Hász Róbert az idei Herceg János-díjas
Pannon RTV
2021.05.11.
LXXVI. évf. 18. szám
Hász Róbert az idei Herceg János-díjas

A rangos díj ünnepélyes átadása az ősszel megrendezésre kerülő Dunatáji Herceg János Nap keretében történik majd.

A Fekete J. József író, irodalomkritikus, Balázs Attila író, L. Móger Tímea költő, a zsűri elnöke alkotta bíráló bizottság 2021.április 20-án meghozott egybehangzó döntése alapján a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a 2021. évre szóló Herceg János Irodalmi Díjat eddigi életművének jelentősége elismeréséül Hász Róbert írónak, szerkesztőnek adományozza.
A doroszlói születésű, napjainkban Szegeden élő díjazottról szóló méltatásban Fekete J. József irodalomkritikus egyebek mellett a következőket írja:

„A történetközpontúság kezdettől fogva meghatározója Hász prózájának, ehhez a szerzőnek tágasságra van szüksége, a novella helyett ezért válhatott uralkodó műfajává a regény (…) A szerző műveinek népszerűségét egy újabb műfajváltása növelte, a várhatóan trilógiává terebélyesedő Fábián Marcell-történetek igényes, olvasmányos szecessziós detektívregények, az első két kötet eseményei Zomborban, Bács-Bodrog vármegye székhelyén játszódnak, számos korabeli előkelőség fölvonultatásával, az akkori helyszínek rekonstruálásával, ami közé Doroszló is beletartozik. Kétségtelen, hogy Hász Róbert jó sci-fi író, disztópikus ellen-utópia megálmodója, a történelmi és kultúrhistóriai regények szerzője, pandúrdetektív-regényei új utakat járnak a magyar szép- és krimi irodalomban.

Végső ideje, hogy a Márai Sándor-díj és a József Attila-díj mellett magáénak tudhassa a Herceg János Irodalmi Díjat.”

Fényképezte: Pannon RTV

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..