Határok nélkül
MTVA
2021.08.27.
LXXVI. évf. 34. szám
Határok nélkül

Moldvai csángó magyar falvakba látogat a Kossuth Rádió szombati adásában a Határok nélkül csapata.

Bákót, Bákó megye központját, a csángók fővárosának tekintik. Őszintén szólva sok évszázados múltjából nem sok szépet hagytak meg a történelem viharai, de főleg a Ceaușescu-rendszer erőszakos iparosítása. A csángó magyarokról pedig köztudott, hogy elsősorban katolikusok, magyarságuk csak második a fontossági sorrendben.

Bekopogva a bákói Magyar Ház kapuján, amely a száztizenkilenc alkalmazottal működik, és a kilencszáz tagot számláló Moldvai Csángómagyarok Szövetségének is otthont ad.

A  Magyar Ház-hálózat kiépítését a Magyar Kormány támogatásával végzik a magyarlakta falvakban. Kiemelt feladatuk, hogy segítsék az ott élő gyermekeket anyanyelvük és hagyományaik megőrzésében, továbbvitelében. A szövetség elnöke, Pogár László a fontos célkitűzésekről és azok megvalósításáról beszél a Kossuth Rádió műsorában.

Külsőrekecsinben is elkészült már az új Magyar Ház, ottjártunkkor éppen tábor zajlott - hagyományőrző vonalról - Dobos Rózsa vezetésével, aki először az aznapi programról mesél a műsorban.

Utunk utolsó állomása Klézse Buda nevű részében Botezatu Viktória otthona, abban is az a helyiség, amely a hagyományőrző foglalkozásoknak ad helyet. Körben szőttesek, a faliújságon gyerekmunkák, amelyek mintaként is szolgálnak, de egyben emlékek is.

 

Adás: Kossuth Rádió 2021.08.28. (szombat) 18.01-18.30.

Fotó: Dobos Rózsa rekecsini hagyományőrző-oktató látható (MTVA/Határok nélkül)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..