home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2020.10.23.
LXXV. évf. 43. szám
Határok nélkül

Merkel Elizabet 19. századi beigli receptjével és délvidéki Delibláti-homokpusztai sétával várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető a Határok nélkül szombati adásában

Az Arad és Békés megye önkormányzatai közötti határon átnyúló együttműködés eredményeként jelent meg a Helyi értékek kulináris szótára című album. Az igényes kivitelezésű fotókkal illusztrált könyvben száznál is több aradi és Arad környéki recept található. A magyar nyelvű kiadványt szeptember utolsó hetében mutatták be az aradi könyvtár udvarán, népes közönség érdeklődése közepette. Pataky Lehel Zsolt a könyv szerkesztőjét, Takács-Máthé Mónikát kérte mikrofon elé.

A kockásliliom és a batla - vajon ismerjük-e ezt a növényt, illetve ezt a madarat? Pedig mindkettő megtalálható a környezetünkben, a Kárpát-medencében. A nagybecskereki Lukács Attila gyermekkorától fogva készít természetfotókat és természetfilmeket. Egy nemrégiben megjelent, igényes kiadványa megjelenése után kereste meg a természetjárót Kónya-Kovács Otília.

A nyári szünidő idején általában egymást érik a különböző csoportok által szervezett néptánc-táborok, hangszeres műhelyek. A temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület csoportjai március óta nem próbálhattak, elmaradtak a táborok, az előadások, fesztiválokon való részvételek. Hogy mit sikerült mégis megvalósítani ez idő alatt? - arról meséltek Lehőcz Lászlónak az együttes tagjai.

Miként lehetséges komolyabb veszteségek nélkül, jó fizikai és lelki egyensúlyban túlélni a koronavírus járvány miatti tiltásokkal teli időszakot a legtöbb embert megmozgató vajdasági magyar művelődési egyesületben? Ternovácz István Topolyán beszélgetett a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnökével, Kisimre Szerda Annával.

Könyvek és tánc után a műsor lezárásában egy színházi hír következik. Folytatja Ifjúsági színpad című sorozatát a Szabadkai Népszínház. Műsorra tűzik és előadás után a diákközönséggel kielemezik Kai Hensel  – kortárs német drámaíró  – Klamm háborúja című monodrámáját, ami a tanárok felelősségét boncolgatja. Körmöci Petronellával, a színház magyar társulatának vezetőjével, illetve Mezei Kinga rendezővel és László Sándor színművésszel Németh Ernő beszélget.

Adás: Kossuth Rádió 2020.10.24.(szombat) 18.01-18.30.


A fotón a  szabadkai Népszínház épülete 2020. június 11-én. (Ezen a napon Kövér László, az Országgyűlés elnöke megtekintette a teátrumot.) (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..