Három szerző, három darab, három ősbemutató

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Három szerző, három darab, három ősbemutató

Jelenet Szegedi-Szabó Béla és Rusznyák Gábor darabjából - Lőrincz Rita és Német Attila - Mikus Csaba felvételeRemek hangulatban, nagy érdeklődés közepette zajlott le az Újvidéki Színház idei, IX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenye, melyet hagyományosan szeptember 21-e, a magyar dráma napja...

Jelenet Szegedi-Szabó Béla és Rusznyák Gábor darabjából - Lőrincz Rita és Német Attila - Mikus Csaba felvétele

Remek hangulatban, nagy érdeklődés közepette zajlott le az Újvidéki Színház idei, IX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenye, melyet hagyományosan szeptember 21-e, a magyar dráma napja alkalmából tartanak. A közönség három remek darabot, három ősbemutatót láthatott.
Az eseménynek már megszokott ''menetrend”-je van. Előző nap reggel kilenc órakor a Magyar Szó hétvégi számából kiválogatott címek közül húztak ki egyet. A három szerző, Góli Kornélia, Nagy Abonyi Árpád és Szegedi-Szabó Béla a Szülők iskolája témára írta meg művét délután öt óráig. Az elkészült drámákat - szintén sorsolás útján - aznap este hét órakor kapták meg a rendezők, Mezei Kinga, Antal Szilárd és Rusznyák Gábor, majd megkezdődtek a próbák szabadkai, zentai, temesvári, békéscsabai, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és újvidéki színészek részvételével.
A nagy napon László Sándor, az Újvidéki Színház igazgatója a következő gondolatokkal fordult az egybegyűltekhez:
- A színpad mindig is az élet és az írott szó találkahelye volt. Így az Újvidéki Színház is évtizedek óta hiteles tanúja az életnek, házigazdája az írott szónak. Annak a szó-rengetegnek, amelyet a drámairodalom nagyjai, például Shakespeare, Moliére gyertyafénynél vetettek papírra, de azoknak a szavaknak is, amelyekkel kortársaink, Tolnai Ottó, Gobby Fehér Gyula, Beszédes István, Verebes Ernő és Gyarmati Kata mesélnek nekünk a mi életünkről.
Kilenc évvel ezelőtt ezen a színpadon egy történetet kezdtünk szőni közösen: színészek, írók, rendezők, nézők, s annak a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny címet adtuk. Szándékunk volt megmérni az idő, a közösség, a térség pulzusát. Korképet festeni pedig ki alkalmasabb az itteni tollforgatóknál? - kérdezte az igazgató úr, majd hozzátette: az írók feladata az volt, hogy nyolc óra alatt írjanak drámát, a rendezők, színészek, műszaki dolgozók pedig 24 óra alatt életet leheljenek a művekbe, és megteremtsék a csodát.
A három előadás után a zsűri, Csoma Judit színésznő, Lovas Ildikó író és Gálovits Zoltán dramaturg eredményt hirdetett.
A drámaírók versenyében az első helyen Szegedi-Szabó Béla végzett, második lett Góli Kornélia, a harmadik pedig Nagy Abonyi Árpád. A rendezők közül a legjobb munkát Mezei Kinga nyújtotta, a második helyre Antal Szilárd, a harmadikra Rusznyák Gábor került. A legjobb férfi- és női főszereplő a temesvári Faragó Zénó, illetve Lőrincz Rita, a legjobb férfi- és női mellékszereplő az újvidéki Kőrösi István és a békéscsabai Üveges Réka lett. Emellett a bírálóbizottság a legjobb csapat díját a Góli-Antal csapatnak ítélte oda.
A rendezvény folytatásában a közönség szavazatai alapján kihirdették az Újvidéki Színház tavalyi évadának a legjobb színészeit. A kiemelkedően megformált főszerepekért Elor Eminát és Balázs Áront, az epizódszerepekben mutatott teljesítményéért pedig Jankovics Andreát és Huszta Dánielt díjazták a nézők. A legérdekesebb bakiért járó Puskás Zoltán Vándor Köldökpirszing Díjat az idén Faragó Edit érdemelte ki.
Végül a Pataki Gyűrű-díj bírálóbizottsága nevében dr. Gerold László ismertette a nomináltak névsorát. A szokásos öt név helyett ezúttal hat hangzott el, ami azt bizonyítja, hogy a szakembereknek nem volt könnyű dolguk. Az elismerés jelöltjei: Balázs Áron és Elor Emina, az Újvidéki Színház A mizantróp című darabjában, Erdély Andrea, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Turbo Paradiso, Pálfi Ervin a szabadkai Népszínház Gézagyerek, Szőke Attila és Vicei Natália pedig a szabadkai Népszínház Equus című előadásában nyújtott kiváló alakításáért.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink