home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helyi termékek előnyben
Tóth Tibor
2021.12.09.
LXXVI. évf. 49. szám
Helyi termékek előnyben

A hétvégén két hagyományos rendezvényt tartottak Palicson. Szombaton a Ludaspuszta Térségi Társulás, a ludasi Noge húsfeldolgozó üzem és az Elitte Palics Kisvendéglő szervezésében nyolcadik alkalommal valósult meg a Hagyományok Téli Fesztiválja, melynek keretében megtartották a tepertősütő versenyt és a helyi termékek kiállítását, vasárnap pedig a Paligo Palus Ultramaratonklub és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség szervezésében huszonkettedik alkalommal volt Mikulás-futás.

A palicsi Kisvendéglő előtti parkolóban tizenhat szabadkai, hajdújárási, királyhalmi, ludasi, kispiaci, martonosi, horgosi csapat sütötte a tepertőt bográcsokban. Az ínycsiklandó illat még azokat is vásárlásra csábította, akiknek nem tartozik kedvencei közé ez a finomság.

A VMSZ ifjúsági csapatának bográcsában már szépen barnult a tepertő. Radakov Alen, a csapat főszakácsa elmondta, hogy a szalonnát közepes nagyságúra szeletelték, tűzön megpörzsölik, hogy a zsír kijöjjön a szalonnából, és abban a zsírban sülve válik finom ropogóssá. A jellegzetes, sötétbarna színét 2-2,5 óra sütés után kapja meg a tepertő. Fontosnak tartják a hasonló rendezvényeken való részvételt, hiszen itt lehetőség adódik a csapatépítésre, gasztronómiai tudásuk felelevenítésére, és a tepertősütéssel hagyományainkat is őrzik.


Hagymaszeletelő verseny

Azok a Palicsra kilátogatók sem maradtak éhen, akik nem hívei az omlós, ropogós tepertőnek, ők hurkát, kolbászt, birkapörköltet és babot vásárolhattak, a vállalkozó szelleműek pedig szalonnakockázásban és hagymaszeletelésben mérhették össze ügyességüket, tudásukat.


A helyi termékek kiállításán minden megtalálható volt, ami a karácsonyi készülődéshez szükséges

A helyi termékek kiállításán negyvenöt termelő és kézműves kínálta portékáját: hústermékeket, gyümölcslevet, savanyúságot, lekvárt, befőttet, kalácsokat, süteményeket, mákot, sajtot, diót, házi tésztát és a közelgő karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos kézművestermékeket. A megnyitón dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke örömét fejezte ki, hogy megtelt a Kisvendéglő előtti parkoló, és megköszönte a szervezőknek, hogy immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az eseményt.

— Nagyon komolyan gondoljuk, hogy Palics ennek a régiónak az egyik központjává váljon. Ehhez hozzájárulnak a zenepavilonban nyáron megtartott koncertek, a Szabadka—Szeged és a Belgrád—Budapest vasút építése, a mai rendezvény, valamint az is, hogy Palics a korábbi években nem volt ilyen rendezett, mint most. Ezért köszönet illeti a Park Palics és a Palics—Ludas Közvállalatot, valamint Palics Helyi Közösségét — mondta köszöntőjében dr. Pásztor Bálint.


A rendezvényt dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke nyitotta meg

A legízletesebb tepertő kiválasztásakor a zsűrinek nem volt könnyű dolga, végül az első helyet a VMSZ Zorkai Nyugdíjasfórumának ítélte oda, melynek tagjai nagy örömmel vették át a legjobbnak járó elismerést.


Friss, omlós, ropogós tepertők készültek

Vasárnap a zuhogó eső ellenére is mintegy 500-600, piros jelmezbe és sapkába öltözött Mikulás teljesítette az 1500 méteres távot. A nemes kezdeményezés huszonkét évvel ezelőtt indult, akkor az ultramaratonklub nyolc versenyzője öltözött be Mikulásnak, és futotta le a másfél kilométert. A következő években egyre többen választották vasárnap délelőtti időtöltésnek a futást, két évvel ezelőtt pedig rekordot döntött a résztvevők száma, hiszen mintegy 2000-en neveztek be a futamra. Az idén a szervezők legalább 3000 résztvevőre számítottak, de a zuhogó eső miatt a vártnál kevesebben jelentek meg az eseményen.


Rajt előtt

— Nagyon sokan felhívtak reggel, és érdeklődtek, megtartjuk-e a rendezvényt. Aki ismer, az tudja, hogy egy kis eső nem állíthat meg. Akkor is átáznánk mindannyian, ha nem eső, hanem hó hullna, de a hóesés senkit sem zavarna. Rendkívül elégedett vagyok, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére mégis ennyien eljöttek a Mikulás-futásra. A célba érkezők boldogok, mosolyognak, az arcuk kipirult, és örömmel veszik át a megérdemelt érmet. Helyezéseket nem hirdetünk, viszont jutalomban részesül a legfiatalabb és a legidősebb futó, valamint a legötletesebb jelmez — mondta Jánosi Elvira, a Mikulás-futás fő szervezője.


Télapó és két Télanyó

Az eseményt több kísérőrendezvény is színesítette. A résztvevők édességeket hozhattak, melyek azokba a csomagokba kerültek, amelyeket a Vöröskereszt szabadkai szervezete a népkonyha igénybevevői gyermekeinek ajándékoz a közelgő ünnepek alkalmából. A Mikulás-futás résztvevői egy szelvény kitöltése után tombolajegyekhez jutottak, és a sorsolás után többen is értékes nyereményekkel — a többi közt kerékpárral — térhettek haza.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..