home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hazaváró
Tóth Lívia
2005.11.29.
LX. évf. 48. szám
Hazaváró

Az óvodások népi gyermekjátékokat adtak elő Barát István fotójaFalunapot tartottak Egyházaskéren. Ez már magában is megérdemelne egy hírt, de az esemény jelentőségét növelte, hogy ebből az alkalomból átadták rendeltetésének a falumúzeumot és a könyvtárat. A tájház kellékeit a helybeliek adt...

Az óvodások népi gyermekjátékokat adtak elő Barát István fotója

Falunapot tartottak Egyházaskéren. Ez már magában is megérdemelne egy hírt, de az esemény jelentőségét növelte, hogy ebből az alkalomból átadták rendeltetésének a falumúzeumot és a könyvtárat. A tájház kellékeit a helybeliek adták össze, természetesen van konyha és tisztaszoba is, az udvaron tűzoltókocsi (1902-ből származik) és stilizált gémeskút fogadja a vendégeket, de a galambdúc is lakókra vár. A könyvtár jelenleg háromszáz kötetet számlál, de az állomány remélhetőleg gyarapszik majd. Újdonságnak számít, hogy a középületekre táblák kerültek, amelyek magyar és szerb nyelven adják tudtára az érdeklődőknek, hogy mi az objektum rendeltetése. A felsoroltakért köszönet illeti a csókai önkormányzatot, az Illyés Közalapítványt és a tartományi kisebbségügyi titkárságot.
Ünnepi köszöntőjében Fehér Mária, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, kegyelettel szeretnének emlékezni mindazokra, akik valamikor Egyházaskéren éltek és dolgoztak, valamint megköszönte a támogatók segítségét, az adományokat, de azoknak a közreműködését is, akik részt vettek a munkálatokban. Hozzátette, azoknak szeretnék szebbé és lakályosabbá tenni a falut, akik még ott maradtak, és remélik, hogy ezzel esetleg visszatartják azokat is, akik már menni készülnek.
A műsorban fellépett a falu apraja-nagyja: Rácz Szabó Klementina, Puskás Tamara, Juhász Zsolt, Huszár Rózsa, Huszár Györgyi, Nagy Nándor, Tóth Martin, Puskás Otília, Kataró Katalin, Nagy Ilona, Marija Pantiæ, Pető Gyula, Rácz Szabó Klaudia, Tóth Klára, Gera István, a helybeli óvodások (Fáy Viktória óvónő vezetésével népi gyermekjátékokat adtak elő), és általános iskolások, valamint a vegyes kórus. Sorjáztak a szavalatok, mesék, népdalok, a nagytermet megtöltő közönség pedig tapssal jutalmazott minden fellépőt.
A falunapon megalakult az Egyházaskérről elszármazottak klubja. Az elképzelések alapján a pénzelése önkéntes adományokból történne a helyi közösség folyószámláján, pontosabban alszámláján keresztül. A céleszközöket kizárólag a temető rendezésére, és a Hazaváró elnevezésű rendezvény megtartására fordítanák, amelyet minden év májusának utolsó hétvégéjére terveznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..