home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Három ország megállapodása
Kovács-Kónya Otília
2016.11.07.
LXXI. évf. 44. szám
Három ország megállapodása

Régi álom vált valóra, amikor a Vöröskereszt nagybecskereki városi szervezete együttműködési megállapodást írt alá az aradi, illetve a Békés megyei szervezettel.

A hármas megállapodás a Bega menti város kezdeményezésére született meg, de az elképzelést a másik két fél is támogatta. A dokumentum létrejöttéhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy Nagybecskerek és Békéscsaba ötven éve vált testvérvárossá, Araddal pedig negyvenkilenc éve ápolják ezt a kapcsolatot.

A magyarországi szervezetet Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatója, a romániait Paicu Dan, a Vöröskereszt Arad megyei szervezetének elnöke képviselte, a házigazda szerepét pedig dr. Sonja Puškarić Kapeler elnök töltötte be.

A dokumentumban leszögezték, hogy az együttműködés kitérne az önkéntes véradásra, az egészségügyi oktatásra, továbbá szeretnék az elsősegélynyújtási gyakorlatot magasabb szintre emelni, a fiatalokkal való foglalkozást pedig előtérbe helyezni.

Cuvineau Iudita, a Vöröskereszt Arad megyei szervezetének igazgatónője az elképzeléseiket ecsetelve elmondta, először is meghívják a másik két fél képviselőit, hogy bemutassák a tevékenységüket, majd azon dolgoznának, hogy a jeles napokra, nagyobb rendezvényekre találjanak közös tartalmakat, végül következhetnek a különféle pályázatok. Náluk a fiatalok körében nagy hagyománya van az önkéntes munkának, ám amikor családot alapítanak, akkor megszűnik ez a tevékenységük, és majd csak idősebb korukban csatlakoznak újra. Sokan kihasználják az alkalmat, és gyakorlatot, jó tapasztalatot szereznek a Vöröskereszt berkeiben. Az elsősegélynyújtásban élen járnak, sok versenyen vesznek részt, állandóan megmérettetik magukat.

Tóth Zoltánné kiemelte, egyik fő feladatuk a véradások megszervezése, ebben szeretnének segítséget, tapasztalatot kérni. Az elsősegélynyújtás terén fejlődni szeretnének, emellett a fiatalokat is bevonva különféle akciókat szerveznének, az utóbbiak során külön figyelmet fordítanának a katasztrófavédelem megerősítésére. Szerinte még ha hasonlóan működik is a három szervezet, biztosan vannak erősségeik, melyeket szívesen átadnak egymásnak, hogy a közös cél érdekében segítsék a saját közösségeiket.

A megállapodás aláírásakor az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja kapcsán a középiskolás diákok részére tartottak előadást, melyen a fiatal nagybecskereki önkéntesek is jelen voltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..