Hatvan bográcsban rotyogott a birkahús

Hatvan bográcsban rotyogott a birkahús

Az önkormányzat, valamint a Művelődési és Oktatási Központ segítségével szervezte meg Csókán a Banka bácsi Gasztro Egyesület a II. Nemzetközi Birkapörkölt-főző Versenyt. Az eseményre összesen együttvéve mintegy hatvan csapat nevezett Magyarországról, Romániából, Macedóniából és Vajdaságból. Az érkezőket ragyogó napsütés fogadta, a település központjában lévő régi magtár melletti füves terület hamarosan megtelt sátrakkal és vidáman készülődő emberekkel.

Az egybegyűlteket Borsos Kálmán főszervező és Balázs Ferenc polgármester üdvözölte, a rendezvényt a fővédnök, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság nevében Molnár Viktor segédtitkár nyitotta meg. Ezen a napon több jeles vendég is megfordult a bánáti városkában, többek között Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, Pék Zoltán és Fremond Árpád parlamenti képviselők, valamint Antal Péter, a romániai Pécska polgármestere.

A program legünnepélyesebb pillanata minden bizonnyal az volt, amikor Farkas Zoltán, a magyarországi Békés megye önkormányzatának elnöke, országgyűlési képviselő a Békés megyei zászlót és a címeres nemzeti lobogót adományozta Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének, ő pedig a vajdasági zászlót nyújtotta át magyar politikustársának, majd megbeszélést folytattak a további együttműködésről.

A bográcsokban készülő finom étkeket neves szakemberek bírálták el: helyet kaptak köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai, vendéglősök, hagyományápolók és konyhafőnökök, az elnök pedig Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács volt.

Az első díjban a hódegyházai Árvácska csapat, Ung Béla és barátai részesültek, valamint a karcagi Barta László, aki a találkozó vándorserlegét is kiérdemelte. A zsűri elnökének rangos különdíja Vladan Subotin birtokába került, azonkívül arany fokozatot kapott Katona Csaba (Szentegyháza) székely módon sütött birkahúsa és a szarvasi Závoda György nagybográcsos birkapörköltje is. A legszebb főzőhelyet a Lila akác csoport alakította ki.
Az eredményhirdetés után sokan hazamentek, de a legkitartóbb résztvevők az esti órákig élő zenére mulatoztak.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink