home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Hatalmas fölényben
Tóth Tibor
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Hatalmas fölényben

A közelmúltban Veszprém adott otthont a tizenkilenc évvel ezelőtt útjára indított Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjének. Az Aranycsapat Alapítvány és elnöke, a korábbi magyar válogatott labdarúgó, Kű Lajos által megálmodott diákversenyt tavaly és tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni, az idén azonban a királynék városában a szokásos négy sportágban (kézilabda, asztalitenisz, sakk, birkózás) újra megmérkőzhettek egymással az általános és a középiskolás sportolók.

A mezőny valamelyest hígabb volt a szokásosnál, hiszen Kárpátaljáról a háborús helyzet miatt nem érkeztek sportolók, Erdélyből és a Felvidékről csak a kézilabdázólányok vettek részt az eseményen, Magyarországot a házigazda Veszprém mellett Dunaújváros, Székesfehérvár és Ősi képviselte. A legnépesebbnek, mint mindig, ezúttal is a 96 tagot számláló délvidéki küldöttség bizonyult, hiszen a délvidéki koordinátor, Gyólai Zoltán kiváló szervezőkészségének köszönhetően újvidéki, temerini, magyarcsernyei, muzslyai, adai, zentai, moholi, csókai, felsőhegyi, tornyosi, bogarasi, magyarkanizsai, oromhegyesi és törökkanizsai sportolók képviselték színeinket a 17. alkalommal megtartott viadalon.


Az adai kézilabdázólányok 

A kétnapos rendezvény pazar megnyitóünnepséggel kezdődött. Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Óvári Péter országgyűlési képviselő és Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke köszöntötte a küldöttségeket, majd Márfi Gyula érsek megáldotta a rendezvényt, a sportolókat és kísérőiket. A köszöntők elhangzása után Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző lépett színpadra, őt pedig az Ismerős Arcok zenekar követte, mellyel mindenki együtt énekelte a határon túli magyarok himnuszának nevezett Nélküled című dalt.

Az idén is a délvidéki versenyzők bizonyultak a legeredményesebbnek, és tizenhárom aranyéremmel minden eddigi csúcsot megdöntöttek. Kötöttfogású birkózásban tíz súlycsoportban hatvanan léptek szőnyegre a Veszprém melletti Ősiben, ahol a Zentáról, Felsőhegyről és Magyarkanizsáról érkezett versenyzőink nyolc aranyat és két ezüstöt szereztek. Az ezüstérmek csak azért nem lettek fényesebbek, mert két súlycsoport döntőjében is két délvidéki birkózó nézett egymással farkasszemet. A dobogó legfelső fokára Pék Tamás (31 kg), Sulyok Marcell (33 kg), Varga Dávid (37 kg), Dobó Dániel (40 kg), Újhelyi Balázs (44 kg), Varga Roland (48 kg), Lengyel Kevin (57 kg) és Gubi Áron (65 kg) állhatott, míg Mihajlo Mitrović 44 kg-ban, Fodor Martin pedig 57 kg-ban a 2. helyen végzett. A birkózókat Zörgő László, a Zenta mestere vezette, az utazást pedig Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője támogatta, aki két mikrobuszról gondoskodott a sportolók részére.


Újra a délvidéki küldöttség a legeredményesebb

Sakkban a kevés résztvevő miatt ezúttal abszolút kategóriában ültek asztalhoz, és svájci rendszerben játszottak a versenyzők. Csapatunkat Váradi László, a Zenta edzője vezette, a mérleg pedig négy érem: Horváth Evelin aranyérmet, Nagy Anita ezüstöt nyert a lányok mezőnyében, a fiúknál pedig Kincses Kristóf 2., Szabó Márkó pedig bronzérmes lett. Az érmesek mellett figyelemre méltó Zsoldos Titanilla és Kiss Jovák Zalán 6. helye is.

Asztaliteniszben szintén abszolút kategóriában játszottak a versenyzők. A mieinken kívül magyarországi sportolók álltak asztalhoz, de nagyobb ellenállást nem tudtak kifejteni a magyarkanizsai Bimbó Emmával és Bimbó Zsókával, valamint a temerini Varga Dániellel szemben, így versenyzőink mindhárom aranyat bezsebelték. A tornán a hetvennyolc éves Márfi Gyula érsek is ütőt ragadott, és negyedórát ütögetett Bimbó Emmával. Mondani sem kell, mekkora ovációban részesítette a közönség egy-egy sikeres pont elérésekor.


Leánykézilabdában az eddigi legerősebb mezőny gyűlt össze

Leánykézilabdában minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze, három délvidéki (Ada, Tornyos, Muzslya), két-két felvidéki és magyarországi, valamint egy erdélyi együttessel. Az adai csapatot több mint tíz éven át Kiss Sándor vezette, most azonban megelégedett a másodedző szerepével is, és a Halász József csapatában játszó lányokat a korábbi kiváló kézilabdázó, jelenleg edző Božić Boglárka vezette. Egészen a dobogó legfelső fokáig, hiszen a lányok, imponáló játékkal, sorban verték ellenfeleiket. A döntőben Szovátát 22:13-ra, a versenyen kívül pályára lépett veszprémi korosztályos válogatottat pedig 17:11-re páholták el, és ezzel sokadik alkalommal végeztek a dobogó legfelső fokán. A második napon az adai csapatot Sterbik Árpád is biztatta, hiszen a korábbi kiváló hálóőr jelenleg a Veszprém férficsapatának kapusedzőjeként tevékenykedik. A Nagy Abonyi Enikő által vezetett tornyosi és a Nataša Dabić által irányított muzslyai együttes ugyan nem fért fel a dobogóra, de mindketten tisztességesen helytálltak az erős mezőnyben. A történelmi-irodalmi vetélkedőt — melynek témája Tamási Áron életútja és munkássága, valamint az 1952. évi helsinki nyári olimpia volt — Szabó Lívia tanárnő vezetésével Zenta nyerte meg. Az est szórakoztató részében az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Kopogtató néptánccsoportja és a szintén délvidéki Balunovity Anna szavaló lépett közönség elé.


Balunovity Anna szaval (a fotókat Gyólai Zoltán bocsátotta rendelkezésünkre)

Gyólai Zoltán, a Délvidéki Aranycsapat Civil Szervezet elnöke, csapatunk vezetője elégedettségét fejezte ki az eredményeket illetően, és külön kiemelte, hogy versenyzőink komolyan vették a megméretést, és megdolgoztak az érmekért, helyezésekért.

— A sportversenyek mellett a gyerekek megnézték a várat, a városkaput, az óvárost, a királynői sírokat, de ellátogattak a gyönyörű veszprémi állatkertbe is. Kű Lajos is nagyon elégedett volt csapatunkkal, mindig mondom neki, ha Délvidék nem jön, akkor nem lesz összmagyar diákbajnokság. Amíg erőm és egészségem engedi, amíg lesz értelme csinálni, addig ott leszünk a diákbajnokságon. Igyekszem nem a saját városomat, hanem az egész Délvidéket képviselni, a tömbben és a szórványban élő gyerekeknek lehetőséget adni, hogy kiránduljanak, barátkozzanak, történelmi helyeket ismerjenek meg, közben pedig sportoljanak. Tizenkilenc évvel ezelőtt határok feletti, sporttal, hittel és kultúrával történő nemzetegyesítésként indult a diákbajnokság, ehhez pedig továbbra is tartjuk magunkat — mondta Gyólai, hozzátéve, hogy a versenyzők utaztatását a fent említett Bálint Zoltán mellett az adai Cseh Károly Általános Iskola is támogatta Maksó Éva igazgatónővel, valamint a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola Molnár Attila igazgatóval az élen.

Elképzelése szerint a Kárpát-medence diáksportolói októberben újra találkoznak, a helyszín ezúttal is Veszprém lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..