home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hat és fél évtized ünnepe
Martinek Imre
2011.06.22.
LXVI. évf. 25. szám
Hat és fél évtized ünnepe

Hagyományőrzés kézimunkában és dalbanFennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Az alkalomhoz illő gazdag művelődési műsor hitelesen tükrözte a Temes-parti kisvárosban a magyarság jelenlétét. Az ünnepi nyitányra az egyesület székházának e...

Hagyományőrzés kézimunkában és dalban

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Az alkalomhoz illő gazdag művelődési műsor hitelesen tükrözte a Temes-parti kisvárosban a magyarság jelenlétét.
Az ünnepi nyitányra az egyesület székházának előcsarnokában került sor. A Szózatot az MME vegyes kara adta elő, tárlat nyílt Erős György grafikusművész alkotásaiból, Kiss Samu pedig felolvasta Erdei Ernő Indiándal című versét, majd szintén Erdei Ernő történelmi és történeti összefoglalóját távollétében Balassa Júlia tolmácsolta el-elszoruló torokkal. Ernő bácsi, a jubileum főrendezője, az emléktábla felállításának a kezdeményezője és kiharcolója ugyanis megromlott egészségi állapota miatt nem lehetett az egybegyűltek között.
- Sok nemzeti tragédiánk volt, de mindig fel tudtunk állni - hangsúlyozta válaszul köszöntőjében Ritecz Miklós, a belgrádi Magyar Nagykövetség főkonzulja, aki Rancz Károllyal, a Petőfi elnökével felújított emléktáblát avatott a helyszínen. ''Kései leszármazottját” a néhai pancsovai Gromon Dezső Magyarnyelvterjesztő Egyesület által 1887-ben nyilvánosság elé hozott, majd 1919-ben eltüntetett emléktáblának, ''IV. Béla király emlékére, ki 1243 táján Pancsova várát a tatárok ellen újra építteté és megerősíté” - felirattal. Az új tábla Jugoslav Rajković helyi kőfaragó mester műhelyében készült. A tábla előtt Bonyhád testvérváros alpolgármester asszonya is virágcsokrot helyezett el. A nagyteremben tizenkét pannó arcképcsarnoka vallott a múltról. Konkrétan az új épület 1971. évi felavatásáról, a dél-bánsági szemlékről és a március 15-ei rendezvényekről... S persze az országhatárokon is át-átlépegető petőfis tánccsoport, kórus, citerazenekar és színjátszók fellépéseiről.
A rendezvény muzsikával és dallal, utcai felvonulással folytatódott a városi művelődési központig, amelynek előcsarnokában Erős Mária kézimunkáiból nyílt kiállítás. A hagyományos székelyvarrottason kívül a Vajdaság-szerte közismert alkotónő ezúttal mezőink hét vadvirágát is csokorba hímezte, és nemezmunkákat is hozott. Ezt követte a hét tematikai egységre tagolt esti műsor Rancz elnök úr köszöntőjével és a szólásra emelkedő vendégek mondandójával gazdagítva. A hollandiai Zaanstad testvérvárosból a pancsovaiak és a régió iránti emberbaráti jóságukról ismert Munters házaspár kért szót, Miroslav Žužić - Žule pedig frappáns gondolatokat hozott. Az MNT képviseletében mgr. Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója üdvözölte az egybegyűlt ünneplőket, végül a belgrádi főkonzul tolmácsolta Nikowitz Oszkár nagykövet úr, illetve Szentgyörgyi Klára kultúrattasé asszony jókívánságait. A belvárosiakkal partnerséget vállaló hertelendyfalviak, sándoregyházaiak, székelykeveiek, torontálvásárhelyiek és fejértelepiek küldöttsége is megtisztelte megtisztelte jelenlétével az eseményt, akárcsak az önkormányzat, a helyi magyar politikum, a református egyházközség és a civil szféra képviselői is.
A program komolyzenei részében zongorán mgr. Bálintné Ligeti Mária, klarinéton Alföldi Albert és Kiss Samu, hegedűn pedig az egyesület népi zenekarával együtt Erős Otília és Györfi Sándor lépett színre. Az amatőr színjátszás veteránjait a Petőfi MME szórakoztató zenekara kísérte, majd Örökségünk címmel két, egymásba ölelkező tematikus blokk következett az egyesület dalkörével, Lőcsei Viktor mesemondóval és táncossal, Miucza Stevan - Pityuka és Biszák Szilvia díjnyertes hagyományőrző táncosokkal, továbbá a Csörömpölő zenekar és a fejértelepi népi táncosok közreműködésével színre lépő kamara táncegyüttessel. A műsort a kolozsvári Szarkaláb népi táncegyüttes, illetve kísérőzenekaruk, a Rezeda produkciója zárta.
És habár a Pancsovai RTV Magyar Percek és a VRT forgatócsoportja leköszönő képkockaként a műsort záró Székely himnuszt rögzítette, az ünneplés késő éjszakába nyúlóan és kötetlen hangulatban folytatódott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..