home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Határok
2005.04.13.
LX. évf. 15. szám

FOLYTON KETYEG. Egy újabb határidő: április 12-e. Április 12-én kerül az Európai Bizottság asztalára az a dokumentum, amely az EU-ba való előcsatlakozást jelentené Szerbia és Montenegró számára. Ez a kivitelezhetőségi tanulmány csak akkor kap kedvező elbírálást, ha Sreten Lukić nyugalmazott ren...

FOLYTON KETYEG. Egy újabb határidő: április 12-e. Április 12-én kerül az Európai Bizottság asztalára az a dokumentum, amely az EU-ba való előcsatlakozást jelentené Szerbia és Montenegró számára. Ez a kivitelezhetőségi tanulmány csak akkor kap kedvező elbírálást, ha Sreten Lukić nyugalmazott rendőrtábornok után Nebojša Pavković nyugalmazott hadseregtábornok is Hágába utazik. A kosovói hős hallani sem akar arról, hogy önként jelentkezzen. A legújabb hírek szerint (Blic) már nem is Szerbiában bujkál - a boszniai szerbek közé szökött. A szerbiai hatalom pedig mindvégig az önkéntes feladást szorgalmazta, igyekezett Pavkovićot meggyőzni: neki is, Szerbiának is jobb lesz, ha jószántából utazik Hágába. Mire a tábornok meglépett. Így lett nálunk a kivitelezhetőségi tanulmányból (ahogy a Vreme találóan mondja) megfoghatósági tanulmány.
A NEMZETI TANÁCSOK STABIL INTÉZMÉNYEK. Vajdaságban csak egy kisebbség van: a gyűlölködők kisebbsége. Ezt Bojan Pajtić, a TVT elnöke jelentette ki a vajdasági nemzeti kisebbségek tanácsainak elnökeivel folytatott pénteki megbeszélésen, ahol kifejtette: célunk és eltökélt szándékunk, hogy belépjünk az Európai Unióba, ezért tiszteletben kell tartanunk a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítésére vonatkozó európai normákat. A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai stabil és jelentős intézmények lettek, melyek a kisebbségek jogaival kapcsolatos kérdések megoldásában közvetlen partnerei az állami szerveknek. Ezért állandósítani kellene a munkajellegű megbeszéléseket, s a tartományi kormányfő azt javasolta: minden hónap 15-én találkozzanak ugyanilyen összetételben. A múlt heti találkozón szó volt az Újvidéki Rádió és Televízió kisebbségi szerkesztőségeinek működésében felmerült problémákról, amelyek megoldásához először el kellene fogadni az állami televízió bontómérlegét (Belgrád és Újvidék különválását), hogy az Újvidéki RTV tartományi közszolgálati intézménnyé alakulhasson át. Pajtić megismételte a tartományi kormány álláspontját: az Újvidéki RTV dolgozóit érintő létszámcsökkentés nem vonatkozhat a kisebbségi szerkesztőségekre, amennyiben az elbocsátások befolyásolnák a tájékoztatás eddig elért szintjét. Emlékeztetőül: az Újvidéki Televízió magyar szerkesztőségéből 5 embernek kellene távoznia a Belgrádi központban kidolgozott létszámcsökkentési intézkedések következtében.
