Határtalan párhuzamok

Határtalan párhuzamok

Építkezve a korábbi években lefektetett alapokra, az anyaországi diákok az idén májusban (is) bejárták Vajdaságot. A Határtalanul! programban megjelölt állomáshelyek közül a torontálvásárhelyi tanintézményt május havában a hódmezővásárhelyieken kívül a budapesti (pesterzsébeti) diákok is felkeresték.

MOTTÓ: „AZ A DOLGOM, HOGY HIDAT ÉPÍTSEK A MÚLT ÉS A JÖVENDŐ KÖZÖTT...” (WASS ALBERT)

A hódmezővásárhelyi diákok

A hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola hetedikesei immár negyedik éve járják a néhai nagy ország déli régióit. Koordinátoruk, Kovács Szabina tanárnő elmondása szerint mind ez idáig mintegy százhatvan diáknak sikerült e program keretében eljutnia a határon túlra. Az idei ötnapos, kulturális, sport- és környezetvédelmi, illetve szociális kompetenciákat is fejlesztő túrájuk során a klauzálosok Szabadka, Palics, Zenta, Pétervárad, a szerémségi Kerek-hegy (Iriški venac), Zalánkemén, Torontálvásárhely és Belgrád, azaz Nándorfehérvár meglátogatásával teljesítették küldetésüket. Az (újra)találkozások pillanatait a legapróbb részletekig dokumentálták, különösen azokon a településeken, amelyek tanintézményeivel a kapcsolat már régóta testvériskolai rangra emelkedett. Mint ismeretes, ez utóbbi csoportba tartozik a debellácsi Moša Pijade Elemi Iskola is, mellyel együtt az „odaátiak”, a Határtalanul! programmal egyidejűleg, pályázati összegekre támaszkodva egy ugyancsak jól kivitelezett projektumot hívtak életre a közelmúltban. A két Vásárhely (Hódmező- és Torontál-) érintkezési pontjait még szorosabbra vonó elképzelés első fázisának megvalósítására a tavaszelőn került sor, a folytatás pedig augusztus 11-e és 15-e között várható. Magától értődően a kirándulásnak ezúttal is szerves része volt a barátságfák elültetése, az iskolai élet digitális portfóliójának kölcsönös bemutatása, a sportvetélkedők, a magyar nyelvű könyvcsomagok ünnepélyes kézbesítése, illtve egy-két emlékhely megkoszorúzása alkalmi vers kíséretében.

A budapesti (pesterzsébeti) vendégek

A vásárhelyi vendégek után érkezett a budapesti (pesterzsébeti) delegáció. A József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola felsős diákjai és tanárai a Székelykeve—Galambóc—Szendrővára—Kazán-szoros—Zenta—Palics—Szabadka-útvonalra támaszkodó délvidéki, ugyancsak „határtalan” portyájuk során tették tiszteletüket a torontálvásárhelyi oktatási intézményben. Nyitott szívvel, gazdag könyvcsomaggal, prezentációval, barátságdallal érkezve, új kapcsolódási pontokat, továbbá együttműködési lehetőségeket is felkínálva. Megannyi, egymás mellett (el)futó, „párhuzamos” humánerőforrás számára, mely sok-sok évtizeden át többnyire csak a végtelenben találkozhatott egymással! A nagyon is valós és fájó határok túloldalain.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Határtalan párhuzamok
Bánáti Újság
Határtalan párhuzamok
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink