home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hasznos tippek, hogy a felújítás ne legyen gyötrelem
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.10.23.
LXXIII. évf. 42. szám
Hasznos tippek, hogy a felújítás ne legyen gyötrelem

Egy lakás, otthon felújítása általában sok zűrzavarral, utánajárással, fáradsággal jár, ennek elkerüléséhez gyűjtöttem össze néhány hasznos javaslatot.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha minden rendben halad, de ehhez tervezésre van szükség. Fontos, hogy idejében jöjjenek és végezzenek a mesterek, hogy az előre eltervezett időpontban tudjunk beköltözni az új otthonunkba. Természetesen a szerencsén kívül más tényezőkre is szükség van. Lássuk hát, milyen fontos lépések kellenek a felújítás tervezéséhez!

MESTEREK

Mindannyian tapasztaljuk az elvándorlást, mely már most is nagy gondot okoz, hiszen a munkaerőhiány rávetül az építőiparra is, ráadásul az idő múlásával még súlyosabb lesz a helyzet. Emiatt ha van olyan mester az ismerőseink körében, akivel már régebb óta dolgoztatunk, szeretjük a precizitását, akkor a lehető legkorábbi időpontban beszéljük meg vele a munkát, foglaljuk le egy meghatározott időre. Ha van olyan munkafolyamat, amelyhez nem ismerünk mestert, akkor a keresését még korábban elkezdhetjük.

Lényeges a munkaerő lefoglalásakor, hogy kapjunk árajánlatot, és hogy a mester elmondja, hogyan és mikor végzi el a feladatot. Aki túl lazán vesz bennünket, abban nem biztos, hogy meg kell bíznunk. A lényeg, hogy a szakember megbízható és igényes legyen, és egy-egy munkafázis befejeződjön a következő megkezdéséig. Például a villanyszerelő végezze el a munkát, mielőtt megérkezik a szobafestő.

LEGYENEK ÖTLETEINK

Fontos, hogy amikor eldöntjük, nekivágunk a felújításnak, már legyenek terveink, azaz tudjuk, mit hova szeretnénk, milyen változásokat akarunk. Vásárolhatunk lakberendezési magazinokat, olvashatunk blogokat, illetve lakberendezési portálon is gyűjthetünk inspirációt. A kedvenc képeket, ötleteket mentsük le magunknak, s ezekből válogassuk ki, hogy melyiket tudjuk, illetve lehet megvalósítani az otthonunkban. Számoljuk ki, hogy mennyi anyagi ráfordítás szükséges az ötlethez, és azt is, hogy nekünk mekkora keretünk van rá.

Amikor a terveink megszületnek, elkezdhetjük célirányosan keresgélni a burkolatokat, bútorokat, illetve mindazt, amire szükségünk lesz. Ezt is intézhetjük internetes felületeken, aztán már csak el kell mennünk az üzletbe, ahol élőben is megbizonyosodhatunk, hogy valóban tetszik-e a kiválasztott termék, vagy pedig találunk egy annál sokkal inkább kedvünkre valót.

AKCIÓTERV

Jó ötlet, ha pontosan felírjuk, mikor melyik munkafázis jön, mikor kell a következő mesternek kezdenie, ha pedig esetleg csúszna a munka, akkor milyen lépéseket kell tennünk, hogy az ne menjen a projektum rovására.

VÁSÁRLÁS

Ha már jó előre lementettük egy mappába, milyen dolgokat kell beszereznünk, és azt is tudjuk, hol találjuk meg őket, akkor óriási előnyünk van. Online is rendelhetünk — ilyenkor időt tudunk megspórolni magunknak. A kedvenc komódunk vagy lámpánk így éppen akkor érkezik meg, amikor annak a helyére kell kerülnie.

KITARTÁS

Ha tengernyi időt, energiát és sok pénzt fektettünk egy olyan projektumba, amelyet legalább öt, de leggyakrabban tizenöt-húsz évig élvezünk majd, akkor a legfontosabb tanács, hogy annak olyannak kell lennie, mint amilyent megálmodtunk.

Ne álljunk meg a cél előtt, ne torpanjunk meg, ne alkudjunk meg! A végeredménynek tökéletesnek kell lennie, hiszen az nem tesz bennünket boldoggá, ha kompromisszumokba bocsátkozunk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..