home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helyek és történetek — A Magyar igazság kútja
Martinek Imre
2021.10.15.
LXXVI. évf. 41. szám
Helyek és történetek — A Magyar igazság kútja

A Magyar igazság kútját, melynek topográfiai elhelyezkedése Budapest - Józsefvárosban van, a Szabó Ervin téren, Szentgyörgyi István (Bégaszentgyörgy, 1881. június 20. — Budapest, 1938. szeptember 28.) alkotá meg.

A díszkút felavatásának apropóját viszont a káváján ma újra olvasható felirat hirdeti: „E kutat hálás magyarok emelték Nagy-Britannia méltó fia, Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928.”  

Hogy ki is volt ő? Mármint az a bizonyos nemes úr, és mely igazság megelevenítéséről is van tulajdonképpen szó? Kérdésünkre a választ a gondolatnál is sebesebben hozta elénk a mobilnet. Csupán az alaplépéseket kellett megtennünk hozzá...

„A brit sajtómágnás 1927. június 21-én jelentette meg híres cikkét az angol Daily Mailben Magyarország helye a Nap alatt címmel, amelyben felhívta a figyelmet az igazságtalan trianoni békediktátum következményeire. A hálás magyar társadalom díszkutat állított jóakarójának, aki a vesztes első világháború után az elsők közt emelte fel szavát Angliában a hazánkat sújtó aránytalan büntetés ellen.”

(forrás: ITT)

Lévén a megkapott szövegben valóban minden benne volt/van, minden, ami közös történelmünk és sorsunk megismeréséhez szükséges, a továbbiakban mi már csak és kizárólag az emlékhely fénybe írt dokumentálását tartottuk szem előtt. Kétezer-huszonegy nyarán. 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..