home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2021.04.10.
LXXVI. évf. 14. szám
Határok nélkül

Naplóbejegyzések és fényképek tanúskodnak a kolozsvári 38. honvéd gyalogoshadosztály galíciai megpróbáltatásairól a Határok nélkül szombati adásában

„Hogyha látnák a háborút kirobbantó hatalmasságok, azt a sok szenvedést, amin népek milliói mennek át, tudom biztosan: elmenne a kedvük a háborútól” – áll Tulics Kálmán Élmények és epizódok az 1914–1918-ig tartott világháborúból című naplójában. A kolozsvári csendőr őrmester a magyar királyi 38. honvéd gyaloghadosztály tábori bíróságának jegyzőkönyvvezetőjeként járta végig Galíciát. Fényképekkel gazdagon dokumentált naplója egy kolozsvári levéltár mélyéről került elő. A frissen megjelent kötetről Benkő Levente történészt kérdezte Szilágyi Szabolcs.

Petki István 1640-ben épített marosszentgyörgyi reneszánsz udvarházának helyén amelyről Orbán Balázs is megemlékezett – gyönyörű, késő reneszánsz kastélyt építtetett 1870-ben Máriaffy Albert és felesége Bethlen Lujza. Erdély egyik legszebb épülete és a környező díszpark az államosítás után egy  mezőgazdasági vállalat székhelye lett. A rendszerváltást követően azonban a kastély állaga teljesen leromlott, teljes körű felújítása három éve kezdődött el, és lassan a befejezéshez közeledik. A műemlék épületben közösségi, kulturális és turisztikai központot hoznak létre, a kastélyudvart pedig rendezvény-parkká alakítják – mondta el Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere Erdei Edit-Zsuzsannának.

Az első világháború hőseiről megemlékező bélyegsorozatot mutattak be Terror Háza Múzeumban 2018. október 25-én. MTI fotó: Illyés Tibor

A világon szinte egyedülálló szellemi-kulturális örökséget hagytak az utókorra a „Selmeci diákhagyományok”. Eredetük az 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz kötődik. Selmecbányán tanult, majd tanított a nyolcvan éve elhunyt tudós Finkey József is, az érc- és szén előkészítéstan neves tanára, róla mesélt Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke Palcsó Zsóka mikrofonja előtt. 

A legszebb könyvek közé választották a Horvátországban kiadott Ars et Virtus – Magyarország és Horvátország – „800 év közös kulturális öröksége” című nagykiállítás katalógusát. Az év legjobbjának nyilvánított horvátországi kiállítás érdekességeibe Dezső János, a zágrábi Magyar Kulturális Intézet igazgatója avatta be Benkei Ildikót.

Selyembe és brokátba öltöztek, drágakővel kirakott fegyverekkel vadásztak, ötvös-remekművekből szippantották a tubákot az erdélyi magyar nemesek. Időutazásra invitál a Haberstumpf-villa Székelyudvarhelyen. A város által megvásárolt egykori családi nyári lak falai között, a felújítást követően, a  Haáz Rezső Múzeum kapott helyet. A kulturális intézmény ezúttal a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum vándortárlatát kínálja azoknak, akik szeretik a fényűzést. A pénteki megnyitón részt vett Geréb Krisztina is. 

 

Adás: Kossuth Rádió 2021.04.10. (szombat) 18.01-18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..