home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Házigazdák és vendégeik a porondon
Tóth Lívia
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
Házigazdák és vendégeik a porondon

Zárjuk az évet, nyitjuk a nyarat! Ezzel a címmel tartotta meg évadzáró műsorát a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. A zenés, táncos programban a gyermekcsoportok és vendégeik mutatkoztak be.

Az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke köszöntötte. Elmondta, a közönségre váró színes kavalkádban nemcsak a csókai gyermekek lépnek fel, hanem a barátaik is, akik Kelebiáról, Ludasról, Törökkanizsáról érkeztek. A tánccsoportok közös jellemzője, hogy mindegyik oktatója, koreográfusa Varga Viola és Gazsó Tibor Somi.

A házigazda egyesületből a Kis Topogó és a Topogó tánccsoport késztette tapsra a közönséget. Az utóbbiakra a kazárbokri csárdás előadása után meglepetés várt: mivel az ősszel lesz tíz éve, hogy együtt táncolnak, az egyesülettől különleges ajándékot, a Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctáborban való részvételi lehetőséget kaptak.

A csókai évadzárón Kelebiáról a Vackor, Törökkanizsáról a Tiszavirág, Ludasról a Libabál néptáncegyüttes örvendeztette meg egy-egy műsorszámmal a jelenlévőket.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Gyöngyvirág citeracsoportja dunántúli és rábaközi dalokat adott elő, majd az oktatójuk, a Plakett díjjal kitüntetett Mihók Attila duóban is zenélt Márki Majával, illetve Keszity Denisszel. A furulyások közül Dienes Álmos szintén a tanárával, Recskó Szabolccsal lépett színre.

A hazai színeket képviselte a Kék Cinkék irodalmi csoport két, többszörösen díjazott, sikeres versmondója, Balunovity Anna és Jaksa Dominika is.

A kelebiai Bodza citerazenekar, Mihók Attila szakmai felkészítővel és Gazsó Tibor Somival kiegészülve, a vendéglátók tiszteletére csókai népdalcsokrot hozott.

A táncokhoz a talpalávalót, majd a táncházban a muzsikát Juhász Gyula, Szabó András és Jovánovity Péter szolgáltatta.

A rögtönzött udvari fellépőtér hátterét a csókai Százszorszép kézimunkacsoport kiállítása díszítette. A szorgos kezű asszonyok azokat a falvédőket mutatták be, amelyekkel a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége pályázatán díjakat érdemeltek ki.

Kiss Tóth Erika hangsúlyozta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására. Ezen az egyesület is részt vett, és a megnyert eszközökből fedezték egész évben a csoportok munkáját. Emellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Csóka Község Önkormányzata hathatós működési támogatásával valósult meg a bemutatott program. A tartalmas délután lezárásához a szülők közbenjárására sütemény került az asztalokra, de a frissen sült tejfeles lángosnak sem tudott senki ellenállni, a fenséges csemege ugyanis az utolsó falatig elfogyott.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..