home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Három év alatt kilenc serleg
Tóth Tibor
2021.01.08.
LXXV. évf. 53. szám
Három év alatt kilenc serleg

A Radanovácon élő Pešut Noel három év alatt kilenc serleget szerzett egy nem mindennapi és meglehetősen veszélyes sportágban. Amíg a legtöbb kortársa focizik, kosárlabdázik vagy úszik, addig a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola harmadik osztályos tanulója motokrosszversenyzéssel foglalkozik.

A most kilencéves Noel hatévesen pattant először nyeregbe. Édesapja, Ivan is motorozott korábban, így Noelnak volt kitől örökölnie a sportág iránti szeretetet. Első masinája egy kínai, 50 köbcentiméteres motor volt, mellyel a lakhelyükkel szembeni ugratón edzett, majd fél éve a ház mögötti udvarban építettek egy minden igényt kielégítő, ugratókban, kanyarokban, fordulókban bővelkedő pályát, ahol Noel bármikor kedvére gyakorolhat. 


Noel és édesapja az udvarban lévő pálya egyik ugratóján (a szerző felvétele)

Kiváló egyensúlyérzékére már hároméves korában fény derült, hiszen ennyi idősen tanult meg egyedül kerékpározni.

— A fiam megkért, vegyem le a bicikliről a pótkerekeket. Levettem, ő elindult, közben kérte, hogy tartsam, el ne dőljön. Néhány másodpercig tartottam, utána elengedtem, csak gyalogoltam mellette. 5 méteren belül megtanult kerékpározni, hihetetlen — emlékszik vissza a kezdetekre Ivan.


Nyeregben (fotó: Moto Fotografija)

Noel fél év edzés után rajthoz állt élete versenyén, mely nem a legjobban sikerült, azóta azonban csakis szép eredmények övezik útját.

— Az első versenyemen, Kruševacon, az edzésen még tökéletesen működött a motorom, másnap azonban sehogy sem indult el, és nem állhattam rajthoz. Nagyon készültem a megmérettetésre, jó esélyeim lettek volna, mivel az edzésen a második legjobb idő volt az enyém. Gyertyákat cseréltünk a motoron, de a masina megmakacsolta magát. Bosszantó volt 400 km-t utazni szinte hiába, hiszen a futamokat nélkülem tartották meg. E balszerencsés első verseny után azonban jöttek sorban a sikerek. Čačakon 2. lettem, Ariljén, Belgrádban és Pozsarevácon 3. helyen értem célba, a temerini futamon engem intett le elsőnek a kockás zászló, Bácskossuthfalván pedig a dobogó második fokára állhattam — sorolta Noel, aki a szerb bajnokság összesített pontversenyében a 3. helyen végzett az MX65 kategóriában.


Pešut Noel: elszántság, bátorság, győzni akarás (fotó: Moto Fotografija)

A siker értékét emeli, hogy Noel motorja a legidősebb a héttagú mezőnyben, hiszen ő egy 2005-ben készült kétkerekűvel versenyez, míg a többiek újabb járgányokkal szállnak harcba az eredményekért. Az sem elhanyagolható, hogy Noel a legfiatalabb résztvevő. Tehetségére a szerbiai motorversenyzés legnagyobb alakja, a szabadkai Saghmeister Gábor is felfigyelt. Noel csatlakozott a Saghmeister Teamhez, és a szükséges licencet is megkapta.

— Az első versenyem előtt remegett a térdem, annyira izgultam. A lámpaláz még mindig bennem van a rajt előtt, ám ahogy elindulunk, máris elszáll, és csakis a motorra, a pályára és az ellenfelekre figyelek. A pályákat a megmérettetés előtti napon körbejárjuk, akkor lassan végigmotorozunk rajtuk, próbáljuk emlékezetünkbe vésni a sajátosságaikat, ami a versenyen hasznunkra válik. Jobban szeretem a száraz pályákat, de a csúszós, sáros talajon is feltalálom magam. Kiváló erőnléti állapot szükséges a motorsporthoz, hiszen egy-egy versenyen 12 percet plusz két kört megyünk, és bizony, jócskán kell erő a kormányt tartani — mondta Noel, hozzátéve, hogy szülei mellett barátai, osztálytársai és a tanító néni is mindig biztatja, illetve örül a sikereinek.


Ezen a pályán gyakorol a fiatal tehetség (a szerző felvétele)

Noel hosszú távra tervez a sportágban. Többszörös országos bajnok szeretne lenni, és céljai között a világbajnoki futamokon való indulás is szerepel.

2021-ben tizenegy szerbiai futamot rendeznek a versenynaptár szerint, de Noel emellett a kelet-európai bajnokságon is indulna, mely két bulgáriai, valamint egy-egy temesvári, bosznia-hercegovinai és szerbiai futamot foglal magában.


Noel a kilenc serleggel (fotó: Moto Fotografija)

— A megmérettetéseken való induláshoz nagyon sok pénzre, 3700 euróra lenne szükségünk. Noel lassan kinövi a teljes felszerelését, újat kellene vásárolni, ami 750 euróba kerül, minden harminc óra verseny után a motor nagyjavításon esik át, ilyenkor több alkatrészt is kicserélnek, ami szintén nem olcsó, négy tartalék gumi is kell az egész idényre, emellett a láncok, az olaj is pénzbe kerül. Mondtam a fiamnak, ennél drágább sportágat nem is választhatott volna. De kitartunk mellette, hiszen szereti, amit csinál, és az eredmények is azt mutatják, nagyon jó úton jár. Több támogatónk is van, akinek ezúton szeretnénk megköszönni, hogy kitartott és továbbra is kitart Noel mellett, de újabb szponzorokra lenne szükségünk, akiknek segítségével tovább egyengethetnénk Noel pályafutását — mondta Ivan, Noel édesapja.

Szerbiában a technikai sportok sosem foglalhatták el az őket megillető helyet, hiszen az országban leginkább a labdajátékokra helyezik a hangsúlyt. A fiatal tehetségek nem igazán számíthatnak hivatalos helyről érkező támogatásra, viszont a motorsportot kedvelő vállalkozóink talán még jobban felfigyelnek a kilenc serleggel büszkélkedő sportolóra, akiből a jövő egyik legnagyobb versenyzője válhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..