home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hatszáznál több személy felelősségét vizsgálják
2023.02.27.
LXXVIII. évf. 8. szám
Hatszáznál több személy felelősségét vizsgálják

Törökországban már több mint 600 személy ellen folyik nyomozás a február 6-án történt földrengésben összedőlt épületekkel kapcsolatban.

A török igazságügyi miniszter szerint a 184 őrizetbe vett gyanúsított között vállalkozók és épülettulajdonosok is vannak, ők a tárgyalásig börtönben maradnak.

A 7,8-as erősségű földrengés után, amely mintegy 50 000 ember halálát okozta Törökország déli részén és Észak-Szíriában, felmerült a kérdés, hogy a földrengés során összedőlt vagy súlyosan megsérült 173 000 épület a biztonsági előírásoknak megfelelően épült-e. A szakértők szerint, akik már eddig 1,3 millió épületet vizsgáltak át, az összeomlott és lebontott épületek többsége silányabb anyagokkal és módszerekkel épült, és gyakran nem felelt meg az előírásoknak. Törökországban mintegy kétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát, mert az lakhatatlanná vált. A hatóságok folyamatosan dolgoznak az épületek lebontásán és a romok eltakarításán.

A török kormány tervei szerint az első építkezési hullámban legalább 200 ezer lakást és 70 000 családi házat építenek majd fel. A török kormány az infrastruktúra újjáépítésének első fázisára legalább 15 milliárd dollárt szán, de becslések szerint 25 milliárd dollárba is belekerül majd az építkezés. Azonban ez korántsem lesz elég, ugyanis az 1,5 millió hajléktalanná vált embernek legalább 500 000 új otthonra lenne szüksége.

Az Európai Unió humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökországi és szíriai földrengés túlélői számára – jelentette be az Európai Bizottság. A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat, fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak. A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió euró értékben. Emellett, 15 európai ország az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat – sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszereket, orvosi felszereléseket – juttatott el a szíriai rászorulóknak.

 Forrás: Szerbiai RTV, Reuters, MTI, Pannon RTV

Fotók: Tanjug/AP

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..