home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Három új szürke marha született
Tóth Tibor
2016.05.10.
LXXI. évf. 18. szám
Három új szürke marha született

A Palics—Ludas Közvállalatnak köszönhetően december óta hat szürke marha tartja karban a Palicsi-tó keleti partját. A 4,5 hektáros területen megeszik a friss nádhajtásokat, így visszaszorítják annak terjedését, ezzel teret adnak a sokszínű növény- és állatvilágnak. A szürke marha család a közelmúltban bővült, április végén ugyanis három kis boci látta meg a napvilágot.

Az új jövevények 40 kilogrammal születtek, egészségesek, természetesen viselkednek, és az egész csorda óvja őket. Nem nőnek gyorsan, teljesen majd csak hároméves korukra fejlődnek ki.

— Célunk a szürke marhák és a bennük lévő génállomány megőrzése, hiszen ez az őshonos fajta, mely a honfoglaló ősökkel érkezett a hazába. Kisebb-nagyobb létszámváltozással meg is maradt, bírja a hideget, és az ehhez hasonló, nádas-mocsaras élőhelyeket kiválóan karbantartja. Emberi erővel, gépekkel nagyon költséges és időigényes volna ennek elvégzése, ők viszont mindennapi tevékenységükkel ezt megteszik — mondta Szekeres Ottó, a Palics—Ludas Közvállalat természetvédelmi őre.

A bocik körülbelül egy évig ezen a területen maradnak, majd a Palicsi- és a Ludasi-tó mentén, a szabadkai homokvidék olyan részein helyeznék el őket, ahol ugyancsak szükség van a nád természetes visszaszorítására. A nedvesebb területekre a tervek szerint bivalyokat telepítenek. A szürke marhák ténykedésének már látszanak az első eredményei, hiszen egyre több madárfaj — a többi közt a sárga billegető, a bibic, a piros lábú cankó — tért vissza a tónak erre a részére. Igaz, hogy a terület teljes rendbetétele négy-öt évet vesz igénybe, de az első lépés már megtörtént. Fotóriporterünkkel, Szabó Attilával a kis jószágokat néhány napja látogattuk meg.







Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..