home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Háromnapos szüreti kavalkád
Tóth Tibor
2023.09.22.
LXXVIII. évf. 38. szám
Háromnapos szüreti kavalkád

Októberben elindul a személyforgalom a Szabadka—Szeged vasútvonalon

A hétvégén 55. alkalommal tartottak Szüreti Napokat Hajdújáráson. A szervezők háromnapos, változatos programot állítottak össze, melyben kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a kedvükre való foglalkozást.

A messze földön neves eseményt 1968-ban Noszián Sándor tanító bácsi indította útjára, akkor még a Hajdukovói Napok nevet viselte. A ’70-es, ’80-as években a környék leglátogatottabb rendezvényének számított, amikor neves, magyarországi színészek, énekesek és együttesek — többek között Hofi Géza, Gobbi Hilda, az Omega együttes — szórakoztatták a hajdújárásiakat és a környékbelieket.

A megnyitóünnepségen elsőként Szalai Klaudia, a Lifka Sándor ME tagja köszöntötte a közönséget, melyben mások mellett helyet foglalt Kubik Zoltán, Magyarország belgrádi nagykövetségének első konzulja és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.


Néptáncosok a művelődési műsorban

Kern Imre ünnepi beszédében kiemelte, a hajdújárási Szüreti Napok közösségünk legnagyobb hagyományokkal bíró eseménye, mely óriási közösségépítő és -megtartó erővel bír.

— Felemelő érzés, hogy az ünneplés nemcsak a mulatásról szól, hanem arról is, hogy a szentmise keretén belül hálát adunk a Jóistennek a termésért. Hálával tartozunk a hajdújárásiaknak, hogy több mint öt évtizede minden évben megszervezik a Szüreti Napokat. A faluban és környékén sokan termelnek gyümölcsöt és zöldséget, és biztosak lehetünk abban, hogy az itteni termény sokkal jobb minőségű annál, amit a bevásárlóközpontok polcain találhatunk. Hazai, helyben termelt gyümölcsöt és zöldséget vásároljunk, ezzel is támogatva a helyi termelőket — mondta Kern Imre, majd egy örömhírt is közölt a hajdújárásiakkal. — Október 24-én a Szabadka—Szeged vasútvonalon elindul a személyforgalom. A szerb kivitelezők mindent időre befejeztek, a magyarországi szakaszon azonban bizonyos rendszerek még nem készültek el, így egyelőre nem villanyvonatok, hanem régi dízelmozdonyok szállítják az utasokat. A vonat Hajdújáráson, Királyhalmon, Palicson és Horgoson is megáll, tehát a helyiek gyorsan átérhetnek a magyarországi városba.

Sövény Rudolf, Szabadka Város Képviselő-testületének hajdújárási tanácsnoka elmondta, Hajdújárás alig múlt százéves, tehát a falu eddigi életének fele a Szüreti Napok jegyében telt.

— Ilyenkor általában arról beszélünk, hogy az elmúlt időszakban mi mindent valósítottunk meg. Sajnos az utóbbi hetekben, hónapokban Hajdújárás egész más miatt került az érdeklődés középpontjába, ami ellen tennünk kell. A hajdújárási polgárok 70-80 évvel ezelőtt, amikor a település Magyarországhoz tartozott, egy szoboregyüttest képzeltek el a településen. A szobrok elkészültek, az idő kereke azonban megváltozott, így kénytelenek voltak elásni a művet. Azóta sok idő múlt el, és a szobor ma már áll. A falu az egyik legnehezebb időszakát éli, hiszen korábban sosem tapasztalt válság középpontjába kerültünk, melynek erős gyökerekkel, sziklaszilárd kiállással állunk ellen. Közösségünket csak akkor menthetjük meg, ha mindenki tesz valamit érte a maga módján. Politikától és pártoktól függetlenül össze kell tartanunk, mert csak önmagunkra számíthatunk. Képviselőink a migránshelyzettel kapcsolatban az elmúlt időszakban kilenc alkalommal szólaltak fel a köztársasági parlamentben. Nekünk, magyaroknak egymásra van szükségünk, együtt kell tolnunk előre a szekeret. Nem ugyanúgy gondolkodunk, de össze kell tartanunk, mert csak akkor haladunk előre, és maradunk meg itt, a szülőföldünkön.

A termelők felemás érzésekkel gondolnak az idei szüretre. A helybeli Kiss János almát és egyéb gyümölcsöt termel. Elmondása szerint a gazdák nagy része ezúttal gyenge termést takaríthatott be.

— Aki sok pénzt fektetett be, és törődött a gyümölcsösével, annak szép és mennyiségben is megfelelő termése lett, viszont akinek nem volt lehetősége erre, annál különböző betegségek jelentek meg, plusz a tavaszi fagyok és a jégverés is tizedelte a termést — hallottuk a termelőtől.


A gazdag terménykiállítás

A gyümölcsszentelő szentmisét dr. Horváth Endre hajdújárási plébános celebrálta, majd Kern Imre és Sövény Rudolf ünnepélyes szalagátvágással nyitotta meg a terménykiállítást, melyen több mint húsz gazda és néhány vállalkozás állította ki termékeit. Szokás szerint a Csőregeudvar is kitárta kapuit az édesszájúak előtt, majd az első nap Lőrincz Teréz Zuhanó délután című verseskötetének bemutatójával ért véget.

A szombati nap veteránoknak szervezett nemzetközi kispályás labdarúgótornával kezdődött, melyen hajdújárási győzelem született, majd a Vöröskereszt szabadkai szervezetének aktivistái tartottak bemutatót a gyerekeknek. A nap folyamán megrendezték a hagyományos motorostalálkozót is, az estét pedig retró parti tette színessé, melyen DJ Edwin zenéjére bulizhattak fiatalok és örökifjak egyaránt.

A Szüreti Napok zárónapja az Arena Zabatkiensis Borlovagrend által szervezett borkóstolóval indult, majd a Keresztelő Szent János katolikus templomban ünnepi szentmisével folytatódott. A tavalyi Szüreti Napok óta 14 újszülött látta meg a napvilágot a településen, ők és szüleik ajándékcsomagban részesültek, és Az ősz kincsei című rajzpályázat díjazottjai is jutalmat vehettek át. A művelődési műsorban a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület szakcsoportjai (Pitypang, Kőris, Boglya néptánccsoportok, Rekötye népdalkör), a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület Bartók ifjúsági táncegyüttese, a ludasi Ludas Matyi ME Liliom énekcsoportja és Libabál néptánccsoportja, a csantavéri Mendicus tamburazenekar, a Palics MME Sziporka néptánccsoportja és a kelebiai Gaál Ferenc MME Vackor néptánccsoportja mutatkozott be. A műsor végén az MNT képviseletében Mészáros György üdvözölte a jelenlévőket, majd a tombolahúzás után az 55. Szüreti Napok Nagy Feró fellépésével zárult.
A tavalyi Szüreti Napok óta Hajdújáráson 14 újszülött látta meg a napvilágot

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..