home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Határokat felülíró és hiánypótló tanulmánykötet
Bíró Tímea
2020.10.17.
LXXV. évf. 42. szám
Határokat felülíró és hiánypótló tanulmánykötet

Péntek este az Európai Örökség Napok keretében ünnepélyes könyvbemutatót tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban. A közönség dr. Ninkov K. Olga művészettörténész Szabadka és Hódmezővásárhely festőművészeti és kerámiatörténeti kapcsolatai (1900--2020) című könyvét ismerhette meg.

Az est Hulló István múzeumigazgató beszédével kezdődött, aki külön megköszönte a jelenlevőknek, hogy a járványhelyzet miatti szigorítások ellenére is ellátogattak az intézménybe. Elmondta, hogy rendkívül fontos a két város, Szabadka és Hódmezővásárhely közötti kultúrtörténeti értékek megismerése, és hozzátette, hogy a könyv a Magyarország--Szerbia IPA Art&Craft Határon Átnyúló Együttműködési Projektum révén jött létre, mely nem csak a kultúra területén szül közös munkákat és új színeket.

A folytatásban dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja köszöntötte az egybegyűlteket, majd a kötet szerzője, Ninkov K. Olga szólt a közönséghez:

— Nagyon remélem, hogy a könyv által önök is közel kerülnek majd e közeli város kulturális hagyatékához és ahhoz a kapcsolathoz, amely több mint száz éve létezik, csak egy kicsit elfelejtődött. Ebben talán az is közrejátszik, hogy Hódmezővásárhely testvérvárosa Zenta, és a XX. század második felében Szabadka egy kicsit kimaradt a két város kulturális körforgásából, cseréjéből, de most végre felfrissülnek a művészeti és a baráti kapcsolatok.

A szerzőtől azt is megtudtuk, hogy a könyv fejezetekre tagolódva foglalkozik Tornyai János Szabadkához fűződő kapcsolatával, kiállításaival, Oláh Sándor festőművész és Tornyai barátságával, levelezésével, Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata úttörésével a kerámia területén, valamint Nemes Fekete Edit kerámiaművész Hódmezővásárhelyhez kötődő munkásságával is. A könyv sorra veszi azokat a művésztelepeket, ahol a kerámiázásnak lehetett teret adni, ahol tanulhattak és kibontakozhattak a művészek. Ezekről az élményeiről mesélt a jelenlevőknek Nemes Fekete Edit, és elmondta, hogy milyen nagy alázattal, figyelemmel tanult az idősebbektől, a nagy művészektől.

A könyvbemutatón szót kaptak Ljubica Vuković Dulić és Kucor Tamara művészettörténészek. Tamara a Szabadkai Kortárs Galéria munkatársaként a szabadkai Kerámia Triennáléról mesélt a közönségnek, mely több mint negyven évig működött, és a Szabadkai Képzőművészeti Találkozó (Raichle-palota) adott otthont a rendezvénynek. A fiatal művészettörténész a kötet hiánypótló mivoltát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy nemcsak a szakmabelieknek lehet fontos forrásadat és élvezhető olvasmány, hanem minden művészetkedvelőnek is.

Az est végén a szerző felsorolta, kiknek köszönhető a könyv megszületése, illetve kiemelte, hogy a kiadvány képi világa Lality Csaba tervezőgrafikus munkáját dicséri. Az impozáns tanulmánykötetből az érdeklődők ingyenes példányokat kaptak, hogy ne csak ízelítőt halljanak a két város közötti kulturális kapcsolatról és hagyományról, hanem alaposan meg is ismerjék azt.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..