home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hazatalálásra (rá)hangolódva
Martinek Imre
2019.11.22.
LXXIV. évf. 46. szám
Hazatalálásra (rá)hangolódva

Újabb rendhagyó koncert részesei lehet november utolsó hetében a vajdasági magyar közösség. A Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész Palya Bea és zenekarának vendégszereplése esedékes.

Az első helyszín november 26-án, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület lesz, 19 órai kezdettel. A soron következő második pedig egy nappal később, november 27-én, 17 órai kezdettel. Újvidéken, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken.

„Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Megannyi szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján —, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, mélyek, fájóan őszinték és humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenlétével pedig rögtön bűvkörébe vonja közönségét.” — olvasható abban az eseményre invitáló közösségi bejegyzésben, melyet a vojlovitzi találkozás koordinátora, Vermeki Boglárka a Belgrádi Egyetem Filológiai Kar Hungarológiai Tanszékének lektora tett közzé. Kedvcsinálóként természetesen, az előadó és zenekarának tervezett repertoárját is feltüntetve. Az újvidéki esemény szervezője Oszkó Beatrix ph.D. a Magyar Tudományos Akadémi Nyelvtudományi Intézet Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának tudományos munkatársa, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vendégoktatója. 

Az alábbi, Hazatalálok én című szerzemény Palya Bea 2018. szeptember 12-én megjelent Hazatalálok című lemezéről való.
 


 

A projektum Magyarország Kormánya Külgazdasági és Külügyminisztériumának, továbbá a Balassi Intézet keretében működő Vendégoktatói Hálózat közös védnökségével valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..