Házszentelés a Kolpingban

Házszentelés a Kolpingban

Képzési központ nyílt Szajánban

„A keresztény ember alapvető kötelessége az emberszeretet, amely az istenszeretettől elválaszthatatlan, és annak egyben előfeltétele is.” (Adolph Kolping)

 

A Szerbiai Kolping Társaság Szajánban megnyitotta az új képzési központját, a már meglevő székházának szomszédságában emelt új épületben. Az ünnepségen a szajáni Szent István Kolping Család szívélyes vendéglátásban részesítette az egybegyűlteket. A tagság sokat dolgozott az új épületnek és környékének rendbetételén, az érkező vendégeket pedig többek között Krizsán Szokol Erzsébet művészi finomsággal kidolgozott mézeskalácsaival lepték meg. Az egybegyűltek között jelen volt a temesvári és a padéi Kolping-család, az újvidéki Kolping-kórus Ivana Andrić vezetésével, valamint Talpai Sándor, Nagykikinda Önkormányzatának segédpolgármestere.


Zdravko Isakov felvétele

Az új épületet ft. Tapolcsányi Emánuel prézes szentelte fel. Tomić Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság nemzetközi kapcsolatokért felelős titkárnője megnyitójában elmondta, négy éve született meg a képzési központ gondolata. Az elképzelésüket a Nemzetközi Kolping Társaság rögvest elfogadta, és a Svájci Kolping Társaság anyagi támogatásával felépülhetett az objektum. Bejelentette, az egyik fő céljuk a falun élő nők fölkarolása és képzése, továbbá a kézművesség előtérbe helyezése. Hangsúlyozta, sokat köszönhetnek Kéri Brigittának, a szajáni Kolping-család, valamint Lengyel Annának, a Szerbiai Kolping Társaság elnökének.

Felszólalt Gregor Federhen is, aki a kolpingosok nemzetközi kapcsolatának kölni koordinátora, működési területe Közép- és Kelet-Európa, valamint Vietnám és India. A többi közt kiemelte, a szajáni képzési központ megnyitása egybeesik az 50 éves Nemzetközi Kolping Társaság létrehozásával. Szerbiai viszonylatban hangsúlyozta a szajáni Kolping-család vezető szerepét a Kolping-mozgalom kiterebélyesedésében. Reményét fejezte ki, hogy a központ az idős, magányos embereknek is otthont ad.

Tóth Zoltán, Szaján polgármestere nagy ünnepként határozta meg a központ átadását. Szerinte fontos szerepet tölt majd be Észak-Bánát oktatási és művelődési életében, valamint előrelépés lesz a helyi önkormányzat és a régió közéletében.

Végezetül Gregor Federhen egy Brazíliában készült Kolping-szobrot adott át a szajániaknak, valamint a jelenlevők ujjlenyomatukkal színezték ki a Kolping-fát ábrázoló pannót. A felsoroltak mellett megnyílt a mozgalom életét bemutató fotókiállítás, valamint Adler Éva alapító tagról is megemlékeztek.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Házszentelés a Kolpingban
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Házszentelés a Kolpingban
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink