home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2020.11.20.
LXXV. évf. 47. szám
Határok nélkül

Sziveri János kultusza szoborban öltött testet a délvidéki Muzslyán – és egy cserépdarabka a Trianon által összetört tükörből a Határok nélkül szombati adásában Benkei Ildikó szerkesztő műsorvezetővel

Szülőfalujában, Muzslyán leleplezték Sziveri János költő mellszobrát. A topolyai születésű, Csongrádon élő Dudás Sándor szobrászművész alkotását a művelődési otthon előtt állították fel.  Kónya-Kovács Otília összeállítása a helyszínen készült.  

A műsor következő részében a Felvidékre látogatunk: Egy cserépdarabka a Trianon által összetört tükörből címmel jelent meg egy írás a felvidek.ma hírportálon, amely beszámol egy család-, illetve falutörténeti kiadványról. Pán Imréné Nagy Rozália vetette papírra családja történetét, hogy a több országba szakadt leszármazottak is megismerjék és okuljanak belőle. A könyv szerzőjével Haják Szabó Mária beszélgetett.

Folytatódik a rozsnyói Kálvária felújítása. Hogyha a felvidéki kisvárost, Rozsnyót a Sajó völgye felől közelítjük meg, a háttérben a Hármashegy legalsó csúcsánál jól látható a Kálvária, ami egyben a város legszebb kilátóhelye. Önkéntes munkával hat éve láttak hozzá a fákkal, bokrokkal benőtt Kálvária-domb megtisztításához. Mára újjáépültek a stációk, restaurálták a kápolnákban található Zsolnay-domborműveket, így ez az egyedülálló kilátó több évtized után, újra kedvenc célpontja lett a városlakóknak és a turistáknak – tudjuk meg Palcsó Zsóka beszélgetéseiből. 

TRIANON 100 – A kulturális intézmények sorában bezártak a múzeumok, illetve kiállításaikat az online térbe helyezték át. Egy másik lehetőség a kerti galéria, amely a járványhelyzettől függetlenül megtekinthető. Nagyszabású kiállítás látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén. Tartsanak velünk Pollack Mihály térre!

Adás: Kossuth Rádió 2020.11.21.(szombat) 18.01-18.30.


MTVA/Határok nélkül

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..