Határokat felülíró és hiánypótló tanulmánykötet
Bíró Tímea
2020.10.17.
LXXV. évf. 42. szám
Határokat felülíró és hiánypótló tanulmánykötet

Péntek este az Európai Örökség Napok keretében ünnepélyes könyvbemutatót tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban. A közönség dr. Ninkov K. Olga művészettörténész Szabadka és Hódmezővásárhely festőművészeti és kerámiatörténeti kapcsolatai (1900--2020) című könyvét ismerhette meg.

Az est Hulló István múzeumigazgató beszédével kezdődött, aki külön megköszönte a jelenlevőknek, hogy a járványhelyzet miatti szigorítások ellenére is ellátogattak az intézménybe. Elmondta, hogy rendkívül fontos a két város, Szabadka és Hódmezővásárhely közötti kultúrtörténeti értékek megismerése, és hozzátette, hogy a könyv a Magyarország--Szerbia IPA Art&Craft Határon Átnyúló Együttműködési Projektum révén jött létre, mely nem csak a kultúra területén szül közös munkákat és új színeket.

A folytatásban dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja köszöntötte az egybegyűlteket, majd a kötet szerzője, Ninkov K. Olga szólt a közönséghez:

-- Nagyon remélem, hogy a könyv által önök is közel kerülnek majd e közeli város kulturális hagyatékához és ahhoz a kapcsolathoz, amely több mint száz éve létezik, csak egy kicsit elfelejtődött. Ebben talán az is közrejátszik, hogy Hódmezővásárhely testvérvárosa Zenta, és a XX. század második felében Szabadka egy kicsit kimaradt a két város kulturális körforgásából, cseréjéből, de most végre felfrissülnek a művészeti és a baráti kapcsolatok.

A szerzőtől azt is megtudtuk, hogy a könyv fejezetekre tagolódva foglalkozik Tornyai János Szabadkához fűződő kapcsolatával, kiállításaival, Oláh Sándor festőművész és Tornyai barátságával, levelezésével, Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata úttörésével a kerámia területén, valamint Nemes Fekete Edit kerámiaművész Hódmezővásárhelyhez kötődő munkásságával is. A könyv sorra veszi azokat a művésztelepeket, ahol a kerámiázásnak lehetett teret adni, ahol tanulhattak és kibontakozhattak a művészek. Ezekről az élményeiről mesélt a jelenlevőknek Nemes Fekete Edit, és elmondta, hogy milyen nagy alázattal, figyelemmel tanult az idősebbektől, a nagy művészektől.

A könyvbemutatón szót kaptak Ljubica Vuković Dulić és Kucor Tamara művészettörténészek. Tamara a Szabadkai Kortárs Galéria munkatársaként a szabadkai Kerámia Triennáléról mesélt a közönségnek, mely több mint negyven évig működött, és a Szabadkai Képzőművészeti Találkozó (Raichle-palota) adott otthont a rendezvénynek. A fiatal művészettörténész a kötet hiánypótló mivoltát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy nemcsak a szakmabelieknek lehet fontos forrásadat és élvezhető olvasmány, hanem minden művészetkedvelőnek is.

Az est végén a szerző felsorolta, kiknek köszönhető a könyv megszületése, illetve kiemelte, hogy a kiadvány képi világa Lality Csaba tervezőgrafikus munkáját dicséri. Az impozáns tanulmánykötetből az érdeklődők ingyenes példányokat kaptak, hogy ne csak ízelítőt halljanak a két város közötti kulturális kapcsolatról és hagyományról, hanem alaposan meg is ismerjék azt.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..