home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hatalmas károk a vihar és a folyók áradása miatt
2023.08.07.
LXXVIII. évf. 31. szám
Hatalmas károk a vihar és a folyók áradása miatt

A hétvégi viharok hatalmas károkat okoztak Szerbiában és a környező országokban is.

Hatalmas esővel, dió nagyságú jégesővel és erős széllökésekkel érkezett meg a vihar Szerbiába szombaton, a kora délutáni órákban. Először az ország nyugati részét érintette, majd Belgrádra is lecsapott.

A vihar kidőlt fákat hagyott maga után, megbontotta az épületek tetőszerkezetét, egyes útkereszteződésekben nem működtek a jelzőlámpák, utcákat elöntött a víz.

Bánátban és Szerbia keleti részein is vörös riasztás volt érvényben.

A vihar vasárnap sem kerülte el az országot: Kruševacon a hirtelen lezúdult csapadék elöntötte az utcákat, Belgrádban ismét felhőszakadás volt.

A hőmérséklet is jelentősen visszaesett, vasárnap már a 25 fokot is csak elvétve érte el a hőmérő higanyszála.

 

Magyarország

Kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok miatt volt szükség a tűzoltók segítségére a szombat hajnali, majd a délutáni viharok miatt. A legtöbb beavatkozás Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében történt - közölte a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

1295 esetben kidőlt fák miatt, 236 alkalommal vízszivattyúzás, 228 esetben pedig épületekben keletkezett károkhoz hívták a tűzoltókat. 60 esetben elakadt járműveket mentettek, 55 helyszínen pedig magasból veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el.

 

Szlovénia

Továbbra is pusztítanak az árvizek Szlovéniában. A heves esőzések miatt megemelkedett a folyók vízszintje, ezreket kellett evakuálni a lakhelyükről, és hatalmas károk keletkeztek az áradások miatt.

Robert Golob szlovén miniszterelnök szerint országát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a hatalmas mennyiségű esők miatti áradások akár 500 millió euró kárt is okozhattak már. Az áradások az ország területének kétharmadát érintik. A kormányfő szerint az út- és az energiahálózat különösen nagy károkat szenvedett, de több száz lakóház és egyéb épület is megrongálódott. Több tucatnyi híd is összeomlott.

 

Horvátország

Horvátországban is megemelkedett a Száva folyó vízszintje. Több utat, köztük autópályákat is lezártak. A Száva mellett a Mura folyónál is készültség van, árvízvédelmi intézkedéseket tettek a hatóságok.

Forrás: MTI, Pannon RTV, Vajdaság Ma

Fotók forrása: MTI, Tanjug  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..