home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Három helyett kettő
VARJÚ Sára
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám

Botrány övezi a városi képviselő-testület ülését — Heti összefoglaló

Az eredetileg tervezett három napirendi pont helyett mindössze kettőt vitatott meg a városi képviselő-testület a múlt heti 13. rendes ülésén. Az ülés megkezdése előtt Kern Sólya Mária, a testület elnök asszonya felszólalásában elmondta:
— Az ülést a képviselő-testület elnöke hívta össze, de a napirenden szereplő témák egyike sem olyan sürgős, hogy a képviselő-testület elnökének távollétében meg kelljen tartani. Azt gondolom, hogy az ülés első napirendi pontjáról, a Díszpolgári cím adományozásáról, egyhangúlag kellene dönteni. A jelöltek több tiszteletet érdemelnek annál, mint amilyen módon ez a téma napirendre került. Megkérdőjeleződik a képviselő-testületi ülés legitimitása. A korábbi koalíciós megbeszélésekkel ellentétben, miszerint augusztus 22-én kellett volna testületi ülést összehívni, még ugyanazon a napon összeült az egyeztető tanács — annak ellenére, hogy határozott utasítást adtam a felfüggesztésre —, megsértve ezzel az ügyrendi szabályzat 77. pontját. Megsértették az ügyrendi szabályzat 73. pontját is, mely szerint a képviselő-testület elnöke köteles 10 napon belül összehívni az ülést. Semmiképp sem tartom korrekt magatartásnak a testületi ülés összehívását a távollétemben, és remélem, hogy a továbbiakban nem fordul elő a törvény adta jogaim csorbítása — fejtette ki Kern Sólya Mária.
A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Horváth Tímea képviselő felszólalásában kiemelte, hogy nyilvánvalónak látszik az ülés összehívásának célja, ami nem más, mint a napok óta emlegetett új hatalmi többség megalakítása, amely kizárná soraiból a VMSZ képviselőit. A képviselő asszony mindenki számára világossá tette: a VMSZ még mindig a hatalmi koalíció tagjaként tekint magára, és fenntartja magának a jogot, hogy valóra váltsa azokat a terveket, amelyek fontosak a polgárok számára. Hozzátette, hogy továbbra is konstruktívan állnak hozzá a prioritást élvező projektek megvalósításához. Az elhangzottakra reagálva Modest Dulić polgármester tagadta azt az állítást, miszerint nem történt egyeztetés az ülés összehívásával kapcsolatban. Elmondta, hogy az értekezlet telefonon keresztül zajlott le, s az elnök asszony jóváhagyta, hogy helyettese, Vesna Berta vegye át feladatait. Kern Sólya Mária a polgármester szavaira reagálva hangsúlyozta, hogy a dokumentumok összegyűjtésére adott jóváhagyást, az ülés összehívására viszont nem.
A felszólalások után több képviselő is megkérdőjelezte az ülés törvényességét. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője arra kérte a képviselőket, tekintsék semmisnek az összehívott ülést, de 17 helyeslő és 23 ellenző szavazattal nem történt meg az ügyrendi szabályzat megsértése.
A Szerb Haladó Párt kezdeményezésére a képvelők többsége megszavazta a Díszpolgári cím odaítélési rendeletének kiiktatását a napirendi pontok listájáról, továbbá megszavazták a Palicsi Állatkert kibővítéséről szóló részletes szabályozási tervet, mely szerint a ZOO mintegy 5,5 hektárnyi területtel bővül. Egyhangúlag fogadták el azt a rent, amelynek értelmében a város génmódosított szervezetek termelésétől, termesztésétől és az ilyen termékek forgalmazásától mentes terület lesz.
Az ülésen összeállt az új szuperfrakció, amelynek sem a VMSZ, sem pedig az SZHP nem tagja.
Slavko Parać, a Szabadkáért koalíció képviselője az új többségi koalíció kérdésének felmerülésével kapcsolatban ezt nyilatkozta az újságíróknak: a képviselőcsoportok szövetkezésének célja az, hogy együttes erővel erősítsék meg fellépésüket a prioritásként kiemelt projektumok megvalósításáért.
— Le kell ülnünk koalíciós partnereinkkel, hogy részletesen megvitassuk együttműködésünk alapjait. Nem lehet úgy együttműködni, ha az üléseken vitatkozunk és egyéb dolgokat tartunk fontosnak.
Radmilo Teodosijević, a Szerb Haladó Párt képviselője újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, szerinte elképzelhetetlen a város vezetősége a VMSZ nélkül.
— Pártunk szerint a VMSZ mellőzése ellentmondana a polgárok akaratának. Az új képviselőcsoport megalakulásával nehezebben folyhat a munka, az átszervezés szükségességének kérdésében azonban nem vagyok kompetens, hiszen nem vettem részt a tárgyalásokon, Gojko Radić, Bogdan Laban és Ilija Maravić folytattak megbeszéléseket — fejtette ki a képviselő.
Az érdemi munkát követően kiderült, valaki szavazatokat adott le Josipa Vojnić Tunićnak, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége képviselőjének a szavazókészülékéről, holott Vojnić Tunić nem is tartózkodott Szabadkán, mert évi szabadságát töltötte. Valaki az egész ülés folyamán a képviselő asszony nevében szavazott, ellentétesen a párt többi képviselőjével. A történtek miatt a DP és a VHDSZ képviselői kérelmezték, hogy nyilvánítsák érvénytelenné a már korábban is vitatott ülést, s indítsanak vizsgálatot az ügyben. Kern Sólya Mária sajtónyilatkozatban reagált minderre, elmondva, hogy nem látja indokoltnak az ülés megismétlését, mert az azon meghozott döntések legitimek, valamint azt is elmagyarázta, hogy elnökként nincs lehetősége figyelemmel kísérni, ki van jelen a teremben és ki hogyan adja le szavazatát. A közleményben az áll, nevetségesnek tartja, hogy az ülés befejeztével jelezték az észrevételt a VHDSZ tagjai, miközben az ülés folyamán senki nem emelt kifogást emiatt. A továbbiakban, eltérve a több mint tízéves gyakorlattól, a képviselők szavazókészüléküket kizárólag kézjegyükkel ellátott vétív ellenében vehetik majd át.
A sajtónak eljuttatott közleményt követően Szántó Róbert, Petar Balažević és Ivan Ušumović, a Szabadkáért frakció nevében közleményben reagált, és leszögezik, hogy a DP és a köréje csoportosuló pártok továbbra is semmisnek tekintik az ülést.
— Ez különösen azért fontos, mert Josipa Vojnić Tunić kérelmezte az elnök asszonynál, hogy határozzák meg és hozzák nyilvánosságra, ki merészelte használni az ő készülékét — áll a sajtóközleményben.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..