A KISHATÁRFORGALMI RENDELETTERVEZETRŐL. Budapesten a múlt szerdán, a kormány kabinetülése után sajtótájékoztatót tartottak, ahol szó volt az ötéves nemzeti vízumról is. A VMSZ, miután tájékozódott az egységes EU kishatárforgalmi rendelettervezetének tartalmáról, a következő álláspontot alakította ki: ,,A VMSZ teljes mértékben támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a vajdasági magyarok zökkenőmentes kapcsolattartásának a biztosítása az anyaországgal, mindazonáltal a lehetséges megoldások számbavételénél nagy körültekintésre, bölcsességre és óvatosságra van szükség. Az EU kishatárforgalmi övezete ebben a formában álláspontunk szerint elfogadhatatlan és a vajdasági magyarság számára nem előnyös. Egyfelől ez a tervezet csupán a határ menti sávban élő magyarok (a magyarság 5560%-a) számára jelentene valamiféle megoldást, másfelől a tervezet minden, a határsávban legalább egy éve élő személy számára biztosítana kedvezményt, ami nagyon kedvezőtlen bevándorlási folyamatokat indíthatna el a határsávban. A tervezet számunkra csakis akkor lehetne megfontolásra érdemes, ha legalább öt vagy több évi határsávban történt tartózkodás esetén tenné lehetővé a speciális vízum megadását. Mindazonáltal egy ilyen megszigorítás esetén is csupán részleges megoldásként tartanánk megfontolásra érdemesnek a kishatárforgalmi rezsim bevezetését, ami semmiféleképpen nem jelenthetne tartós és megnyugtató megoldást a vajdasági magyarság számára. Ezzel szemben a magyar állampolgárság letelepedés nélküli megszerzése tartósan rendezhetné a schengeni rendszer bevezetésével sújtott vajdasági magyarság helyzetét - olvasható egyebek között a párt elnöksége által kiadott közleményben.
Európába szóló útlevél? címmel Temerinben közleményt adott ki a VMDP is, amelyből a következőt emeljük ki: ,,A VMDP mindig is azt tartotta, hogy a kettős állampolgárság, a magyar útlevél megléte a fontos. Abba viszont, hogy mi legyen a tartalma a budapesti döntésnek, a VMDP nem kíván beleszólni. Bízik benne, hogy a magyar politikai elit döntésre viszi a dolgot, és a saját felelősségével összhangban megtalálja az optimális megoldást.'
HETES A LOTTÓN! Jó néhány hónapja annak, hogy nem volt hetes a lottón. Ahogy múltak a hetek, úgy terjedt és egyre nagyobb méreteket öltött a lottóláz. Már-már a járvány tüneteit produkálta a szerencsevárás: az emberek hosszú sorokban álltak a lottóirodák előtt, hogy befizethessék a szelvényt. A múlt héten aztán mindenki kigyógyulhatott - egy ember kivételével, aki Újbelgrádban fizette be azt a bizonyos egy darab héttalálatost. Ez a szelvény nem kevesebb mint 3,2 millió eurót ér. A média természetesen nyomban kutatni kezdte, hogy ki lehet a szerencsés nyertes. Szárnyra röppent a hír, hogy az újdonsült milliomos ázsiai származású, ám a sorsjegyiroda képviselői szerint ,,a befizető minden bizonnyal nem kínai.
ÜZEMANYAGHIÁNY? Szerbia polgárai ferde szemmel nézik a pancsovai olajfinomító dolgozóinak sztrájkját, hiszen az egyvalamit jelent: üzemanyaghiányt. A sztrájkolók a múlt héten lezárták az olajfinomító kapuit, és se ki, se be nem engedik a tartálykocsikat. Ily módon akarják kicsikarni a 30%-os fizetésemelést. Harmincról szó sem lehet, legföljebb 9%-kal növekedhet a fizetésük, nyilatkozta vasárnap este a pénzügyminiszter, Mlaðan Dinkić, aki arra figyelmeztetett, hogy a majd egyharmaddal megemelt fizetések inflációgerjesztő hatása nem kérdéses. Ezért, mondta, aki jót akar Szerbiának, az nem gerjesztheti szándékosan az inflációt. Nem hallgattak rá. Lapzártakor (hétfőn reggel) még tartott a sztrájk, a pancsovaiak nem engednek a harmincból. Kínos egy ügy, hiszen az üzemanyaghiány nem ,,csak' az autósoknak okoz bosszúságot. Tavasz van, április, a legnagyobb mezőgazdasági munkálatok ideje, menni kell a határba. Kinek lesz az jó, ha állnak a traktorok? (o. i.)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..