home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határtalan természetvédelem
Zséli Ágnes
2020.04.20.
LXXV. évf. 16. szám
Határtalan természetvédelem

Befejeződött a Törökbecséhez közel található Sóskopó Speciális Természeti Rezervátumra vonatkozó rehabilitációs program, melyet a bánáti település a magyarországi Sándorfalvával közösen valósított meg. A kétéves futamidejű határon átnyúló IPA-projektum fő céljai közé a turisztikai infrastruktúra fejlesztése tartozott.

Sóskopó — Bánát természeti kincse

A természeti és kulturális örökség helyreállítása a jövőbeli fejlődés érdekében elnevezésű IPA-projektum a többi közt infrastrukturális munkálatokat is felölelt azzal a céllal, hogy a természeti kincset a jövőben könnyebben közelíthessék meg a szerbiai vagy a külföldi turisták. 

Az érdeklődés eddig is nagy volt, hiszen a legismertebb és legnagyobb szikes tó a vajdasági Bánságban a Sóskopó, mely a Tisza egyik ősi mederágában alakult ki. A vízmennyiség változó, gyakran különálló tavacskák látszanak. A tó vize általában 20 cm mély, a tavaszi esőzések alkalmával a 70 cm-t is elérheti. Szárazság idején teljesen kiszáradhat, és a medrét fehér sóréteg borítja, ami igencsak különleges látványosság. A Sóskopó teljes területe 2660 hektár, ebből 976 hektár a speciális természeti rezervátum státust élvezi, 2004-ben vették fel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek ramsari egyezményébe. Ezt olyan fajok jelenlétének köszönheti, amelyek már általánosan veszélyeztetettek. 2001-től a terület a törökbecsei vadászegyesület felügyelete alá került.

Az utóbbi két évtizedben sajnos jelentős változások történtek a környéken, ahol a mezőgazdaság a legnagyobb veszély. A védett terület nagyobb hányada, mintegy 500 hektár, művelés alatt áll, a fennmaradó részhez tartozik a tó, a nádasok és a legelők. A munkálatok következtében szerves anyagok kerülnek a tóba, melyek fokozatosan megváltoztatják a sziksós élőhely jellemzőit, és a gyomosodás is egyre erőteljesebb.

A rezervátum az észak—déli migrációs útvonal mentén nagy jelentőségű madárpihenő és táplálkozóhely. Kora tavasztól késő őszig nagyon sok madárfaj, libák, darvak, récék, cankók, lilék, bíbicek, pólingok vonulnak át a területen. A hideg időkben a daruvonulás fő útvonalába esik a Sóskopó. Ezt a természeti jelenséget figyelik a törökbecseiek a már hagyománnyá vált novemberi Darufesztiválon.

 

Környezetvédelem és rendezvények

Báló Tibor, Törökbecse Önkormányzata fejlesztési osztályának tagja, A természeti és kulturális örökség helyreállítása a jövőbeli fejlődés érdekében nevű IPA-projektum szupervizora elmondta, hogy a program összértéke 490 000 euró, melyből Törökbecsének 232 000 eurót hagytak jóvá. A sikeres pályázatnak köszönhetően Basahíd és Karlova területén a Sóskopóhoz bekötőutak is épültek.

— A munkálatoknál különösen nagy hangsúlyt helyezünk a környezetvédelemre: az 1 kilométeres bekötőutak zúzott kővel lettek megszórva, ily módon ügyelve arra, hogy semmiképp se zavarjuk meg a rezervátum élővilágának egyensúlyát. Emellett tanösvények is épültek, meg interaktív táblákkal felszerelt látogatóközpont, mely kitűnő lehetőséget nyújt a tanulókkal, fiatalokkal való foglalkozásra, műhelymunkára. A madárles is egy olyan különleges hely, ahol az odalátogatók a gazdag madárvilágban gyönyörködhetnek. A tanösvény útmutató jelzőtáblákkal is bővült. Tavaly februárban szakmai előadásokat szerveztünk mindazoknak a kézműveseknek, akik mára már sikerrel dolgozzák ki a településre jellemző emléktárgyakat. Az egyedi munkákat a rezervátum területén levő mobilboltban árusítják. Mindez a jövőben a rezervátum területén található belső edukatív tevékenységet, foglalkozásokat teszi lehetővé. A projektum keretében több műhelymunkát és kulturális eseményt is szerveztünk. A többi közt 2019 augusztusában a XXIV. Tiszai Akvarell Akadémia festőtelepet is a Sóskopónak szenteltük, a rendezvény keretében számos vidéki képzőművész jelenítette meg az egyedi természeti kincs szépségét. A tizenhatodik alkalommal megszervezett, hagyományos Ricsaj — Bánáti Népművészeti Találkozó is a projektum jegyében zajlott, melyre a sándorfalviak is ellátogattak, hiszen az idegenforgalom fellendítése mellett a közös programok szervezése, a tapasztalatcsere, a kulturális, történelmi örökségek megismerése, ezek ápolása, őrzése a cél. A hagyományos Darufesztiválon tavaly több mint száz törökbecsei és sándorfalvi gyermek vett részt, ők a rezervátum élővilágával, a természetvédelem fontosságával és a megfigyelés modern technológiáival is megismerkedtek. Az egyik legnépszerűbb rendezvény a Fotószafari lett, melyet számos résztvevő szívesen fogadott, hiszen lehetőség adódott mind a sándorfalvi Nádas-tó, mind a Sóskopó élővilágának megörökítésére. Ezeket az alkotásokat mindmáig az erre létrehozott közösségi honlapokon is meg lehet tekinteni. Törökbecse igen gazdag kulturális, történelmi értékekben, melyeket a nagyvilágnak is be kell mutatnunk — összegezte a projektum sikerességét Báló Tibor.

A sikert sohasem kell befejezettnek tekinteni. Ezt az is bizonyítja, hogy a törökbecseiek elkezdték kidolgozni a falutól mintegy 12 kilométerre található, 7000 éves Borjas település régészeti lelőhelyének a népszerűsítését célzó projektumot, mely arról regélne, hogy a bánáti rónaság gazdag múlttal és számos értékkel dicsekedhet.


A felvételek forrása: törökbecsei vadászegyesület

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..