home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hatvan bográcsban rotyogott a birkahús
Tóth Lívia
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Hatvan bográcsban rotyogott a birkahús

Az önkormányzat, valamint a Művelődési és Oktatási Központ segítségével szervezte meg Csókán a Banka bácsi Gasztro Egyesület a II. Nemzetközi Birkapörkölt-főző Versenyt. Az eseményre összesen együttvéve mintegy hatvan csapat nevezett Magyarországról, Romániából, Macedóniából és Vajdaságból. Az érkezőket ragyogó napsütés fogadta, a település központjában lévő régi magtár melletti füves terület hamarosan megtelt sátrakkal és vidáman készülődő emberekkel.

Az egybegyűlteket Borsos Kálmán főszervező és Balázs Ferenc polgármester üdvözölte, a rendezvényt a fővédnök, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság nevében Molnár Viktor segédtitkár nyitotta meg. Ezen a napon több jeles vendég is megfordult a bánáti városkában, többek között Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, Pék Zoltán és Fremond Árpád parlamenti képviselők, valamint Antal Péter, a romániai Pécska polgármestere.

A program legünnepélyesebb pillanata minden bizonnyal az volt, amikor Farkas Zoltán, a magyarországi Békés megye önkormányzatának elnöke, országgyűlési képviselő a Békés megyei zászlót és a címeres nemzeti lobogót adományozta Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének, ő pedig a vajdasági zászlót nyújtotta át magyar politikustársának, majd megbeszélést folytattak a további együttműködésről.

A bográcsokban készülő finom étkeket neves szakemberek bírálták el: helyet kaptak köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai, vendéglősök, hagyományápolók és konyhafőnökök, az elnök pedig Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács volt.

Az első díjban a hódegyházai Árvácska csapat, Ung Béla és barátai részesültek, valamint a karcagi Barta László, aki a találkozó vándorserlegét is kiérdemelte. A zsűri elnökének rangos különdíja Vladan Subotin birtokába került, azonkívül arany fokozatot kapott Katona Csaba (Szentegyháza) székely módon sütött birkahúsa és a szarvasi Závoda György nagybográcsos birkapörköltje is. A legszebb főzőhelyet a Lila akác csoport alakította ki.
Az eredményhirdetés után sokan hazamentek, de a legkitartóbb résztvevők az esti órákig élő zenére mulatoztak.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..