Helyszíni jegyzetek a XX. Herczeg Ferenc Emléknapokról

Helyszíni jegyzetek a XX. Herczeg Ferenc Emléknapokról

Ez év szeptemberének harmadik hétvégéjén tartották meg Versecen, sorrendben immár huszadik alkalommal!, a dél-bánsági kisváros neves szülöttének, Herczeg Ferenc írófejedelemnek az emlékét, továbbá munkásságának a jelentőségét méltató emléknapokat.

A rendezvény szervezője és házigazdája változatlanul a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület volt. Közbenjárásukra a konferencia meghívott előadói, a vendégek, valamint az esemény lekövetést felvállaló, írott és elektronikus média képviselői másfél órára az idén is „birtokukba vehették” a verseci Városháza dísztermét.

Alkalmi köszöntőt Virág Bene Klára, az egyesület elnök asszonya mondott, majd Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket. Az előadásokat ezúttal dr. Mák Ferenc irodalom- és művészettörténész, kritikus és szerkesztő, illetve msgr. Bogdán József fehértemplomi plébános-költő vállalták. Az alább olvasható irodalmi méltatást, mely eredetileg dr. Mák tanár úr jegyzetéből vétetett, a XX. Herczeg Ferenc Emléknapok szervezői, afféle ízelítőként, a magyar nyelvű meghívókra is rányomtatták.

„Versec város sváb származású szülöttje írói pályája során legjobb műveiben, a Pogányok, A hét sváb és Az élet kapuja című regényeiben, A fekete lovas, a Bizánc és A híd című drámáiban a magyar nemzet sorsfordító eseményeinek állított emléket, s a politikai magyar nemzet történelemformáló erejét hirdetve eszmevilágában is vállalta a küldetéses szerepének méltatását. Ezért írhatta róla kiváló tisztelője (Németh G.Béla): Herczeg Ferenc „mint dolgos állampolgár valóban polgár volt, mint politikus ember – vagy sajátos magyar kifejezéssel szólva: mint hazafi – a politizáló birtokosság eszményeinek, ideáinak, célkitűzéseinek elfogadója”. Egy patrícius, aki eljutott a titkok kapujába. A műveiből hűséget, méltóságot és a közösség iránti feltétlen alázatot tanulhat a kései utókor.”

A hatvanadik verseci szüreti napok keretében zajló idei kulturális rendezvényt Versec városa és a Magyar Nemzeti Tanács védnökölte.

Vonatkozó írásunkat lapunk szeptember 20-i számában olvashatják. Addig is meséljenek a helyszínen készült fotográfiák.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Helyszíni jegyzetek a XX. Herczeg Ferenc Emléknapokról
Irodalom
Helyszíni jegyzetek a XX. Herczeg Ferenc Emléknapokról
Irodalom
  • Csermák Zoltán
  • 2020.04.27.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink