home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hatalomváltás Szabadkán
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám

A városi képviselő-testület 16. rendes ülésén döntöttek a város régi vezetőségének leváltásáról és az új megszavazásáról, melynek értelmében felmentették tisztségéből Modest Dulić demokrata párti polgármestert, helyettesét és az egész Városi Tanácsot, valamint a vkt elnöke is lemondott tisztségéről.

Az új koalíciót a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége alkotja. Megállapodásuk szerint Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke lett Szabadka új polgármestere, helyettesének Tomislav Veljkovićot, a Szerb Szocialista Párt képviselőjét nevezték ki, a vkt elnöki tisztségét Radmilo Todosijević, a Szerb Haladó Párt elnöke tölti be, akinek helyettese Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének tagja.

A koalíciót alkotó pártok képviselői a városi képviselő-testület ülése előtti napon sajtótájékoztató keretében jelentették be Modest Dulić polgármester és a városi hatalom leváltását. Elmondásuk szerint mindenki számára világos volt, hogy az eddigi szabadkai vezetőség nem volt működőképes. A polgármester leváltására irányuló kezdeményezést a 67 képviselőből összesen 42-en írták alá.

Hét órán át vitatkoztak a régi vezetőség felmentéséről és az új kinevezéséről.

 

Demokrata Párt, a kritikus ellenzék

A polgármester leváltására 49-en igenlő szavazatot adtak, 12-en ellenezték azt, egy szavazócédula pedig érvénytelen volt. A polgármesteri posztról távozó Modest Dulić a szavazatszámlálás eredményének kihirdetése után elmondta, hogy büszke a másfél év alatt elért eredményekre, hiszen a Palicson történt beruházásokon kívül Szabadka területén új munkahelyek is létesültek.

— Az elmúlt időszakban a külföldi befektetőkkel folytatott beruházási tárgyalások sikeresen zajlottak le. A Calzedonia harisnyagyár még ebben az évben, a Swarovski gyár pedig jövőre kezdi meg a munkát, tehát az ipari parkban létrehozott gyárak működnek és bővülnek. Remélem, hogy az új politikai felállás nem fog kihatni a városra — mondta, és azt ígérte, hogy a Demokrata Párt konstruktív, ám kritikus ellenzék lesz, majd sok sikert kívánt Maglai Jenőnek.

 

VMSZ: Mostantól keményebben dolgozunk

Ismét magyar polgármestere van Szabadkának. Maglai Jenőt 49 támogató és 12 ellenszavazattal választották meg a polgármesteri pozícióra, aki a szavazatszámlálás eredményének kihirdetése után a következőket nyilatkozta a sajtó képviselőinek:

— Nagy kihívásoknak nézünk most elébe, hiszen amellett, hogy a közvállalatok súlyos gondokkal küzdenek, a költségvetés is nagyon rossz helyzetben van, amelynek a helyrehozását már nem lehet tovább halogatni. Itt radikális változásokra van szükség. Ezt segíti elő az a határozat is, amely szerint csökkent a Városi Tanács létszáma, valamint a párt alapon való elhelyezkedés is megszűnik — mondta Maglai.

— Az előttünk álló időszakban sokkal keményebben kell dolgozni, felelősségteljesebben kell a munkát elvégezni. Az elmúlt időszakban számos dolog történt, amelyek kivizsgálásra várnak, és ha fény derül valamilyen visszaélésre, az illetékesek felelősségre lesznek vonva. Szemügyre vesszük a közvállalatokat és a városi közigazgatást is — nyilatkozta az új polgármester.

Új tanácstagok

A Városi Tanács tagjainak számát az eddigi 11-ről 7 főre csökkentették, így most hat pozícióval kevesebben lesznek a városvezetőségben. A városi képviselő-testület ülésén választották meg az új tanácsot: Blaško Stantić (a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége részéről), Osztrogonác Simon (a Vajdasági Magyar Szövetség által delegált képviselő), Milan Vučković és Milimir Vujadinović (a Szerb Haladó Pártból), Vjekoslav Ostrogonac (független képviselő), Maglai Jenő polgármester, valamint Tomislav Veljković alpolgármester (a Szerbiai Szocialista Pártból). A polgármester hamarosan azt is kijelöli, hogy a tanácstagok mely szakterületért lesznek felelősek.

Több nő a közvállalatok élén

Az ülésen Kern Sólya Mária benyújtotta elnöki posztjáról való lemondását. A képviselő-testület élére Radmilo Todosijevićet, az SZHP tagját választották meg, akinek helyettese Mirko Bajić lett, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője. Erre és az új Városi Tanács új felállására reagálva Szőlősi Gyöngyi, a Demokrata Párt képviselője több alkalommal is nemtetszésének adott hangot, miszerint ezek miatt a változások miatt nincsenek most nők a városvezetőségben, majd beszéde után demonstratívan kivonult az ülésteremből. Az új polgármester erre válaszolva azt ígérte, hogy a közvállalatok élén sok hölgy kap majd vezetői beosztást.

Vagyonbevallás januártól

A képviselő-testület a költségvetés első kilenc hónapjáról szóló beszámolójával folytatta munkáját. Az ingatlanadóról való döntéssel kapcsolatban először László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője szólalt fel, aki elmondta: igazságtalan és értelmetlen, hogy az állam olyan ingatlanokat adóztat meg, amelyekből a polgároknak nincs bevételük. Buckó György, a VMSZ képviselője szerint lépni kell, hogy a köztársasági törvényt megváltoztassák, mert helyi szinten ezt nem tudják módosítani. Annak ellenére, hogy a képviselők nem értettek egyet a határozattal, elfogadták.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..