home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hatezer eltűnt újszülött
Rencsényi Elvira
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Hatezer eltűnt újszülött

Egyre nagyobb méreteket ölt az emberkereskedelem Szerbiában — Az utóbbi időben egyre többször hallani olyan rémhírekről, amelyek joggal borzolják fel a kedélyeket. Napvilágot látott ugyanis néhány olyan eltűnt újszülött esete, akiről a szülők úgy tudták, születése után elhunyt, vagy már halva jött a világra. Ezeknek az eseteknek a többsége évtizedekkel ezelőtt történt itt, a közvetlen környezetünkben (is).

Talán eddig nem is gondoltunk rá, de bizony élnek emberek, akiknek a halottnak hitt csecsemőjéről kiderült: él, és emberkereskedelem áldozata lett.

Egy nevét elhallgató édesanya például elmondta, hogy a 70-es években a városi kórházban megszülte a kisfiát, akiről az orvosok azt mondták, halva jött a világra. A lelkileg összetört anyának nem mutatták meg a csecsemő holttestét, mondván: ne okozzon magának még több fájdalmat. Aztán egy napon, negyven év elteltével bekopogtatott hozzá a fia, akit újszülöttkorában külföldön adtak el nevelőszülőknek, és amikor felnőttként megtudta, hol született, és milyen körülmények között került gyámjaihoz, elkezdett nyomozni a vérszerinti szülei után.

Meghökkentő és egyúttal megbotránkoztató, sőt vérlázító történet. Kiváltképpen ha tudjuk: sok ilyen eset történt/történik a közvetlen környezetünkben még manapság is.

Az ASTRA segít

A belgrádi székhelyű ASTRA egyesület 2000-ben alakult meg azzal a céllal, hogy támogassa az eltűnt személyek hozzátartozóit, és igyekezzen felgöngyölíteni az emberrablások bűntényét. Feladata között szerepel továbbá, hogy felülvizsgálja és ellenőrizze az illetékes szervek munkáját, melyet az eltűnt személyek felkutatása, illetve az ezeket a bűncselekményeket elkövetők kézre kerítése érdekében tesznek.

Katarina Ivanovićtól, az ASTRA egyesület koordinátorától megtudtam, hogy a szervezet igyekszik elejét venni a szociális, nemi, illetve nemzetiségi alapon történő megkülönböztetésnek, elítéli az erőszak minden formáját, és minden olyan bűncselekményt, amelyet az emberi szabadság és méltóság ellen követnek el.

— Munkánk a nemzetközileg meghatározott emberi jogok tiszteletben tartásán, a másság elfogadásán és a professzionalizmuson alapszik — mondja a koordinátor. — Emberrablás Szerbiában is van, éppen ezért feladataink között szerepel a polgárok — főként a fiatalok — felvilágosítása, képzése. Előadásokat és műhelymunkákat szervezünk annak érdekében, hogy minél több tudnivalót adhassunk át az emberkereskedelem veszélyeiről. Mivel leginkább a nők és a gyermekek vannak érintve a témában, számukra külön programot dolgoztunk ki, melynek az a lényege, hogy idejekorán felhívja a figyelmet erre a veszélyre.

Hallgatásba burkolózva

Megalakulása első évében az ASTRA civil szervezet elsőként világított rá, hogy Szerbiában is létezik emberkereskedelem, és hogy erről az illetékes szervek és a média is hallgat.

— Nekünk eltökélt szándékunk, hogy rámutassunk azokra az emberi méltóságot és szabadságot veszélyeztető bűncselekményekre, amelyeket igenis elkövetnek az ország minden régiójában, és amelyekről hosszú évtizedek óta hallgat a kormány, a rendőrség, az ügyészség, és hallgatnak maguk az érintettek is. Mi azért vagyunk, hogy felgöngyölítsük ezeket az ügyeket, megtaláljuk az eltűnt személyeket, és átsegítsük az áldozatokat, illetve a hozzátartozóikat a válságos időszakon. Természetesen mi nem avatkozunk bele a rendőrség és az ügyészség munkájába, de ha szükséges, közbenjárunk, hogy felülbírálják, meggyorsítsák magát az eljárást, a bántalmazottaknak vagy hozzátartozóinak pedig jogi segítséget is nyújtunk.

Segélyvonal a bajbajutottaknak

Az egyesület 2002 óta működteti az SOS segélytelefon-szolgáltatását. A 011/785-00-00-ás segélykérő szám, melyre az eltűnések bejelentését várják, éjjel-nappal ingyenesen hívható. 2002. március elejétől 2013. december 31-éig 20 477 hívás érkezett 3451 ügyféltől. A bejelentett eltűntek közül az egyesület segítségével 444 személyt találtak meg, illetve azonosítottak.

Csecsemőkereskedelem

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani a kórházak szülészeti osztályáról eltűnt csecsemőkről. Mind több szülő véli gyanúsnak a körülményeket, melyek között újszülött gyermekéről azt állították az orvosok, hogy meghalt. Sokukban felmerül a kérdés: vajon tényleg így történt?

