home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Használjuk ki a lehetőségeket!
Tóth Tibor
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
Használjuk ki a lehetőségeket!

A konferencia közönségeA VMSZ Ifjúsági Fórumának közép-bácskai körzeti szervezete Európai ifjúsági napot szervezett a kúlai Népkör MMK nagytermében az Európai Unióról szóló előadásokkal. A nagyszámú fiatalt és a vendégeket - dr. Bagó Zoltánt, Magyarország európai parlamenti képviselőjét, Kov...

A konferencia közönsége

A VMSZ Ifjúsági Fórumának közép-bácskai körzeti szervezete Európai ifjúsági napot szervezett a kúlai Népkör MMK nagytermében az Európai Unióról szóló előadásokkal.
A nagyszámú fiatalt és a vendégeket - dr. Bagó Zoltánt, Magyarország európai parlamenti képviselőjét, Kovács István Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjének külpolitikai és európai uniós tanácsadóját, Simon Zoltánt, Kalocsa város alpolgármesterét, Dévavári Zoltánt, a VMSZ alelnökét, Kovács Elvira és Varga László köztársasági parlamenti képviselőt, Ricz Emesét, a VMSZ IF elnökét és a magyarországi Ifjúsági Keresztény Demokrata szervezet képviselőit - Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke köszöntötte.
Közelebb hozni a fiatalokhoz az Európai Uniót
Ricz Emese, a VMSZ IF elnöke elégedettségének adott hangot a nagyszámú érdeklődő láttán, mivel - mint fogalmazott - ez azt jelenti, hogy a fiatalok nyitottak az Európai Unió iránt.
- A VMSZ támogatja Szerbia integrációs törekvéseit. Ahhoz, hogy országunk normális országgá váljon, hogy a stabilizációs folyamat elkezdődhessen, lépnünk kell az unió irányába. Nagyon fontos, hogy végre-valahára a mi országunk is tagállammá váljon. Ebben a törekvésben a VMSZ Ifjúsági Fóruma is részt kíván venni, közelebb szeretnénk hozni a fiatalokhoz az Európai Uniót, az uniós intézményrendszert - mondta Ricz Emese.
Európai integráció
Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának elnökeként az elmúlt négy év tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy Szerbia integrációja néhány elemében hasonlít, néhányban viszont különbözik más országokétól. A legnagyobb különbség a 90-es évek történéseiben rejlik, abban a háborús múltban, amellyel az ország elindult az európai integrációs úton.
- Szerbia volt az egyetlen ország, amely úgy kezdett hozzá az európai integrálódáshoz, hogy nemzetközi jogi értelemben nem is volt állam, mivel nem volt az ENSZ tagországa. Először az ENSZ-be kellett kérnie a felvételt, majd e kérvényével sorban végig kellett járnia a többi szervezetet is, csakhogy Szerbiának a 90-es évekbeli hagyatéka miatt ehhez sokkal több időre volt szüksége, mint bármely más államnak. 2012. március elsején jutottunk el a tagjelöltséghez. A társulási megállapodás hatályba lépésének folyamata jelenleg zajlik. A társulási megállapodást az ország 2008 áprilisában kötötte meg az unióval - ez is rendkívül fontos eleme a felzárkózási folyamatnak. A következő lépés a csatlakozási tárgyalások dátumának a kijelölése lesz, utána pedig a tárgyalások következnek. Ehhez azonban be kell fejezni a társulási megállapodás ratifikálási folyamatát, és a társulási megállapodásnak hatályba kell lépnie. Nagy valószínűséggel Szerbia decemberben, legkésőbb a jövő év elején kezdheti el a csatlakozási tárgyalásokat, melyek szakasz mintegy hat-hét évig eltarthat, a teljes jogú tagság megszerzése pedig 2020 körül válhat valóra. Eddig azonban az országnak meg kell birkóznia a kosovói kérdéssel, bár Belgrád és Pristina néhány kérdésben már megállapodott. Az integrációs folyamatban a vajdasági magyaroknak is részt kell venniük, ezért a következő mandátumban is az a célunk, hogy az integrációs folyamat aktív részesei legyünk, mert így érvényt szerezhetünk az általunk képviselt emberek érdekeinek - mondta Varga László.
