home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hegyvidéki istálló — újratervezve
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.01.27.
LXXVI. évf. 3. szám
Hegyvidéki istálló — újratervezve

Egy spanyolországi hegyvidéken levő istállót terveztek újra otthonná. Nem kis munkával járt a projektum, de a végeredmény kárpótolta a tulajdonosokat, hiszen elképesztő lett.

Az eredeti épületből keveset láthatunk ugyan a felújítás után, de az erős kőfal, a jó állapotú gerendák, valamint a megmaradt mennyezet méltán őrzi az épület varázsát, ezáltal az eredeti, rusztikus hangulatot, mely a tulajdonosok egyetlen kívánsága volt.

Néhány berendezési elemet, például egy asztali lámpát Franciaországból vásároltak, de a többi ikonikus bútorral — melyek szerencsére nem nyomták el a rusztikus kialakítást — teljesen egyedi légkört hoztak létre. Térelválasztónak érdekesen megtervezett, üveges, kazettás részt választottak, mely rengeteg természetes fényt enged a régi istállóba. A végeredmény az apró részletek miatt nagyon bájos lett.

A belső terek kialakításán Llorenc Olivé belsőépítész és Javier Trilla építész dolgoztak, s igyekeztek nagyon természetes helyiségeket létrehozni. Óriási tolóajtókat építettek be, ezáltal fokozták a természetes fény beáramlását a terekbe, ám a pazar kilátás sem elhanyagolandó — a táj egybeolvad a nappalival.

A téli síszezonban itt találkozik a család, és tagjai elfoglalják a területüket. Bizony, ilyenkor akár három generáció is jelen van, és együtt tölti a vakációt. Fontos volt a helyiségek jól kihasználhatósága, hogy azok sokoldalúak és funkcionálisak legyenek. Olyan harmonikus tereket hoztak létre, amelyek alkalmasak arra, hogy rengeteg élménnyel gazdagodjanak az ott levők. Helyet kap benne egy remekül beépített kandalló, mely a nappali szíveként helyezkedik el a tágas, nagy üvegajtós térben. A lenyűgöző precizitással megkomponált, idilli környezet egyféle időtlenséget nyújt a stílusos otthonnak.

A virágokkal, gyertyákkal és egyéb dekorációs elemekkel meleg, megnyugtató enteriőrt varázsoltak a falak közé, és kiemelték a ház rusztikusságát. A kőből és fából épített otthonnak így kellemes, természetes, barátságos bájt kölcsönöztek.

Az átalakítás során néhány közfalat elbontottak, így a nappali és az ebédlő egy légtérben foglalhat helyet. Ez a ház központi része. Az ebédlőt az eredeti, kőből készült fal és egy boltíves mennyezet öleli körül. Az óriási étkezőasztal köré rattanszékek kerültek.

Ebből a nappali-étkező kettősből öt, gránitból készült lépcső vezet a konyha felé. Talán ez az istállóház egyik legrusztikusabb része, hiszen itt az eredeti kőfallal együtt a régi istálló gerendás mennyezetét is megtartották. A bútor modern stílusban készült, és gránit munkalapot kapott. A hűtőszekrény és az acélsütők beépítése hatalmas kontrasztot eredményez. A teret közepén egy négyszögletű, modern asztal tölti ki. Ebben a konyhában egyesül a meleg, rusztikus stílus, melyet a fehérre mázolt fagerendák adnak, a modern irányzattal, melyet az acél munkagépek kölcsönöznek. A végeredmény valóban elképesztően vagány és stílusos. Ebből a helyiségből is kijuthatunk az udvarra. A munkapultok feletti, kőfalba épített, parányi ablakok minden oldalról természetes fényhez juttatják a helyiséget. Az ablakok alatt a kőfalba vésett polcok a fűszernövények és a fűszertartók tárolójaként funkcionálnak.

A hálószobákban újonnan épített, gerendás mennyezet uralja a teret, melyet spotlámpákkal hangsúlyoznak. A szobák mellett találhatóak a fürdők. A terasz felé hatalmas üvegfalakat építettek, melyek növelik a hálószoba terét, a belátást pedig sötétítőfüggönnyel akadályozzák meg. A hálószobát két romantikusan klasszikus fotel uralja, melyben pihenve az ott lakók elmélyülhetnek a hegyi táj szépségében és az olvasásban egyaránt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..