home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„Haza csak ott van, hol jog is van”
Kartali Róbert
2024.03.15.
LXXIX. évf. 11. szám
„Haza csak ott van, hol jog is van”

Színültig megtelt a szabadkai Jadran Színpad március 15-én, a Vajdasági Magyar Szövetségnek az 1848—49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából szervezett központi eseményén. Ez volt az első olyan nyilvános rendezvény, amelyen dr. Pásztor Bálint a VMSZ újonnan megválasztott elnökeként mondott beszédet. Magyarország Kormánya nevében dr. Nobilis Márton Pál, Magyarország Agrárminisztériumának államtitkára köszöntötte az emlékező közösséget.

Legyen béke, szabadság és egyetértés! — emelte ki beszédében dr. Nobilis Márton Pál. A magyarországi politikus rámutatott arra, hogy a ’48—49-es forradalom és szabadságharc egy olyan történelmi esemény, amely az össznemzeti magyarságot, szinte minden családot érintett. A szabadságharc és a forradalom árnyékában, az akkori események viharában minden magyar család szembesült a változásokkal és az áldozatokkal.

Magyarország Agrárminisztériumának államtitkára a jelen világhelyzetre reflektálva kiemelte, hogy a háború nem csupán a szomszédok, de az egész európai közösség problémája, a béke és a stabilitás ugyanis, melyért oly sokat küzdöttek elődeink, veszélyben van.

— Az európai értékek, amelyekre oly büszkék vagyunk, mostanra megkérdőjeleződtek. A ’48—49-es forradalom és szabadságharc hősei nemcsak saját szabadságukért harcoltak, hanem azért is, hogy az alapvető emberi jogokat és szabadságjogokat mindenki számára biztosítsák. Szerencsések vagyunk, hiszen Magyarország ma egy szabad ország, szabadon élhetünk, szabadon választhatunk és szabadon kifejthetjük véleményünket. Ez azonban elődeink áldozatos küzdelme nélkül ma nem lenne így. Ahhoz, hogy Magyarország ma szabad ország legyen, szükség volt mindazokra, akik ’48-ban, ’56-ban és a rendszerváltáskor bátran felálltak az elnyomás és a zsarnokság ellen. A ’48-as forradalom és szabadságharc üzenete ma is él, azt tanítja nekünk, hogy soha ne mondjunk le a szabadságunkról és a szuverenitásunkról. Értékes örökség, amelyet őseink hagytak ránk, amelyet meg kell őriznünk és tovább kell vinnünk a jövő generációi számára.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség már az előző európai parlamenti választásokon is nemzeti listát állított, ami lehetőséget teremtett a határon túli magyar közösségeknek, hogy képviseljék magukat — mutatott rá az államtitkár.

— Így volt az előző listákon befutó, biztos helyen a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, aki nemcsak bejutott, de nagyszerű munkát is végzett. Köszönjük neki. Ez a kezdeményezés, a nemzeti lista állítása egyértelmű üzenet arról, hogy a politikai közösség mindig is azért harcolt, és azért fog harcolni, hogy a magyar érdekek, a magyar hang még hangsúlyosabban érvényesüljön mindenhol, így az Európai Unióban is. Az, hogy a Fidesz—KDNP EP-listáján eddig is helyet kaptak külhoni magyar képviselőjelöltek, sőt az Európai Parlament képviselőcsoportjának megbecsült tagjaivá válhattak, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az anyaországban kétharmados felhatalmazással kormányzó erő komolyan gondolja a magyar nemzet egységét.

