home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hegyesthwrol visszakapta Mátyást
Tóth Péter
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Hegyesthwrol visszakapta Mátyást

Nem túlzás azt állítani, hogy Mátyás király minden idők egyik legnépszerűbb magyar királya. Neki sikerült a történelmünk során úgy felvirágoztatnia az országot, hogy európai mércével is elismerték. Alakja több európai népnél is megjelenik. Nagy hagyományai vannak a rutén, szlovák, szlovén, horvát és bosnyák nyelvterületeken.

Egykori szlovén katona cimborámtól tudtam meg, hogy Kralj Matjaž néven náluk is mindmáig hatalmas kultusza van.

Hogy a mai Kishegyes területén járt-e, akár királyi díszben, akár álruhában, azt nyilván sosem fogjuk megtudni, de azt tudjuk, hogy írásos formában a falu neve a történelem folyamán először 1462-ben bukkan fel, amikor Mátyás király az édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek Szabadka környékén több pusztát ajándékozott, köztük Hegyesthwrolt is. Ez a tény vezérelhette 2009-ben a „hegyesi” szoborkert megálmodóit, amikor úgy döntöttek, elsőként Mátyásnak állítanak emléket. 2009-ben Simor Márton szegedi szobrászművész ajándékozta a falunak a Mátyás-szobrot, melyet a templomkertben állítottak fel.

A kishegyesiek kezdettől magukénak érezték a köztéri szobrot. A templomkertben pedig hamarosan egy újabb alkotás, Guyon Richárd honvédtábornok mellszobra követte. Guyon tábornok nevéhez fűződik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, melyet a település határában vívtak — hegyesi csata néven jegyzi a történelem, amikor Guyon megfutamodásra kényszerítette a Jellasics vezette császári sereget. 2013-ban azonban — közvetlenül Mátyás napja előtt — ellopták a bronzból készült mellszobrot, melynek később sem sikerült a nyomára bukkanni. Csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, melyek szerint nem vallási vagy nemzeti háttere van a bűncselekménynek, hanem valakik pusztán üzletet láttak a színesfém eltulajdonításában, hiszen a bronznak mindig jó ára van.

Két évig állt üresen a talapzat, mígnem egy határon átívelő összefogás nyomán a közelmúltban sikerült újra felállítani az ellopott szobor szakasztott mását. A testvértelepülések és baráti települések, baráti önkormányzatok, intézmények támogatásának köszönhetően újraöntötték Mátyás mellszobrát. Budapest XVI. kerülete, Békésszentandrás, Kelebia, Szank, Örkény, Csongrád megye közgyűlése, valamint a szegedi Gál Ferenc-főiskola mellett a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország belgrádi nagykövetsége nyújtott segítséget a szoborállításban, illetve a szoborpark környékének térfigyelő rendszerrel való felszerelésében.

A Mátyás-szobrot Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete együtt leplezték le. Brasnyó Ferenc esperesplébános pedig ezután fel is szentelte. A szoboravató előtt Zakar Péter főiskolai tanár, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dékánja Mátyás királyról mint a reneszánsz korszak jelentős európai uralkodójáról értekezett. Ebből az előadásból is az derült ki, hogy Mátyás valóban európai jelentőségű uralkodó volt, országa pedig nagyhatalomnak számított.

A szoboravatón elhangzott, hogy a tervek szerint már jövőre újabb alkotással gyarapodhat a szoborpark, melyben korábban is álltak már emlékművek. Legközelebb valószínűleg egy egyházi személynek állítanak szobrot. A templomkertbe 1941-ben egy turulszobrot helyeztek — egy úgynevezett országzászlós emlékművet —, melyet 1945-ben a kommunista hatalom utasítására döntöttek le. A szemtanúk szerint valahol a Mátyás-szobor közelében ásták el.

A szoboravató után a színházteremben a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fennállásának 60. és az egyesület keretében működő Rizgetős néptáncegyüttes megalakulásának 20. évfordulóját is megünnepelték. Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke üdvözlőbeszédében elmondta, hogy a Petőfi megalakulása és későbbi fennállása is kötődik a művelődési ház épületéhez, melyet az 1950-es évek elején építettek. Sokáig a szövetkezeti otthon részeként működött, elsősorban filmvetítésre használták, ám megalakult a Petőfi-kultúrkör, majd egy amatőr színjátszó csoport is, melynek számos sikeres fellépése volt Tatus bácsi, azaz Kovács István vezetésével. A művelődési egyesület első elnöke Lassú Sándor volt. Az egyesület 1974-ben nyerte el intézményesített formáját, ekkor Pecze József került az élére, és onnantól rendszeres költségvetési támogatásban részesült. Az 1990-es években Szőke Anna vette át a vezetést, akkor alakult meg a Rizgetős táncegyüttes is. Az évforduló alkalmából a táncosok a legújabb koreográfiájukat mutatták be, közreműködött Csizmadia Anna népdalénekes, Berec István néptáncos, valamint a Fokos és a Csalóka zenekar.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..