home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Határtalan szórványmorzsák
Összeállította: Martinek Imre
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Határtalan szórványmorzsák

„Kövesd a megérzéseidet, ahogy a régi hajósok követték a csillagokat. Az utazás lehet magányos, de a csillagok elvezetnek a célodhoz.” (David J. Mahoney)

Az idei tanév kipontozódásával szinte egyidejűleg ért véget Torontálvásárhelyen a helyi elemi iskola felsős diákjainak kupakgyűjtő bajnoksága. Az összesített eredmények alapján legügyesebbnek a magyar tannyelvű hatodikosok bizonyultak, akik a számba vett 77 737 kupak 37,31%-át, azaz 29 005 darabot adtak be a közösbe.

Mint megtudtuk, a mintegy 200 kg újrahasznosítható hulladék értékesítéséből származó pénzösszeget az osztályközösségek a szegényebb sorsú osztálytársaik megsegítésére tervezik fordítani. Az immár ötödik esztendeje létrehívott iskolai mozgalmat változatlanul a település magyar tannyelvű diákjainak biológiatanára koordinálta.

*

Június utolsó szombatján Hódmezővásárhely, közvetetten pedig a torontálvásárhelyi delegáció is csatlakozott a Mozgás Éjszakája elnevezésű Magyarország-szintű rendezvénysorozathoz. A nevezett napon este kilenc és éjfél között a város több pontjára szerveztek különféle mozgásprogramokat abból a célból, hogy minél többen élhessék át az éjszakai testmozgás közösségi élményét. Az egyik helyszín a mártélyi üdülőtelep Tisza-holtága volt, ahol a huszon-egynéhány fős csoportnak szakavatott túravezető kíséretében egyedülálló alkalma adódott betekinteni az ártéri madárrezervátum éjszakai életébe.

*

Az ugyancsak Hódmezővásárhely vonzáskörzetéhez tartozó székkutasi, pontosabban Sóshalmi Olvasókör a fentebb említett napon rendezte meg hagyományőrző aratóünnepségét. Az eseményen, immár harmadik alkalommal, a torontálvásárhelyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ (MMMK) küldöttsége is részt vett, tovább építve a magyarországi és a szerbiai/vajdasági testvértelepülések közötti, évtizedekkel ezelőtt létrehívott bensőséges és szerteágazó baráti kapcsolatokat. A szakmai zsűri egybevágó véleménye szerint az ünnepség legügyesebb rendvágójának a torontálvásárhelyi Pesti János bizonyult.

*

A Torontálvásárhelyi római katolikus egyházközségben megtartott június 27-ei elsőáldozás alkalmával Vereszki Xénia, Tóth Tímea és Varga Nikoletta vehette magához az oltáriszentséget, Gyurits Kotormán Mária hitoktató felkészítésében. A szentmisét Msgr. Fiser János pancsovai plébános celebrálta.

*      

                  

Szent Iván havának utolsó napjaiban, nem sokkal a pancsovai után, Fehértemplomon is élénk karneválozást rendeztek. Noha a Bánság eme délkeleti viharsarkában immár legfeljebb kétszáz lakos vallja magát magyarnak, Trianon előtt azért egy „kissé” más volt a város demográfiai térképe. Bizonyíték erre számos korabeli épület is, mely homlokzatán ma már hiába keresnénk az eredeti feliratokat. A fotós vélhetőleg egy, az eredeti hagyományt megőrizni és az ismeretet továbbadni hivatott (virág)karneváli ötletgazda motívumát kaphatta lencsevégre.

*

Megalakulásától datálva sorrendben a tizedik összejövetelét tartotta meg a torontálvásárhelyi Mc De’Wheels motorosklub június 26-a és 28-a között. Összhangban a hagyományokkal, a jubiláris találkozó sem nélkülözte a pörgő koncerteket, a motorosjátékokat és a kiváló hangulatot. 

Összeállításunk felvételeit a hódmezővásárhelyi Promenad.hu és a fehértemplomi Naša Bela Crkva hírportál, Huszár Erzsébet — Csilla, Bújdosó István, valamint a szerző készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..