A legtöbb szülőnek meg sem mutatták halott újszülött csecsemőjét, mondván: jobb, ha nem nézi meg. Ezzel általában el is van intézve az ügy. A tragédiát átélő szülők elfogadják a sajnálatos tényt, miközben az újszülöttet a szervezett bűnbanda a lehető legrövidebb időn belül már ki is csempészi az országból, hogy jó pénzért külföldön nevelőszülőknek adja el. Az ikerterhességek esetében a legtöbbször azt mondják a szülőknek, hogy az egyik baba meghalt, örüljenek annak az egynek, aki egészséges, a másikat pedig ne is nézzék meg, egyúttal tegyenek le ama szándékukról is, hogy a kis holttestet elvigyék és eltemettessék. Ilyenkor általában arra hivatkoznak, hogy az elhunyt csecsemőt az orvostudomány érdekében hagyják ott a kórház patológiai osztályának, hogy a holttestet vizsgálgatva, felboncolva segítsék az orvostudomány előrehaladását. A legtöbb szülő sajnos ebbe bele is egyezik...

Hatezer eltűnt baba

— Egyesületünk olyan szülőkkel tartja a kapcsolatot — és nyomoz az ügyükben —, akik évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt élték át a csecsemőjük elvesztését. Amint felmerült bennük a gyanú, hogy gyermekük esetleg emberkereskedelem áldozata lett, felkeresték az ASTRA civil szervezetet, segítséget kérve tőlünk — mondja Katarina Ivanović. — A 40-es évek második felétől napjainkig hatezer szülő érzi megalapozottnak ama feltételezését, hogy halottnak hitt csecsemőjét elrabolták. A 80-as években tették a legtöbb ilyen bejelentést, mely az orvosok állítása szerint elhalálozott, vagy éppen halva született babák szüleitől érkezett. Mi ezeket az ügyeket igyekszünk kivizsgálni, a szülőknek jogi támogatásról, ügyvédről gondoskodunk, aki képviseli őket egy esteleges bírósági per során.

116-000 — az eltűnt gyermekekért

Az egyesület nyolc szerbiai független szervezettel, valamint több európai országban működő hasonló organizációval működik együtt. E szervezeteknek nagyon hasonló a célja, így egy láncot képezve támogatják egymás munkáját. Az eltűnt gyermekeket — közöttük a csecsemőket — az érintettek a 116-000-ás telefonszámon tudják bejelenteni. Ez a szám Európa minden országából ingyenesen hívható, külön hívószám tárcsázása nélkül, maroktelefonról és vezetékesről egyaránt. Ez a központi telefonszám 28 ország adott szervezetének egy-egy képviselőjénél cseng, aki angolul beszél, így a kommunikáció nem ütközhet nyelvi akadályba. Ha Szerbiából tárcsázzuk a számot, az ASTRA egyesület aktivistájával tudunk beszélni, természetesen szerbül.

Nagyon fontos, hogy ha a gyermekünk, rokonunk vagy ismerősünk eltűnt, azonnal jelentsük a fent megadott két telefonszám egyikén, hogy a belgrádi székhelyű szervezet rögtön a segítségünkre lehessen. Abban az esetben, ha újszülött csecsemőnk halálának körülményei tisztázatlanok, és felmerül bennünk az emberrablás gyanúja, késlekedés nélkül hívjuk a 116-000-át, egy illetékes személy majd felveszi az adatokat, a szervezet pedig megkezdi az ügy kivizsgálását.

Az ASTRA civil szervezet együttműködik az Eltűnt Gyermekek Szüleinek Egyesületével, melynek tagjai eltűnt gyermekeik után kutatnak. A szülők sokadik alkalommal kérnek bebocsátást a szerb kormányhoz, pontosabban az illetékes minisztériumba, ám kevés sikerrel. A legutóbb Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter fogadta őket, kérdéseikre azonban nem igazán tudott kielégítő választ adni. Az ASTRA és az Eltűnt Gyermekek Szüleinek Egyesülete nem adja fel a harcot, eltökélt szándéka, hogy elérje: a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok maradéktalanul alkalmazzák az idevonatkozó törvényeket, és hogy komolyabban álljanak hozzá az emberrablásokhoz, valamint minden hasonló esetről számoljanak be a közvéleménynek. Természetesen szorgalmazza az eddig bejelentett esetek kivizsgálását és megoldását is.

Az ASTRA egyesület nagy erőfeszítéseket tett például annak érdekében, hogy a közelmúltban meggyilkolt tizenöt éves kislány, Tijana Jurić gyilkosa mielőbb rendőrkézre kerüljön. Folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt a rendőrség munkájáról, és a polgárok támogatásával elérte, hogy a kormány elé kerüljön az az új törvényjavaslat, amely a Tijana törvénye elnevezést kapta. Ennek az a lényege, hogy a rendőrség kiskorúak esetében azonnal kezdje meg a nyomozást, ne várja ki a huszonnégy órát, mint ahogyan azt a jelenleg (még) életben levő törvény kimondja. 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..