home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Három meg kettő...
Martinek Imre
2006.07.05.
LXI. évf. 27. szám

...az néha kilenc. Nem boszorkányság, nem is elvont matematikai egyenlet, csak egy család képlete. Egy családé, ahol egy födél alatt található három nemzedék. És még valami. Nem az egyetértésre, kölcsönös megbecsülésre, szeretetre gondolok ezúttal, jóllehet nélkülük elképzelhetetlen lenne akár két e...

...az néha kilenc. Nem boszorkányság, nem is elvont matematikai egyenlet, csak egy család képlete. Egy családé, ahol egy födél alatt található három nemzedék. És még valami. Nem az egyetértésre, kölcsönös megbecsülésre, szeretetre gondolok ezúttal, jóllehet nélkülük elképzelhetetlen lenne akár két ember együttléte is, hanem a nem mindennapi elszántságra, amely elsősorban nagyfokú emberszereteten alapul.
Lehet, hogy nyakatekerten és közhelyesen hangzik e bevezető, viszont a felsorolt jelzőket semmiképpen sem kerülhettem ki. Hompot Antal torontálvásárhelyi vasutas családjában sosem fogy ki a gyerekzsivaj, kacaj, ének és a muzsikaszó. Felesége, Katalin, három leánygyermekkel ajándékozta meg, s amikor mindketten úgy érezték, minden szempontból jóval a holtpont alatt vannak immár, gyámságba fogadtak két kisfiút az antalfalvi Szociális Központból. Az irigyek leplezetlenül feszegetik az ezzel járó pénzösszeg, családi pótlék kérdését, de bizony aligha gondolja azt át bárki is, hogy egy ilyen ,,vállalkozás' nem csak ,,haszon'-nal jár. A gyerekek figyelmet, szeretetet, törődést is igényelnek, nemcsak ételt, italt és ruházatot. Ha már tulajdon szülőanyjuk mostoha volt Bogoljubhoz és Matijához, kárpótlásul nem akármilyen pótszülőket kaptak.
Az idősebbik ott téblábol Anti tata körül szüntelen, még akkor is, amikor az éppen a lovakat készül kifogni a gumikerekű speditőrből. Bosszankodik is miatta eleget, hisz fáradt már a kanca, egész nap fuvaroztak ebben a rekkenő hőségben. Nem mondhatom, hogy a riportra utaló kérdéseim jobb kedvre derítenék. Ellenkezőleg. Gyanakvó az ember, legyen szegény vagy gazdag, ha arról faggatják, miből is tengődik, miből segíti a gyermekeit.
- Négyen vagyunk fuvarosok a faluban. És egyik a másiknak vetélytársa. Ki ilyen, ki olyan megfontolásból vágott bele. Én három éve kezdtem, szükségből, körülbelül akkortájt, amikor állítólag nyugdíjba vonultam a belgrádi Kopaonik vállalatnál. Pontosabban: elbocsátottak valami végkielégítéssel, de ennél zűrösebb hivatali eljárást aligha láttam életemben. A lényeg az, hogy végül is nem vagyok nyugdíjas, járadék sem érkezik. Nem ülhetek tétlen, habár egyre inkább érzem, hogy ez a munka meghaladja az erőmet. Talán eladom a lovakat is, és...
- Persze, hogy el!- töri meg Margit néni a panaszáradatot nevetve. - Majd csikajazik a télben ismét a kanca. (Milyen ismerősen csengenek ezek a gondolatok, mintha a szüleimet hallanám!) Igaz, hogy ez lenne a legbölcsebb megoldás, hisz nem vagyunk már éppen fiatalok. Munkából sosem, csak pénzből lehet kifogyni. Szerencsére van annál sokkal, de sokkal fontosabb és értékesebb dolog is az életben. Amikor kellett, én voltam idegenbe szakadt testvéreim istápolója. És ezt ők nem feledték el. Hogy mit jelent hallani ,,a vér hangját' e sárgolyó túlsó oldaláról, azt talán meg sem érti az, aki nap nap után üdvözlés nélkül megy el legközelebbije mellett?!
Talált! Bózsó (Bogoljub) az ölembe telepszik, és elmeséli, látott keresztelést a vasárnapi istentiszteleten, meg hogy Izabella, a harmadik, vele szinte egykorú ,,testvérkéje', milyen csalafintaságra tanította meg a minap. Hiba nélkül beszél már magyarul. (,,Matyi' még csak gagyog.) Talán csak a káromkodásnál vált át szerbre. (Mint szinte mi mindannyian itt, Dél-Bánátban.) No, de ekkor már villan is a szeme haragosan az egyébként víg kedélyű, ám következetes Kati mamának. Nincs kecmec! De az ő hangja is elcsuklik, amikor arra próbál válaszolni, miként lett e két srác ,,mamája'.
- Már a kezdet kezdetén tudtuk, hogy a Szociális Központ munkatársai mindent elkövetnek majd, hogy próbára tegyék elszántságunkat. Megengedhetetlen számukra ugyanis, hogy védenceik csöbörből vödörbe kerüljenek, vagyis még áldatlanabb körülmények közé, mint amilyenek közül hozzájuk érkeztek. Hathónapos kiképző tanfolyamra jártunk a férjemmel, s nemcsak hogy megismerkedhettünk leendő gyermekeink élettörténetével, viselkedési formájával, hanem a Központ tesztelt is bennünket, eleget teszünk-e az örökbefogadás alapkövetelményeinek. Pontosabban nem is örökbefogadásról van szó az esetünkben, csak egy meghatározott időre szóló szerződésről. Ez idő alatt a központ emberei akár bejelentetlenül is meglátogathatnak bennünket, és a szerződés azonnali hatállyal semmisnek tekinthető, amennyiben a gyermekek jogain csorba esne. Kényes téma ez. És nincs helye az alakoskodásnak.
Időközben hazaérkezik Antal, a családfő is a vasútról. Arcáról lerí a fáradtság, de szeme szögletében mintha egy örömsugár csillanna fel. Angéla népdalcsokrot gyakorol citeráján, Melinda pedig buzgón egy mesét körmöl éppen: A hableányok királynőjét. Pályázatra készíti. Álmodozó, kékszemű, szöszke tizenévesek. De ebben a lakban az álmok is családtagi rangban vannak már. Télen tarka selyemfonalak öltenek rózsa vagy kéknefelejcs-formát a gyolcsfehér kelmén, a kézimunkázó nők (mama, nagymama, leányok) fürge ujjai nyomán, ilyenkor nyáron, pedig az udvarban szorgoskodnak: szőlőt kaccsalnak, virágot öntöznek, pulykát legeltetnek. És évszaktól függetlenül finom kaláccsal, süteménnyel, bátorító szép szavakkal várják a betévedőt. Kapujuknak talán kulcsa sincsen.
- A ,,fiainknak' van vér szerinti anyjuk és apjuk. Azok önként adták be őket a központba arra az időre, míg anyagi szempontból rendezni tudják majd a saját életüket. Bogoljubot és Matiját a ,,szerződéses bérbeadás' letelte után jogosan kérhetik vissza tőlük (illetve a központtól), de a jogszabályok értelmében a gyerekek részrehajlás nélküli nyilatkozata is döntő (lehet). Mi addig is csak tisztességre és emberségre igyekszünk nevelni őket, miként vér szerinti gyermekeinkkel is tettük. Hogy megtalálhassák majd egykoron az őket megillető helyet ebben a világban!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..