home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Határok nélkül

Színes témaválasztékkal várja a rádióhallgatókat szombaton a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora

Egy aranydiplomás pedagógus tapasztalatai a szlovák oktatási reformokról;

Sütő András, az ember – emlékest az író születésének 95. évfordulóján; Háborúban nincs jó búcsú – gondolatok egy díjnyertes dokumentumfilmről; Aranycitera-díjas lett a muzslyai Szalma Árpád

Szlovákiában immár harminc éve egymást érik a meg nem valósuló reformtervek a közoktatásban. De most először fordult elő, hogy a pedagógusok, a szülők és a diákok is javaslatokat tehettek a változtatásra. A napokban tették közzé, hogy összesen 370 javaslat érkezett, és mintegy a felét bele is dolgozták a reformtervezetbe. A várható jövőről és a tervekről az immár aranydiplomás Kalácska József nyugalmazott matematika-fizika szakos tanárral Haják Szabó Mária beszélgetett.

Sütő András, az ember címmel emlékestet tartottak Marosvásárhelyen, az író születésének 95. évfordulója alkalmából. A rendezvényt a Sütő András Baráti Egyesület szervezte, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
A emlékesten - amelyen rokonok, barátok, pályatársak idézték fel Sütő András alakját - jelen volt az író fia is: dr. Sütő András, Veszprémben élő családorvos. Vele beszélgetett Erdei Edit Zsuzsánna.

A Bánsági Magyar Napok keretében élménybeszámolóval egybekötött filmvetítést tartott Keresztes Péter, a Temesvári Televízió magyar adásának szerkesztője. Az ukrán-román határon, a háború elől menekülők helyzetét bemutató – Háborúban nincs jó búcsú című – dokumentumfilmjét az Európai Regionális Televíziók Szövetsége díjazta. Lehőcz László először a címválasztásról kérdezte az alkotót.

A citera - azt mondják - könnyen tanulható hangszer, és akit „elvarázsolt” a hangzása, nagy élvezettel játszik rajta, és mindenféle nótát, dalt igyekszik kicsalogatni belőle. Egy délvidéki,  muzslyai fiatal tíz éve szerette meg ezt a pengetős hangszert, és az idén megnyerte az Aranycitera-díjat. Kónya-Kovács Otília beszélgetett a díjazott citerással, Szalma Árpáddal.

Adás: Kossuth Rádió, 2022. 06. 25. (szombat) 22:35-23:00

A fotón halálának ötödik évfordulóján Sütő Andrásra emlékeztek 2011. szeptember 30-án az író sírjánál a marosvásárhelyi református temetőben. (A Kossuth-díjas író életének nyolcvanadik évében 2006. szeptember 30-án, hosszan tartó betegség után hunyt el Budapesten, végső nyugalomra Marosvásárhelyen helyezték.) MTI Fotó: Boda L. Gergely

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..