home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Helyi közösségi választások Szabadkán
Tóth Imre
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Helyi közösségi választások Szabadkán

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt is meg van elégedve az eredményekkel. Az SZHP 37 helyi közösségből 27-ben lett első, a VMSZ pedig a korábbi 5 helyett 9-ben szerzett abszolút többséget.

37 szabadkai helyi közösségben összesen 104 szavazóhelyen járult az urnákhoz a választópolgárok valamivel több mint 23 százaléka. A voksolás zökkenőmentesen folyt, a Városi Választási Bizottsághoz sem kampánycsendsértésről, sem más incidensről nem érkezett hivatalos bejelentés — mondta el lapunknak Kovács Károly, a bizottság elnöke. A polgárok azonban jelezték, hogy magyar és szerb nyelvű SMS-ekben is buzdították őket a szavazásra, erről azonban nehéz megállapítani, hogy kampánycsendsértésnek minősül-e — magyarázta Kovács. Egy szavazóhelyen meg kell ismételni a választást. A titkos szavazáshoz való alkotmányos jog csorbulása miatt Ludason a 87-es szavazóhelyen hét napon belül ismét rendeznek szavazást, ez azonban érdemben nem befolyásolja a végeredményt — mondta a bizottság elnöke.

— Bármennyire csökken is Szabadkán a magyarok száma, olyan eredményt értünk el, amelyre méltán lehetünk büszkék. A másfél hónapos kampány eredményes volt — nyilatkozta vasárnap a késő esti sajtótájékoztatóján Bunford Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke. Míg a 2011. évi választáson a VMSZ öt, most kilenc helyi közösségben szerzett abszolút többséget: Királyhalmon, Hajdújáráson, Palicson, Radanovácon, Ludason, a Vasutastelepülésen, Kisradanovácon és Zorka helyi közösségben. Ezenkívül a VMSZ abszolút többséggel nyerte meg a választást Csantavéren is, ahol az elmúlt 12 évben nem volt többsége.

Bunford Tivadar kuriózumként említette meg Dušanovo és Tavankut településeket, ahol a VMSZ jelöltjei a második helyet megszerezve tagjai lesznek a helyi közösség közgyűlésének. A Vajdasági Magyar Szövetség emellett Bajmokon, Mérgesen, Makkhetesen, Nagyfényen és Kér helyi közösségben is meghatározó tényezője lesz a döntéshozatalnak — tette hozzá, majd köszönetet mondott a párt aktivistáinak és a polgároknak is.

— A Szerb Haladó Párt a választások abszolút győztese, ez a párt a város domináns politikai tényezője — nyilatkozta vasárnap este Bogdan Laban, az SZHP szabadkai bizottságának elnöke.
Az előzetes adatok alapján a haladók a szavazatok több mint 45 százalékának megszerzésével a 37 helyi közösségből 27-ben lettek elsők. A párt Mišićevón 100%-os eredményt ért el. Az SZHP a voksok több mint 50%-át szerezte meg a Sétaerdő helyi közösségben — itt él a legtöbb szavazópolgár —, valamint a Központ I-es, a Központ II-es, a Központ III-as, Peščara és Kisbajmok helyi közösségekben, a Harcosok sorakozója lakótelepen, ezenkívül Bajnát, Sándor, Kertváros, Újzsednik és Györgyén helyi közösségekben is. Bogdan Laban külön kiemelte Kelebiát, ahol a szavazatok több mint 51%-át szerezték meg, és gratulált a koalíciós partnerének, a VMSZ-nek.

— A Vajdasági Magyar Szövetség egy olyan párt, amely építkezni szeretne, illetve partnere lenni a Szerb Haladó Pártnak, mely most néhány ezer szavazattal többet kapott, mint a VMSZ. Azokban a helyi közösségekben is szeretnénk együttműködni velük, ahol most alulmaradtunk. Az elmúlt csaknem két hónapban ellenfelek voltunk, de nem ellenségek, ez egy nemes verseny volt — fogalmazott Bunford Tivadar, és gratulált a Szerb Haladó Pártnak az elért eredményhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..