Az unió rengeteg lehetőséget tartogat
Dr. Bagó Zoltán, Magyarország európai parlamenti képviselője bemutatta az Európai Uniót, az unió szerveit, és felvázolta a szervezeti rendszert is. Kiemelte, hogy rengeteg lehetőséget rejt magában e rendszerbe való tartozás, s még mindig jobb azon belül lenni, mint kívüle. Kovács István Gergely, a Fidesz frakcióvezetőjének külpolitikai és európai uniós tanácsadója a tagság előnyeiről számolt be, azonkívül szólt a fiatalok és az unió kapcsolatáról is, valamint arról, hogy ez milyen lehetőségeket kínál számukra.
Versenyképes tudás
Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke elmondta, hogy a VMSZ az Európai Néppárt tagja, és képviselői az elmúlt öt évben nagyon sokszor jártak Strasbourgban és Brüsszelben, és elmondták, milyen a vajdasági magyarság élettere, milyenek az életlehetőségei, és hogy ebből a helyzetből hogyan látják a vajdasági magyarok EU-s jelenét és jövőjét.
- Az elmúlt öt év alatt a VMSZ mintegy 80-90 fiatalt hozott helyzetbe, és nagyon soknak lehetővé tette, hogy közvetlen közelről ismerhesse meg az európai tagállamok gazdasági és politikai unióját, az uniós intézményrendszerét. Több embert is kiküldött a szervezet Brüsszelbe, s e fiatalok néhány hónapot tölthettek el egy-egy képviselő mellett gyakornokként az Európai Parlamentben. Ezek a lehetőségek a mostani fiatalok számára is adva vannak. Számos tanfolyam, képzési lehetőség áll a délvidéki, vajdasági magyar fiatalok előtt. A magyar állampolgársággal rendelkezők számára több a lehetőség, nem kell Szerbia uniós csatlakozására várniuk. A VMSZ azonban politikai párt, és nem az a fő feladata, hogy a tanulóifjúság számára külföldön vesse fel az érvényesülés lehetőségét. Az európai politizálás szempontjából az elmúlt időszak kulcsmomentuma az volt, hogy az MNT minden itthon tanuló vajdasági magyar diák számára a tanulás révén megteremtette a felemelkedés lehetőségét. Létrejött az ösztöndíjprogram - itt ki kell emelnem a magyar kormány szerepvállalását és Orbán Viktor miniszterelnök személyes támogatását -, melynek révén minden itthon tanuló vajdasági magyar fiatal havonta 100-150 eurós ösztöndíjban részesül, az európai kollégium felépítésével pedig jelképes összeg ellenében megoldódnak az egyetemisták lakhatási és élelmezési kérdései is. Az ösztöndíjprogram, a különféle pályázati, képzési lehetőségek adva vannak, csak ki kell használnunk őket. Az elkövetkező időszakban eldől, milyen tudással tudjuk majd felvértezni magunkat, és hogy ezzel a versenyképes tudással miként érvényesülünk. Meggyőződésem, hogy a vajdasági magyar fiataloknak már most jóval nagyobb a látókörük és a perspektívájuk, mint más anyanyelvű társaiknak. Arra biztatok mindenkit, hogy együtt menjünk előre, mert ha nem így teszünk, akkor utolérnek bennünket. Ha versenyeznünk kell, akkor győzzünk, ne pedig a futottak még kategóriájába tartozzunk. Meg fogjuk nyerni a versenyt - mondta Dévavári Zoltán.
A konferencia után a fiatalok barátkozhattak, tapasztalatot cserélhettek egymással, majd az est folyamán fergeteges rockkoncerten vehettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..