home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2021.03.27.
LXXVI. évf. 12. szám
Határok nélkül

Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával a kétszáz éves kolozsvári első magyar kőszínházba látogatunk a Határok nélkül szombati adásában.

 

1821. március 12-én Kolozsváron nyitotta meg kapuit a magyar nyelvterület első kőszínháza, a mai Farkas utcai diákház helyén. Szilágyi Szabolcs Egyed Emese kolozsvári költő segítségével idézi fel a múltat.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa „Blog '89 – Mit jelent számodra a rendszerváltás?”­ címen blogpályázatot hirdetett 2020 őszén általános és középiskolások számára. A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum általános iskolások korosztályában benevezett csapatai közül kettő dobogós helyen végzett. Őket szólította meg Lehőcz László az eredményhirdetés után. 

A járványhelyzet hatására sokan fedezték fel újra az olvasás örömét, fordultak a könyvek felé. Székelyudvarhelyen új könyves közösség alakult. Barabás Enikővel, a kezdeményezővel Geréb Krisztina beszélgetett.

Felvidéken vetélkedőt hirdetett  hivatalos közösségi oldalán az alsósztregovai Madách-kastély.  Így tisztelegnek a magyar irodalom és drámaírás legismertebb alkotója, Madách Imre munkássága előtt.  Az ember tragédiájának költője ebben a kastélyban született 1823-ban.  Palcsó Zsóka riportjából sok minden kiderül az irodalmi vetélkedőről, valamint a  kastély múltjáról és jelenéről. 

A nemzeti ünnep alkalmából, március 15-én kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Bata János délvidéki költő, az Aracs folyóirat főszerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. A díjazottal Németh Ernő beszélget.

Adás: Kossuth Rádió 2021.03.27. (szombat) 18.01-18.30.


Fotó: MTVA/Határok nélkül

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..