home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Határokon átnyúló útkeresések
Martinek Imre
2019.04.26.
LXXIV. évf. 16. szám
Határokon átnyúló útkeresések

A pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC) által meghirdetett, immáron az MNT partnerségével is teljessé tett IV. Kosztolányi Cserediákprogram második, visszavágó etapjának aktív részesei voltak március közepén a torontálvásárhelyi iskolások. Is.

A találkozóra kiutazó tizennégy tanulót Máté Lajos matektanár, a KDC helyi főkoordinátora és Szenti Zsolt informatikatanár, valamint Alföldi Eszter szülő gardírozta. A csapatot fogadó intézmény ezúttal is az a Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája volt, amellyel néhány esztendeje — ráadásul igen sikeresen — oda-vissza működik a kapcsolat. Szakmai beszámolónk felépítéséhez Máté tanár úr helyszíni, gazdag fotódokumentációval is kiegészített jegyzeteit használhattuk.


Látogatás az orgonaépítő manufaktúrában (Máté Lajos felvételei)

Mint megtudtuk, a tanárok és a diákok tavaszváró, pécsi találkozóját egy, a KDC által szervezett kommunikációs vezetőképző tréninggel egybekötött csapatépítő hétvége előzte meg, ugyancsak Pécsen. Ezen a horvátországi, illetve több vajdasági delegáció mellett a torontálvásárhelyi alapszervezet küldöttsége is jelen volt. Az évek során létrehívott együttműködés további elmélyítéséhez hamarosan egy újabb alkalom is adódik, melynek házigazdája a Lakiteleki Népfőiskola lesz.


Túrázás a Tettyén

— A torontálvásárhelyi és a pécsi tanintézmények tanárai és diákjai között mind szorosabbá váló együttműködést semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni — nyilatkozta lapunknak Máté tanár úr. — Házigazdáink ezúttal is nagy szeretettel fogadták érkezésünket, ami a kötelező iskolai tanórák utáni aktivitásokban, találóan Pécsi Kalandozásoknak elnevezett fakultatív délutáni programok idején is megnyilvánult. Megtekintettük Pécs város nevezetességeit, de külön élmény volt a városháza üléstermének birtokba vétele is. A Pécsi Nemzeti Színházban tett látogatásunkkor A muzsika hangja című kétfelvonásos, énekes-zenés színdarabot tekinthettük meg. Az európai és világviszonylatban egyaránt ismert és elismert orgonaépítő manufaktúrában, mely vállalatban a többi közt a budapesti Művészetek Palotájának orgonája is készült egykor, az orgonasípok gyártásának folyamatát magyarázta el nekünk a cég tulajdonosa, Budavári Attila. A gyárlátogatás előtt a kertvárosi református gyülekezet és annak lelkipásztora, nt. Nagy Zoltán Csaba tiszteletes úr vendégei voltunk. Viszonylag fiatal gyülekezetük szerveződése a XX. század ’80-as éveiben indult meg, és az idő tájt épült fel gyülekezeti otthonuk is. A templom, öt éven át tartó építkezési munkálatokat felölelve, kereken huszonöt évvel ezelőtt, 1994-ben készült el, a toronyba pedig két felszentelt harang költözött. Szervezett kirándulást tettünk továbbá a Tettye-hegység tetején épült tv-toronyig is, ahonnan viszont gyalogszerrel ereszkedtünk vissza a városig.

Martinek Imre, a Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC) torontálvásárhelyi munkájának elindítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..