home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Három szerző, három darab, három ősbemutató
Tóth Lívia
2009.09.30.
LXIV. évf. 39. szám
Három szerző, három darab, három ősbemutató

Jelenet Szegedi-Szabó Béla és Rusznyák Gábor darabjából - Lőrincz Rita és Német Attila - Mikus Csaba felvételeRemek hangulatban, nagy érdeklődés közepette zajlott le az Újvidéki Színház idei, IX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenye, melyet hagyományosan szeptember 21-e, a magyar dráma napja...

Jelenet Szegedi-Szabó Béla és Rusznyák Gábor darabjából - Lőrincz Rita és Német Attila - Mikus Csaba felvétele

Remek hangulatban, nagy érdeklődés közepette zajlott le az Újvidéki Színház idei, IX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenye, melyet hagyományosan szeptember 21-e, a magyar dráma napja alkalmából tartanak. A közönség három remek darabot, három ősbemutatót láthatott.
Az eseménynek már megszokott ''menetrend”-je van. Előző nap reggel kilenc órakor a Magyar Szó hétvégi számából kiválogatott címek közül húztak ki egyet. A három szerző, Góli Kornélia, Nagy Abonyi Árpád és Szegedi-Szabó Béla a Szülők iskolája témára írta meg művét délután öt óráig. Az elkészült drámákat - szintén sorsolás útján - aznap este hét órakor kapták meg a rendezők, Mezei Kinga, Antal Szilárd és Rusznyák Gábor, majd megkezdődtek a próbák szabadkai, zentai, temesvári, békéscsabai, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és újvidéki színészek részvételével.
A nagy napon László Sándor, az Újvidéki Színház igazgatója a következő gondolatokkal fordult az egybegyűltekhez:
- A színpad mindig is az élet és az írott szó találkahelye volt. Így az Újvidéki Színház is évtizedek óta hiteles tanúja az életnek, házigazdája az írott szónak. Annak a szó-rengetegnek, amelyet a drámairodalom nagyjai, például Shakespeare, Moliére gyertyafénynél vetettek papírra, de azoknak a szavaknak is, amelyekkel kortársaink, Tolnai Ottó, Gobby Fehér Gyula, Beszédes István, Verebes Ernő és Gyarmati Kata mesélnek nekünk a mi életünkről.
Kilenc évvel ezelőtt ezen a színpadon egy történetet kezdtünk szőni közösen: színészek, írók, rendezők, nézők, s annak a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny címet adtuk. Szándékunk volt megmérni az idő, a közösség, a térség pulzusát. Korképet festeni pedig ki alkalmasabb az itteni tollforgatóknál? - kérdezte az igazgató úr, majd hozzátette: az írók feladata az volt, hogy nyolc óra alatt írjanak drámát, a rendezők, színészek, műszaki dolgozók pedig 24 óra alatt életet leheljenek a művekbe, és megteremtsék a csodát.
A három előadás után a zsűri, Csoma Judit színésznő, Lovas Ildikó író és Gálovits Zoltán dramaturg eredményt hirdetett.
A drámaírók versenyében az első helyen Szegedi-Szabó Béla végzett, második lett Góli Kornélia, a harmadik pedig Nagy Abonyi Árpád. A rendezők közül a legjobb munkát Mezei Kinga nyújtotta, a második helyre Antal Szilárd, a harmadikra Rusznyák Gábor került. A legjobb férfi- és női főszereplő a temesvári Faragó Zénó, illetve Lőrincz Rita, a legjobb férfi- és női mellékszereplő az újvidéki Kőrösi István és a békéscsabai Üveges Réka lett. Emellett a bírálóbizottság a legjobb csapat díját a Góli-Antal csapatnak ítélte oda.
A rendezvény folytatásában a közönség szavazatai alapján kihirdették az Újvidéki Színház tavalyi évadának a legjobb színészeit. A kiemelkedően megformált főszerepekért Elor Eminát és Balázs Áront, az epizódszerepekben mutatott teljesítményéért pedig Jankovics Andreát és Huszta Dánielt díjazták a nézők. A legérdekesebb bakiért járó Puskás Zoltán Vándor Köldökpirszing Díjat az idén Faragó Edit érdemelte ki.
Végül a Pataki Gyűrű-díj bírálóbizottsága nevében dr. Gerold László ismertette a nomináltak névsorát. A szokásos öt név helyett ezúttal hat hangzott el, ami azt bizonyítja, hogy a szakembereknek nem volt könnyű dolguk. Az elismerés jelöltjei: Balázs Áron és Elor Emina, az Újvidéki Színház A mizantróp című darabjában, Erdély Andrea, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Turbo Paradiso, Pálfi Ervin a szabadkai Népszínház Gézagyerek, Szőke Attila és Vicei Natália pedig a szabadkai Népszínház Equus című előadásában nyújtott kiváló alakításáért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..