetben 250 dinárt tett ki, majd a piac telítődésével, fajtától függően, 180 dinárra esett vissza. A később érő cseresznye alaposan megérezte a sok eső hatását, hiszen a szemek megrepedeztek.

— Egy kollégám egy hétfői napon 3 tonna cseresznyét adott át a felvásárlónak, majd kisvártatva értesített, hogy a felvásárló több cseresznyét nem vesz át. Mi másnap kezdtük a szedést. Kiderült, hogy a termelőktől pénteken és szombaton megvett gyümölcs jó része hétfőre megrepedezett, és ilyen állapotban az orosz piac nem tart rá igényt. Termésünket a feleségemmel a piacokon értékesítettük. Minden áldott nap valamelyik településen kínáltuk a cseresznyét. Mindössze hat ládával maradt, ezen már könnyen túladunk. A meggyet a szedés után azonnal átadtuk. Kevés volt belőle a piacon, így a 80—150 dináros árral elégedettek lehetünk. Ami a szilvát illeti, a čačanska rana fajtát már leszedtük, a besztercei vagy požegača fajtát pedig csaknem egy hónap múlva kezdjük. A március 23-ai fagy a szilvát bimbós állapotában érte, a virágrügyek már valamelyest megindultak. Az áprilisi, három éjszakán át tartó hideg is alaposan megtizedelte az ültetvényt, hiszen akkor a fák már teljesen virágba borultak, egyesek el is virágoztak. Mindezek ellenére lesz termés, csak jóval kevesebb, mint korábban — mondta Somogyi.

A gazdák abban bíznak, hogy az időjárási viszontagságok elkerülik őket, és a még szabad ég alatt érő gyümölcsöket már semmi baj sem éri.


A finom, ropogós cseresznye (Somogyi János felvétele)


Jégcsapok a cseresznye virágán (Somogyi János felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..