home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Helye van a versnek
Molnár Krekity Olga
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Helye van a versnek

Kosztolányi és Csáth szülővárosában tartották meg a Versünnep Fesztivál vajdasági elődöntőjét — A döntő a költészet napján, április 11-én lesz megtartva a budapesti Nemzeti Színházban

A Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon az idén hirdette meg ötödik alkalommal a VERSÜNNEP — Vers- és prózamondó fesztivált a Család Európai Éve jegyében, valamint az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából — de a repertoáron a kortárs költők művei is szerepelhettek. A rendezvény elsősorban a színművészek, az előadóművészek és a szakirányú egyetemi hallgatók számára adott lehetőséget a magyar líra kincseinek népszerűsítésére az anyaország határain belül és kívül. Az elődöntőkre március folyamán került sor Békéscsabán, Veszprémben és Szabadkán. A döntő a költészet napján, április 11-én lesz megtartva a budapesti Nemzeti Színházban.

Bemutatkoztak a műkedvelők is

A szervezők ebben az évben nagyon fontosnak találták a felnövekvő generáció motiválását és fejlesztését, ezért (első ízben) szereplési lehetőséget nyújtottak az általános és a középiskolásoknak, valamint az amatőr felnőtt versmondóknak is. Az iskolások legjobbjai április 5-én bemutatkozhattak a budapesti Játékszínben, ahol egész napos izgalmas és tartalmas műsorral várták őket. Persze ennek a megmérettetésnek is volt tétje, a legkiválóbbak előadhatják produkciójukat a Versünnep döntőjén, versenyen kívül.

A Versünnep Fesztivál fővédnöke Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, szakmai fővédnöke pedig Csoóri Sándor költő, író.

A vajdasági elődöntőt március 31-én tartották meg a Népkör nagytermében. A szervezők nevében Kolti Helga köszöntötte a megjelenteket. A bírálóbizottság — Császár Angela színművész, érdemes művész, a zsűri elnöke; Mezey Katalin József Attila-díjas költő; Hűvösvölgyi Ildikó színművész; Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész — előtt elsőként az általános iskolások alsósai, továbbá az 5—6. osztályosok mutatkoztak be. A második kategóriában a 7—8.-os tanulók és a középiskolások mérettettek meg (egy korosztályként!). A felnőttek mezőnyében csak hárman álltak színpadra: Szabados Etelka, Farkas Beatrix és Harangozó Erzsébet. Hadd tegyük még hozzá, hogy mindössze négy helység (Csóka, Bácsfeketehegy, Kishegyes és Topolya) irodalmi és versmondó csoportjainak képviselői jelentek meg a Versünnepen, talány (vagy szervezési mulasztás?), hogy a többi szavaló (pl. a szabadkaiak) miért maradt el.

Bátortalan profik

Az esti forduló előtt Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka város művelődésügyi tanácsosa üdvözölte a versenyzőket. „Kosztolányi és Csáth városában mindig helye van a versnek” — kezdte mondandóját, majd beszédében azt is hangsúlyozta, hogy tudja, milyen izgalmai és szépségei vannak az ilyen találkozóknak, hiszen középiskolásként maga is foglakozott versmondással.

— Életem legnehezebb és legörömtelibb pillanataiban a versek voltak a hűséges társaim... Volt, amikor én találtam rájuk, és volt, amikor ők leltek meg engem. Kell a vers, hogy megkopott szavainkat, csodálatos nyelvünk szövetét felfrissítse, hogy a költészet kínálta ezeregy lenyűgöző nyelvi lelemény szétáradjon bennünk. Nagy László szerint a költői kép energiasűrítés, s erre a sűrített energiára egyre nagyobb szükségünk van. Kell a vers, mert az érzések, a gondolatok, az emlékezet és a jelenvalóság költői megfogalmazása által mintegy újrateremtődik a világ. Kell a vers, hogy — miként Szilágyi Domokos írta — „néha könnyesen és néha könnyedén a megismerés lépcsőit bejárjuk” velük.

A szín- és az előadóművészek esti seregszemléjén mindössze négy versenyző vett részt: Lőrinc Tímea, Raffai Ágnes, Kása Tímea és Kiszeli Zoltán. Ők két-két produkciót adtak elő. (A minőség ezúttal nem licitált rá a mennyiségre: a nők első körben szinte mindannyian Terék Anna költő verseit tolmácsolták!)

A szünetekben a szabadkai zeneiskola dzsessz tanszakának növendékei, Dudás Bea és Varga Iván tanítványai: Zabos Regina, Borsos Dóra és Barna Dávid, valamint a Garden Quartett szórakoztatta a (gyér) közönséget.

Az eredményhirdetés előtt a zsűri elnöke, Császár Angela méltatta a teljesítményeket. Véleménye szerint szép magyar beszédű fiatalok kifejező, élményszerű, jól értelmezett és feldolgozott produkciókkal rukkoltak elő.

Eredménylista

Alsósok: 1. Kőműves Csenge (Kishegyes), 2. Szabó Rebeka (Topolya), 3. Molnár Réka (Kishegyes).

5—6. osztályosok: 1. Kovács Dorina (Csóka), 2. Katona Boglárka (Topolya), Bede Anett (Bácsfeketehegy). Különdíj: Szabó Némedi Róbert (Bácsfeketehegy).

Felsősök és középiskolások: 1. Kőműves Noémi (Kishegyes), 2. Dudás Nikolett (Kishegyes), 3. Szabó Regina és Dupák Fanni (Csóka).

A felnőttek közül nem díjaztak senkit.

A profik közül az április 11-ei budapesti döntőben, a Nemzeti Színházban Lőrinc Tímea és Raffai Ágnes képviseli Vajdaságot.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..