home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Helyi ízek - helyi értékek
2020.05.27.
LXXV. évf. 22. szám
Helyi ízek - helyi értékek

2020. május 26-án, 11 órakor, online módon került sor a Helyi ízek - helyi értékek elnevezésű INTERREG IPA CBC projekt (azonosító: HUSRB/1602/42/0112) záró rendezvényére.

 A projekt legfőbb célja az volt, hogy szélesítse az érintett határ menti régiókban működő szociális gazdaság szereplőinek ismereteit. A projekt megvalósítói törekedtek arra, hogy erősítsék a szociális vállalkozások határon átívelő együttműködéseit és azok piaci pozíciójának megerősítését. Tudásátadás, tanulmányutak a szociális gazdaság jelenlegi és potenciális szereplőinek motiválása mind fontos része volt az aktivitásoknak. A projekt másik fontos része a hagyományos kézművesség erősítése. A két téma kapcsán felmérések készültek a határ mindkét oldalán, a partnerek stratégiát dolgoztak ki, amelyet megosztanak az érintett kormányzati szervekkel, és javaslatokat tesznek, hangsúlyozva a szociális gazdaság szereplőinek jelentőségét a helyi élelmiszerek és kézműves termékek piacának fellendítésében. A helyi termékek népszerűsítése érdekében a partnerek különböző eseményeket, vásárokat, termékkóstolókat szerveztek, ahol a résztvevők megismerhették egymás tradicionális ételeit, ízeit és termékeit. Emellett a szemléletformáló promóciós filmek és kiadványok is bemutatják a szociális gazdaság helyi szereplőit, a helyi termékeket és kézműves hagyományokat a közösségi médiák lehetőségeinek kiaknázásával. Mindét helyen, Bácsalmáson és Pacséron is, kialakításra került egy helyi termékeket árusító bolt, amelynek felszerelése és berendezése Pacséron most van folyamatban.

 A projekt itteni részéneknek összefoglalója címszavakban:

— Megvalósítók: vezető kedvezményezett: Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. Bácsalmásról, szerbiai kedvezményezett: Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, Pacsér
— A projekt időtartama: 2018. június 1. – 2020. május 31.
— A projekt értéke: 234.584,84 euró, abból a vajdasági oldalon 84.906,00 euró – 85% EU hozzájárulás
— A projekten résztvevő termelők száma: közel 120 vajdasági és bácsalmási termelő
— vásárok száma, ahol a termelők kiállítottak: 9 (Pacsér, Topolya, Bácsalmás, Zenta, stb.)
— átlagos látogatottság a vásárokon: 500-600 fő alkalmanként
— fotópályázat (a régi mesterségekről) a gyerekeknek: 6 osztály részvétele mellett 1 nyertes osztályt hirdettünk
— kvíz a régi mesterségekről és helyi termékekről: 2 nyertes osztályt hirdettünk, akik tanulmányi kiránduláson vehettek részt Ópusztaszeren, a 60 résztvevő a topolyai Csáki Lajos általános iskola tanulói közül került ki.
— Észak-vajdasági termelők magyarországi tanulmányútja: Bácsalmás, Madaras, Mórahalom érintésével, 22 résztvevővel, ottani kistermelőkkel ismerkedtek és építettek kapcsolatot a projektben részvevő termelők és kézművesek

Az online záró konferencia keretében Balassa Endre (SRB) és Bartha Tiborné Gáll Ágnes (HU) projektmenedzserek beszámoltak a projekt keretében megvalósult eredményekről, dr. Ricz András a helyi termékekkel és régi mesterségekkel kapcsolatos kutatás eredményeit és ajánlásait, míg Erős Ervin a szociális vállalkozásokat felölelő felmérés tanulságait mutatta be. A referátumok után a részvevők számos kérdést és gondolatot osztottak meg egymással.

A tapasztalatokat  Miklós József, a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnöke és Balassa Endre projektmenedzser 13,00 órakor, a Pacséron kialakított helyi termék bolt épülete előtt, sajtótájékoztatón osztották meg a média képviselőivel.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..