home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Három nyertes pályázat Tornyoson
Tóth Lívia
2022.03.10.
LXXVII. évf. 10. szám
Három nyertes pályázat Tornyoson

Pék Zoltán és Kiss Nándor szerbiai parlamenti képviselőjelöltek kíséretében Tornyosra látogatott Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere. Az 1400 lelket számláló település vezetői a legújabb fejlesztésekről és a tervekről számoltak be. 

Huszár Zsolt, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a faluban szinte minden megtalálható — nyolcosztályos iskola, egészségház, gyógyszertár stb. —, amire egy ilyen kis településnek szüksége van. A helyi közösség a lehetőségekhez mérten végzi a munkáját, csakúgy mint az a tizenkét civil szervezet, amely a településen működik. A nagyobb és fontosabb rendezvények közé tartozik a Föld napja alkalmából szervezett faültetés és munkaakció, valamint a két napig tartó falunapi és kenyérszentelő ünnepség, melyet a testvértelepülésükkel karöltve benyújtott pályázat segítségével valósítanak meg.

— A terveink közül kiemelném, hogy szeretnénk egy emlékművet állítani a faluban, a tervdokumentáció előkészítése már folyamatban van. Szükséges rosszként nálunk az ültetés helyett jelenleg azoknak a fáknak a kivágása történik, amelyek már elértek egy kritikus magasságot, illetve fejlettségi szintet. Természetesen ezek helyére az ősz folyamán új fákat telepítünk majd. Az idén szeretnénk rendezni Tornyos központját, a jelenlegi kopárság helyett zöldfelületeket, szigeteket alakítanánk ki. A felsoroltak mellett ismét bevezetnénk a helyi járulékot. Tudjuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket, de megpróbálkozunk vele, és ha sikerül az embereket meggyőzni arról, hogy ez a pénz jó helyre kerül, itt marad a faluban, és a közösség hasznára válik, akkor meg is szavazzák, és nagyobb lehetőségeink lesznek, hogy bármibe belekezdjünk itt — részletezte Huszár Zsolt tanácselnök.

A sikeres pályázatokról Kis Bicskei Árpád, a Herőce Polgárok Egyesülete elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket. 

— Tornyoson, hála istennek, egy nagyon jó csapat működik, aki vezeti, irányítja ezt a falut. Az utóbbi időben nagyon sikeresen tudunk pályázni mind itthon, mind külföldön, tehát az önkormányzatnál, a tartománynál, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Tavaly volt három nyertes pályázatunk a Bethlen Gábor Alapnál 8,4 millió forint összértékben. A Tornyosi Ifjúsági Szervezet 3,4 millió forintot nyert az általa használt közösségi tér teljes körű felújítására, a Herőce Polgárok Egyesülete a nyári színpadra pályázott, és kapott 3 millió forintot, a helyi labdarúgóklub pedig 2 millió forintot fordíthat különféle munkálatok elvégzésére. Jelenleg is hat, folyamatban lévő pályázatunk van, melyektől szintén sikeres beruházásokat remélünk.

Czegledi Rudolf polgármester az elhangzottakhoz hozzáfűzte, a helyi közösséggel együttműködve sikerült felújítani a plébánia épületét, fejlesztések történtek és még fognak is az iskola épületén. Emellett Tornyoson feldolgozóüzemet hoztak létre, mely 30-40 személyt foglalkoztat, és a Zentán működő Calzedonia vállalat is járatot indít, hogy a hölgyek, akik ott akarnak dolgozni, eljussanak a munkahelyükre.

A nyári színpaddal kapcsolatban elhangzott, egyelőre csak az első fázis készült el, de természetesen a folytatáshoz is megvannak az elképzelések. A fiatalok a közösségi termükben elvégezték a nyílászárók cseréjét, klímaberendezést vásároltak, felújították a villamoshálózatot, tatarozták a falakat, rendbe tették a vizesgócot és elkezdték a kerthelyiség kialakítását. Kis Bicskei Tamás, az ifjúsági szervezet elnöke hangsúlyozta, további terveik is vannak az önkormányzat tulajdonában lévő objektummal.

Cipó Igor, Zenta Község polgármesterének falvakkal és helyi közösségekkel megbízott tanácsadója kifejtette, már most hatalmas a változás az épületben. A fiatalok munkáját példaértékűnek nevezte, és úgy véli, első lépésnek megfelel, hiszen azt szeretnék, ha az ifjúság a faluban maradna. Mindent megtesznek, hogy Tornyos fejlődjön, és ne csökkenjen a lakosság létszáma.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..