home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Házszentelés a Kolpingban
Kőművesné Nyáry Márta
2019.11.13.
LXXIV. évf. 45. szám
Házszentelés a Kolpingban

Képzési központ nyílt Szajánban

„A keresztény ember alapvető kötelessége az emberszeretet, amely az istenszeretettől elválaszthatatlan, és annak egyben előfeltétele is.” (Adolph Kolping)

 

A Szerbiai Kolping Társaság Szajánban megnyitotta az új képzési központját, a már meglevő székházának szomszédságában emelt új épületben. Az ünnepségen a szajáni Szent István Kolping Család szívélyes vendéglátásban részesítette az egybegyűlteket. A tagság sokat dolgozott az új épületnek és környékének rendbetételén, az érkező vendégeket pedig többek között Krizsán Szokol Erzsébet művészi finomsággal kidolgozott mézeskalácsaival lepték meg. Az egybegyűltek között jelen volt a temesvári és a padéi Kolping-család, az újvidéki Kolping-kórus Ivana Andrić vezetésével, valamint Talpai Sándor, Nagykikinda Önkormányzatának segédpolgármestere.


Zdravko Isakov felvétele

Az új épületet ft. Tapolcsányi Emánuel prézes szentelte fel. Tomić Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság nemzetközi kapcsolatokért felelős titkárnője megnyitójában elmondta, négy éve született meg a képzési központ gondolata. Az elképzelésüket a Nemzetközi Kolping Társaság rögvest elfogadta, és a Svájci Kolping Társaság anyagi támogatásával felépülhetett az objektum. Bejelentette, az egyik fő céljuk a falun élő nők fölkarolása és képzése, továbbá a kézművesség előtérbe helyezése. Hangsúlyozta, sokat köszönhetnek Kéri Brigittának, a szajáni Kolping-család, valamint Lengyel Annának, a Szerbiai Kolping Társaság elnökének.

Felszólalt Gregor Federhen is, aki a kolpingosok nemzetközi kapcsolatának kölni koordinátora, működési területe Közép- és Kelet-Európa, valamint Vietnám és India. A többi közt kiemelte, a szajáni képzési központ megnyitása egybeesik az 50 éves Nemzetközi Kolping Társaság létrehozásával. Szerbiai viszonylatban hangsúlyozta a szajáni Kolping-család vezető szerepét a Kolping-mozgalom kiterebélyesedésében. Reményét fejezte ki, hogy a központ az idős, magányos embereknek is otthont ad.

Tóth Zoltán, Szaján polgármestere nagy ünnepként határozta meg a központ átadását. Szerinte fontos szerepet tölt majd be Észak-Bánát oktatási és művelődési életében, valamint előrelépés lesz a helyi önkormányzat és a régió közéletében.

Végezetül Gregor Federhen egy Brazíliában készült Kolping-szobrot adott át a szajániaknak, valamint a jelenlevők ujjlenyomatukkal színezték ki a Kolping-fát ábrázoló pannót. A felsoroltak mellett megnyílt a mozgalom életét bemutató fotókiállítás, valamint Adler Éva alapító tagról is megemlékeztek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..