home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határ menti kosárlabdajátékok
Tóth Tibor
2019.07.24.
LXXIV. évf. 29. szám
Határ menti kosárlabdajátékok

A közelmúltban ért véget a Határ menti kosárlabdajátékok elnevezésű projektum, melynek vezető kedvezményezettje a Hódmezővásárhelyi Kosársuli Sportegyesület, kedvezményezettje pedig a szabadkai Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklub volt.

A 2018. június 1-jétől 2019. július 31-éig tartó projektum összértéke 165 646 euró, melyhez az Európai Unió 140 799 euróval járult hozzá. A Hódmezővásárhelyi Kosársuli Sportegyesület a költségvetésből 100 073 eurót kapott, a Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklub pedig 65 573 euróban részesült. A projektum összértékének 15%-át a két fél önerőből fedezte, ebben a szabadkai klubot a tartomány 590 000 dinárral támogatta.

Az elmúlt tizenhárom hónapban a két sportegyesület összesen hat tornát — négyet Hódmezővásárhelyen, kettőt Szabadkán — szervezett, melyen a 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban született sportolók vettek részt. A csapatok összesen 108 mérkőzést játszottak, tornánként tizennyolcat. Magyarországon két, Palicson egy utcaikosárlabda-tornát tartottak, valamint egy-egy családi napot is szerveztek mindkét településen. Az előadók számára egy-egy szakmai továbbképzést is programba iktattak, az újvidéki testnevelési kar tanárai tartottak előadásokat. Tavaly augusztusban Magyarországon rendeztek kosárlabdatábort a gyerekeknek, az idén júniusban pedig Szabadkán. A Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklub a projektum révén két hordozható számítógépet, négy mezszettet és negyven labdát kapott, három szabadkai általános iskola pedig új, 2,6 méter magasra állítható palánkokhoz jutott.

A projektzáró sajtótájékoztatón Jovan Sirovina, a Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklub elnöke kiemelte, hogy a projektum sok szépet és jót tartogatott mindkét egyesület számára, amit legjobban a gyerekek mosolya tükröz. Elmondta, hogy a következő kiírás alkalmával is együtt pályázik majd a két sportegyesület.

Dr. Elek András, a Hódmezővásárhelyi Kosársuli Sportegyesület elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projektum lebonyolításában, és leszögezte, hogy a sikeres együttműködést folytatni kell.

— Nem könnyű időszak áll mögöttünk, hiszen mindkét klub a saját bajnokságában is játszik, így nem volt egyszerű összehangolni a táborok és a tornák időpontjait. Nagyon örülök neki, hogy a Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklubbal ilyen kiváló együttműködést valósítottunk meg, melyet a jövőben is folytatunk. Mi a jugoszláv kosárlabdán nőttünk fel, számunkra nagy szó, hogy ilyen kiváló csapatokkal tudtunk játszani, mint az OKK Spartacus. A Hódmezővásárhelyi Kosársuli Sportegyesület 1994-ben elsősorban utánpótlás-nevelés céljából alakult meg. Az évek alatt mindenféle gondok merültek fel a városban a felnőttkosárlabdával kapcsolatban, és ezt a korosztályt is el kellett vállalnunk, viszont a szívügyünk továbbra is az utánpótlás-kosárlabda. Mintegy 260-280 igazolt játékosunk van, ők folyamatosan részt vesznek a magyar bajnokságban, emellett 120-130 gyerekünk is, akit még nem igazoltunk le, ők az előkészítőbe járnak. Az összes lehetséges korosztállyal indulunk a magyar bajnokságban. A 20 éven aluli együttesünk a másodosztályban, az NB I/B-ben játszik, a 18 évnél fiatalabbak a dél-alföldi régióban küzdenek a bajnoki pontokért. A 16 éven aluliak az ország élvonalában helyezkednek el, az U14-es generáció pedig az országos főtáblán szerepel. Van még 12, 11 és 10 éven aluli csapatunk, az első kettőben évekig az ország legjobbjai voltunk, zsinórban öt alkalommal országos bajnoki címet szereztünk. Hódmezővásárhely 45 000 lakosú város, sok a sportág, nagy a konkurencia — emelte ki Elek.

Dejan Vujinović, az Interreg—IPA Szerbia—Magyarország közös titkárságának programmenedzsere elmondta, hogy a 2016-ban kiírt pályázatok közül 67-et sikeresen befejeztek.

— Kevés a sporttal kapcsolatos projektum. A harmadik, egyúttal utolsó kiírásra szeptember 30-áig lehet pályázni, itt 10,4 millió euró áll rendelkezésre. A kiírás keretében van egy rész, mely a turizmusra, a kulturális javak megóvására vonatkozik, ennek keretében kapott helyet a sport is — mondta Vujinović.

A projektzáró rendezvényen jelen volt Zlatko Bolić, a Vojvodina, a Crvena zvezda és a Kecskemét korábbi játékosa, a Vajdasági Kosárlabda-szövetség főtitkára (a szövetségbe a 130 klub mellett a játékvezetők és az edzők egyesülete is beletartozik), valamint Nenad Čanak, a Spartacus és a Partizan korábbi játékosa és edzője, aki jelenleg Litvániában dolgozik. Mindketten hangsúlyozták, hogy minél több, gyerekekkel kapcsolatos projektumot kell megvalósítani, mert ezek „egészséges” programok, hiszen a gyerekek ismerkednek, barátkoznak egymással, és az sem ritka, hogy a későbbiekben mindezt a pályán kívül is folytatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..