home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helen Mirren üzenete a színházi világnapra
Tóth Lívia
2021.03.27.
LXXVI. évf. 12. szám
Helen Mirren üzenete a színházi világnapra

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A jeles napot 1978. óta a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik a teátrumok. A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben a színházi világ egy jeles személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára, melyet március 27-én olvasnak fel a színházi előadások előtt. 2021-ben a színházi világnap üzenetét Helen Mirren Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas orosz származású brit színművésznő fogalmazta meg.

Íme az üzenete:

„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!

Helen Mirren

2021-ben a második olyan színházi világnapot tartjuk, amelyen a színház és közönsége nem találkozhat, vagy csak a járványügyi korlátozások betartásával hirdethetőek meg az előadások. Hallgassák meg Helen Mirren gondolatait Hámori Ildikó művésznő tolmácsolásában, aki többek között A királynő című filmben is – ezzel a szereppel érdemelte ki a brit művésznő az Oscar-díjat – a hangját kölcsönözte Helen Mirrennek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..