home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Három szabadkai a súlyemelő-Európa-bajnokságon
Tóth Tibor
2017.05.05.
LXXII. évf. 17. szám
Három szabadkai a súlyemelő-Európa-bajnokságon

A Spartacus súlyemelői közül hárman: Rozsnyik Ervin, Kajdocsi Tamás és Kajdocsi Tivadar képviselték Szerbiát a közelmúltban Splitben befejeződött felnőtt-súlyemelő-Eb-n.

Rozsnyik Ervin 77 kilogrammban szakításban 136 kilóval a 16., lökésben 160 kilóval a 17., olimpiai biatlonban pedig 296 kilóval a 16. helyen végzett.

— Első Európa-bajnokságomon szerettem volna az első húszban végezni, ami sikerült is. Jobb eredményt értem el annál, mint amit a szövetség és jómagam vártam. A helyezéssel elégedett vagyok, a teljesített súllyal azonban nem. Olimpiai biatlonban 308-310 kg-ot terveztem, ettől valamelyest elmaradtam. A fogyasztással akadtak gondjaim, a 12 órás út után már másnap reggel emeltem. A szervezetem a vizet is megkötötte, az utolsó 24 órában nem ettem semmit, csak egy pohár vizet ittam. Annak ellenére, hogy a fogyasztás miatt szétesett a mozgásom, a szakításban elért 136 kg jónak mondható. A lökésre már hiányzott az erő, a dobogóra lépéskor remegtek a lábaim a 166 kg-os súllyal való kísérletem előtt. Bántott, hogy nem sikerült a tervezett 308-310 kg, így a verseny másnapján Splitben lementem az edzőterembe. Készülök a május végén Zomborban megtartandó országos bajnokságra. Egyik célom a címvédés, a másik pedig az országos csúcsok megdöntése. Szakításban 138, lökésben pedig legalább 171 kg-ot szeretnék emelni. Az országos bajnokság után egyhetes pihenőt engedélyezek magamnak, mivel már január óta állandó edzésben vagyok, majd saját szervezésben külföldi edzőtábort tervezek. Októberben Ljubljanában kerül sor a Mediterrán Kupára, melyen ebben a kategóriában valószínűleg én képviselem az országot — mondta Ervin.


Rozsnyik Ervin (balról) és Kajdocsi Tivadar

Kajdocsi Tamás a +105 kilóban 167 kilogrammot szakított, 245 kilót lökött, és 382 kilogrammos összteljesítménnyel a 11. helyen fejezte be az Eb-t. Tamás elmondta, hogy az eredménnyel nincs túlságosan megelégedve, hiszen ennél többre képes, és úgy érezte, hogy többet is tudott volna teljesíteni.

— Számomra nem ez volt a 2017. év legfontosabb versenye, hanem a junior-világ- és -Európa-bajnokság, melyen az országos rekordok megdöntése a fő cél. Az előző évek eredményei alapján dobogós helyezésre számítok mindkét versenyen, viszont a mezőny erősségétől is sok minden függ. Splitben szakításban az első sikeres próbálkozást két sikertelen követte. A két fogás között elég nagy volt a várakozási idő, kiestem a ritmusból, lehet, ez volt a hiba. Ebből is tanultunk, a következő alkalommal majd ezt is kijavítjuk. Az előttünk álló országos bajnokság próbaverseny lesz számunkra, itt derül ki, hol tartunk a felkészülésben. Zomborban is természetesen az aranyérem a cél — mondta Tamás.


Kajdocsi Tamás a 11. helyen zárta az Eb-t

Kajdocsi Tivadar szakításban 150 kilóval a 21., lökésben pedig 190 kilóval a 18. helyen végzett, ami olimpiai biatlonban 340 kilóval a 19. helyhez volt elegendő a +105 kg-os súlycsoportban. Tivadar dolgát egy hátsérülés is nehezítette, a nagyobb súlyokra ugyanis csak három héttel az Eb előtt térhetett át.

— Az ember mindig jobban szeretne teljesíteni, ám ezzel az eredménnyel is elégedett vagyok. Nem emlékszem, mikor volt ennyire erős a mezőny a legnehezebb súlycsoportban. A huszonöt súlyemelő közül még a nyolcadik helyezett is 400 kg-on felüli összteljesítményt mutatott fel. A zombori országos bajnokságon szintén egy súlycsoportban fogunk versenyezni Tamással. Nem a nagy súly lesz a célunk, viszont mindketten a lehető legjobbat igyekszünk kihozni a versenyből. Az év végéig szeretném megdönteni az egyéni csúcsaimat, ezek jelenleg szakításban 157, lökésben pedig 207 kg. Ha ez sikerül, akkor elégedett leszek — mondta Tivadar.

Stipan Vert, a Spartacus és a válogatott edzője kiemelte, hogy versenyzői szépen szerepeltek a kontinensviadalon, noha néhány súlyemelőnek ez volt az első éve a felnőttek között. Az olimpiai év után szokatlanul erős volt a mezőny a dalmáciai városban. Kiemelte, hogy feltételeik nem éppen optimálisak, ennek ellenére igyekeznek minden versenyen méltóképpen képviselni az országot, a várost és a szabadkai klubot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..