home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Havannai szivar
Orosz Ibolya
2007.10.24.
LXII. évf. 43. szám
Havannai szivar

- Szalai Attila illusztrációjaIDåUTAZÁS A MÚLTBA. Gondolom, kevesen emlékeznek már arra, hogy Slobodan Milošević - míg Szerbia első számú pártembere volt - a Kommunista Szövetség kongresszusára meghívta Románia diktátorát, Nicoale Chaucescut. Hogy a jugoszláviai/szerbiai kommunista...

- Szalai Attila illusztrációja

IDåUTAZÁS A MÚLTBA. Gondolom, kevesen emlékeznek már arra, hogy Slobodan Milošević - míg Szerbia első számú pártembere volt - a Kommunista Szövetség kongresszusára meghívta Románia diktátorát, Nicoale Chaucescut. Hogy a jugoszláviai/szerbiai kommunista párt gyorsan bekövetkező megszűnését a szomszédok diktátora jobban érezte-e, mint maga a belgrádi Vožd? Vagy a saját bukásától tartva nem merte kitenni a lábát romániai bunkerbirodalmából? Nem tudni. Tény, hogy a kongresszusra nem jött el. De a meghívásának a ténye megmásíthatatlan (dokumentumok őrzik), s Belgrádon a szégyenfolt megmaradt. Milošević, aki ,,Tito után is Tito akart lenni, a példakép számtalan kedvtelésének hódolt. Például: imádta a kubai szivart. A jófajta, havannai kézzel csavartnak, úgy látszik, a szerbiai parlamentben ma is számtalan kedvelője van. Mi mással lenne magyarázható az, ami a múlt héten a képviselőházban történt? A radikális párti Tomislav Nikolić javaslatára (mesélte nemrég: remekül nyaralt Kubában) a képviselők határozattervezetet fogadtak el Kuba elszigetelése és blokádja ellen, amelyet az USA helyezett kilátásba. A Fidel Castro rezsimjének támogatásáról szóló dokumentumot a parlamenti pártok zöme aláírta! Kivéve a Liberális Demokrata Pártot, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát és a kisebbségi pártok, köztük a VMSZ képviselőit. Való igaz, hogy Szerbiának mindenkivel jó viszonyban kellene lennie, de hogy a kubai diktátorral is ennyire?! Belgrád, úgy látszik, két évtized múltán sem képes tanulni a hibákból - szégyenszemre.
Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője szerint nem annyira a témát kezdeményező radikálisokat, hanem a házelnököt, Oliver Dulićot terheli a felelősség, amiért a parlament a fontos tervezetek helyett inkább Kubával foglalkozik. Pásztor sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a VMSZ képviselőinek többszörös jelentkezése ellenére sem volt hajlandó napirendre tűzni a pártnak a műsorszórási törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Pedig köteles lett volna, hiszen rendes ülésszakról volt szó. Ezzel a parlament elnöke megsértette a képviselőházi ügyrendet, magatartása pedig azt mutatja, mennyire ,,demokratikus a Demokrata Párt. A képviselő felsorolta, hogy az említett műsorszórási törvény mellett milyen módosításokat nyújtott be a VMSZ. Elmondta azt is: pártja a múlt héten levelet intézett Vuk Jeremić külügyminiszterhez, amelyben arról tájékoztatják: a vajdasági magyarság képviselői - a pártok, a civil szervezetek, a történelmi egyházak - nem támogatják a kishatárforgalmi egyezmény megkötését Magyarországgal, mert azt károsnak tartják.
A BELÜGYMINISZTER VÁLASZA. A VMSZ képviselői a közelmúltban kérdést intéztek Dragan Jočić belügyminiszterhez: a rendőrség milyen céllal írja össze az üres házakat Vajdaságban? Nos, megérkezett a válasz, amely lényegében egyetlen mondatból áll: az összeírásról nincs tudomása. Pásztor Bálint szerint nem tudni, melyik a rosszabb: az-e, hogy a miniszternek nincs tudomása arról, mi folyik a terepen, vagy az, hogy állítása nem felel meg a valóságnak? Ha szabad hozzátennem: van itt egy harmadik tényező is. A rendőrminiszter legalább olyan ,,színes egyéniség, mint Velimir Ilić, csak csöndesebb fajta - kevésbé harsányak és látványosak a megnyilvánulásai.
RAZZIÁK A KASZÁRNYÁKBAN. A múlt csütörtökön Nagybecskereken és Pancsován volt razzia a helyi kaszárnyában - átkutatták az objektumokat, ahol a háborús bűnökkel vádolt, a hágai igazságszolgáltatás elől bujdosókat keresik. ,,Az elmúlt néhány hónapban szinte napi gyakorisággal hajtottunk végre ilyen akciókat - nyilatkozták a Védelmi Minisztérium illetékesei, akik részleteket nem voltak hajlandóak elárulni. Rasim Ljaljić, a hágai törvényszékkel való együttműködésért felelős nemzeti tanács elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: a biztonsági szolgálatok és más állami szervek munkájának 60%-át a hágai szökevények felkutatásának ,,szentelik. Nem ,,szentelni kell rájuk az időt, és nem 60%-ot. Százat. Szerbia EU-s jövője október végéig eldől, s ez csakis a hágai törvényszékkel való TELJES együttműködéstől függ.
Ljaljić szerint a csütörtöki akciókat nem előadásnak szánták, azok az illetékesek rendszeres tevékenységének a részei voltak: az utóbbi 6 hónapban 160 létesítményt kutattak át. Egy neves katonai szakértő szerint viszont csak ,,kamu akciókról van szó, melyek azt hivatottak bizonyítani, hogy Belgrád keresi Mladićot, s ha megtalálja, kiadja Hágának, ám Mladić nincs sehol.
NEGATÍV ÉRTÉKELÉS ELLENÉRE IS BIZAKODÁS. Carla del Ponte hágai főügyész a múlt hét elején kedvezőtlen értékelést adott Szerbia együttműködéséről a nemzetközi bírósággal. Belgrád együttműködését nem tartja teljesnek, sem kielégítőnek, és elengedhetetlennek tartja Ratko Mladić letartóztatását. Ennek ellenére a még egyszer belgrádi látogatásra készülő főügyész bizakodó: szinte biztos abban, hogy a boszniai szerbek egykori tábornoka az év végéig Hágába kerül.
BOLOGNAI BONYODALMAK. A bolognai folyamat alapelven átszervezett szerbiai felsőoktatásban nem kis bonyodalmat okozott: mi lesz azokkal az emberekkel, akik a ,,régi tantervek szerint tanultak/tanulnak, s kapnak egyetemi diplomát? Miközben ezt a diplomát a jövőben mester (master) fokozatnak hívják? A szerbiai parlament előtt van az a törvénymódosítási javaslat, amely a ,,régit és az ,,újat kiegyenlítené. A VMSZ legutóbbi sajtótájékoztatóján Kovács Elvira parlamenti képviselő elmondta: arra fognak szavazni, hogy kiegyenlítődjön az egyetemi végzettség és a master fokozat. Szerinte a parlament elfogadja majd ezt a sokakat érintő javaslatot, ami jó. A remélt döntés szépséghibája, hogy a parlament késik a kiegyenlítés elfogadásával, így sok egyetemi kar már kiírta a mester fokozatra szóló pályázatokat. Ahogy az egyetemistaszervezetek, a képviselő is arra hívta fel a figyelmet: kár beiratkozni ezekre a képzésekre, szükségtelen letenni a plusz egyetemi vizsgákat azoknak, akiknek már diplomájuk van. Ez ugyanis személyenként több tízezer dinárba kerül, újabb tudást pedig aligha ad.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..