home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hasznosan eltöltött szabad idő
Rencsényi Elvira
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Hasznosan eltöltött szabad idő

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetik abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, és megkönnyítse a családja és a maga sorsát. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akiknek nincs ugyan állandó munkájuk, vagy nagyon keveset keresnek, mégis ismerik a boldogulás receptjét, és ennek köszönhetik, hogy nemcsak talpon maradnak, hanem jó irányba mozdul is el az életük.

Hasznosan eltöltött szabad idő
Ritka az a pillanat, amikor nem csinál semmit. Szabad idejében — amiből nagyon kevés van — vagy barkácsol vagy alkot. Kuti József hegesztőként dolgozik egy szabadkai vállalatban. A munkából hazatérve azonban nem pihen, nem jár el szórakozni a haverokkal, hanem kedvére formálja a vasat, és mint valami varázslat, úgy kerülnek ki keze alól a szebbnél szebb virágtartók, lámpaernyők, bútorok, kerítések vagy éppen lépcsőfeljárók.
— Mindig is szerettem barkácsolni, különösképpen a vasat kedvelem. Jó érzés, amint a nyersvas a kezeim között alakul, formálódik valami szerény díszítőelemmé vagy praktikus használati tárggyá. Ha szép az idő, munka után engem az udvarban lehet megtalálni. Kabrióműhelynek nevezem ezt a helyet, ahol dolgozom, a szabad ég alatt, az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatva, nem pedig egy fedett, széltől, esőtől védett műhelyben. Szerencsére közel van ide a vaskereskedés, így a megmunkálandó darabokat a vállamon is hazahozhatom, és nem kell a fuvarozásért fizetnem — mondja nevetve az igen jó humorú hegesztőmunkás.

Kreativitás és sajátos munkamódszer
József azt mondja, hogy a nagy szegénység ellenére is van kereslet a kovácsoltvas-termékek iránt. Ez a kis jövedelem-kiegészítés pedig — minthogy egy fizetésből él — igen jól jön a négytagú Kuti családnak.
— Én nem hirdetem magam sehol sem. Az én ismerőseim javasolják az ő ismerőseiknek a munkámat. Bárki megkereshet, elmondja, mit szeretne, és már hozzá is kezdek. Sajátos munkamódszerem és stílusom van, igyekszem minden alkotásomba belecsempészni valami újat, valami szokatlant. Szeretem kiélni a kreativitásomat, a megrendelőimnek pedig ez a kedvére van.
József munkáit sok helyütt megcsodálhatjuk a makkhetesi út mentén és a kertvárosban. Több olyan ház kerítését, balkonját készítette már el, amelynek igazi díszei lettek a kovácsoltvas elemek. De József kerti bútorokat, sőt beltéri kiegészítőket is készít. A fekete színen kívül előszeretettel használja az arany és az ezüst árnyalatait is.
— A szín a berendezéstől, a ház színétől és a megrendelő ízlésétől függ. Ki ilyenre, ki olyanra festeti, nekem valójában mindegy, mert én minden egyes darabot szeretek, amit elkészítek, és elégedett vagyok vele. Ha elégedetlen volnék valamelyikkel, akkor újra hozzálátnék, és addig nem adnám ki a kezemből, amíg tökéletes nem lesz.

A festés bűvöletében
És ki hinné, hogy milyen gyengéden bánik a festőecsettel ez a vas hajlításához szokott dolgos, erős férfikéz! József másik nagy szenvedélye ugyanis a festés.
— Vászonra és farostlemezre festek főleg olajjal, bár vannak pasztellképeim is. Kedvenc témám a tanyavilág és a csendélet. Hihetetlen, milyen erővel hat rám az érintetlen természet és a csend! A legszebb emlékeim a tanyán töltött gyermekéveimből valók, és talán ezért is térek vissza a legtöbbször ehhez a témához. Szívesen merítek ihletet az erdő, a rét, vagyis az egész természet látványából — szívesen festek a csendéletet is, főként virágokat. Egy festményemmel aranyérmet is nyertem Budapesten a Magyarok Világszövetsége, a Magyarok Háza és a Szerbiai Gyűjtők Egyesületeinek Szövetsége által minden évben megrendezett Délvidéki Napok rendezvényen. Meghívást is kaptam a Hortobágyra egy festőtáborba, de sajnos az elfoglaltságaim miatt nem tudtam elmenni. Egy alkotótábornak vagy egyesületnek sem vagyok a tagja, a magam és környezetem örömére festegetek. Nem tudom, honnan ez a művészi hajlamom, a lényeg, hogy megvan bennem. És amíg alkotói kedv is társul hozzá, addig festegetek és formálom a vasat. Hiszen a fizetés kevés, valamiből meg kell élni, a gyerekeket iskoláztatni kell. És ha a hobbiból pénzt is tudok „kovácsolni”, akkor mégsem tűnik olyan borúsnak ez a világ! — zárta a beszélgetést Kuti József.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..