A magyarországi politikus beszédében kiemelte, így olyan képviselők is lehetőséget kaptak és kapnak Brüsszelben kiállni saját népük, közösségük érdekében, védelmében, akik egyelőre nem tagjai az európai szövetségi rendszernek. Hozzátette: a magyar polgári kormány elszántan küzd azért, hogy Szerbia minél hamarabb tagjává válhasson az uniónak.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke ünnepi beszédében Petőfi Sándor A nép című verséből idézve hangsúlyozta, hogy „haza csak ott van, hol jog is van”. Mint mondta, ebben az egy mondatban meghalljuk a magyar történelem minden fényes és tragikus eseményét, a nemzet szabadságáért, a nyelvért, a kultúráért vívott minden küzdelmet. Az elnyomást, a felkeléseket, a csatákat, a megtorlásokat évszázadokon át. Látjuk az utat mutatókat, a bölcseket, a bátrakat, az árulókat és az áldozatokat. A haza megteremtéséért és megvédéséért folytatott állandó küzdelmét a magyar nemzetnek. Ország — haza. Sok ország van, de haza csak egy van, és ezt a hazát nekünk kell megteremtenünk és nekünk kell megóvnunk. Aláhúzta: éppen ezért nekünk mindannyiunknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeréves szülőföldünkön otthon lehessünk, otthon érezhessük magunkat. Meg kell teremtenünk a jogainkat, és a jogainkkal élnünk kell — tette hozzá.

A VMSZ elnöke ez elmúlt négy és fél hónapot összegezve köszönetét fejezte ki a Vajdasági Magyar Szövetség minden tagjának, aktivistájának, szimpatizánsának, szavazójának és a vajdasági magyar közösség egészének, hogy meg tudták őrizni politikai önállóságukat, és olyan választási eredményt értek el december 17-én, amelynek köszönhetően növelni tudták a szavazatszámot és a mandátumszámokat is annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség a szerbiai belpolitikai palettának továbbra is megbecsült része legyen a Vajdasági Magyar Szövetség képében.

Pásztor Bálint szerint a célok ma is azonosak, ugyanazok, mint Petőfinek, Jókainak, Kossuthnak, Széchenyinek, Deáknak vagy a reformkor nagyjainak, hiszen a hazát kell megőrizni.

— A jogainkért meg kell küzdenünk, az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, a nyelvhasználat terén. Köszönet a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy ezeken az identitásmegőrzést szolgáló fontos területeken partnere a Vajdasági Magyar Szövetségnek, és eszköze a jogaink kivívásának. Kivívtuk, megvédjük, érvényesítjük, fejlesztjük jogainkat közösen, küzdünk a biztonságért.

A kihívások tekintetében kiemelte, meg kell szolgálni a közösség bizalmát, és ezt a felhatalmazást meg kell tartani a szerbiai belpolitikai körülmények között úgy, hogy minden évben választási év van.

— Az idén is vár ránk legalább két megmérettetés, egyrészt az európai parlamenti választások, másrészt az önkormányzati választások. Az európai uniós választások esetében az a feladatunk, hogy az előző megmérettetésekhez hasonlóan a Fidesz—KDNP pártszövetség számára biztosítsuk a vajdasági magyar közösség szavazati jogával rendelkező része támogatásának a 99 százalékát, másrészt pedig az a feladatunk, hogy képviselőt küldjünk az Európai Parlamentbe. Emellett pedig önkormányzati választás is vár ránk. Nagyon egyszerű a feladat, meg kell őriznünk a hídfőállásokat, és bővíteni kell azokat annak érdekében, hogy helyi szinten is megfelelő képviselettel rendelkezzen a magyar közösség Vajdaságban, ne csak országos, tartományi és európai parlamenti szinten.

A rendezvényen részt vett Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Bájity Borisz, Kerekes József és Vicsek Annamária, a VMSZ alelnökei, Tóbiás József, a párt tanácselnöke. Továbbá a VMSZ parlamenti, tartományi, önkormányzati tisztségviselői és képviselői, az MNT tisztségviselői, valamint a vajdasági magyar közéleti és kulturális élet szereplői.

Az ünnepi beszédek után a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület előadta az Itt az idő! című alkalmi műsort, Juhász Gábor és Hajvert Zalán közreműködésével.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..