home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Három év alatt 380 millió a szabadkai oktatási beruházásokra
Kartali Róbert
2019.03.27.
LXXIV. évf. 14. szám
Három év alatt 380 millió a szabadkai oktatási beruházásokra

Szabadkán az előző három évben 8 általános, 4 középiskola és 2 diákotthon felújítását támogatta a tartományi oktatási titkárság mintegy 144 millió dinár értékben, és ebben az időszakban 380 millió dinárt költöttek oktatásfejlesztésre a városban — derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere tartottak keddi tárgyalásuk után.

Az oktatási intézmények épületeinek karbantartása, felújítása és fejlesztése csupán összefogással valósítható meg, az önkormányzat jó együttműködésével az illetékes tartományi és köztársasági szervekkel — vonta le a következtetést Nyilas Mihály és Bogdan Laban a megbeszélésük után.

A város polgármestere kiemelte, hogy az előző csaknem három év intenzív együttműködésnek köszönhetően a köztársasági és a tartományi kormányokkal Szabadka több nagyberuházással is büszkélkedhet az oktatás területén.

 

— A kapitális beruházások mellett — melyek mára már elmozdultak a holtpontról — az előző három évben felújítottunk 12 általános és középiskolát. Ezek közül pedig a legnagyobb beruházás, mely hamarosan be is fejeződik, a Vegyészeti és Technológiai Középiskola épületének felújítása. Április elején lesz az átadás, a beruházás értéke pedig meghaladta a másfél millió eurót. Az előző három évben az oktatás területén hozzávetőlegesen 380 millió dinár lett befektetve, tehát minden módon arra törekszünk, hogy diákjaink és az oktatási intézményekben dolgozó alkalmazottak számára megfelelő körülményeket teremtsünk — mondta Laban.

 

Nyilas Mihály sikeresnek értékelte az előző három évet, szerinte ugyanis az a mintegy 144 millió dinár, amelyet a tartományi titkárság nyújtott Szabadkának oktatási célokra, jó helyre került, és azokat a szükségleteket próbálta kielégíteni, amelyek már évek óta jelen voltak a városban.

 

— Összesen 8 általános iskolát tudtunk támogatni a beruházásokkal, 4 középiskolát és 2 diákotthont. Ebből elsősorban az volt látható, hogy az épületek állagát kellett javítani. Persze az iskolák eredményesek voltak különféle projektumok, programok pályázásában is. Továbbá a város is sikeres volt a középiskolai diákutaztatás pénzelésének megoldásában, hiszen a titkárságunk erre a célra is évente ír ki pályázatot. Fontos, hogy nem csak a tartomány támogat folyamatosan, ezt bizonyítja az elmúlt három év is, hiszen köztársasági pénzek is érkeznek Szabadkára. Ugyanakkor a kisebbségi jogérvényesítés terén is jelentős sikerekre tett szert Szabadka, hiszen több mint 21,5 millió dinárt sikerült nyernie az elmúlt három évben a nyelvhasználati pályázatainkon meg az etnikai pályázatunkon, melyre az egyesületek jelentkezhettek. Mivel minden pályázatunk most fejeződött be, arra is kitértünk, hogy hasonló eredményeket várunk az idén is, tehát folytatjuk az együttműködést, mely az elmúlt években sikeres volt — emelte ki Nyilas.

 

Bogdan Laban a nyilatkozatában további beruházásokat is kilátásba helyezett az oktatás terén. Elmondása szerint az idén hozzávetőlegesen 25 millió dinárt különítettek el különféle tervdokumentációk kidolgozására.    

 

— A tavankúti általános iskola épületének tervdokumentációja elkészült, továbbá az Ivan Sarić Műszaki iskoláé is, így az idén is jelentős befektetésekkel számolunk. Ezenfelül további tíz épület esetében is megszülettek a szükséges tervdokumentációk, és biztos vagyok abban, hogy agilitásunknak köszönhetően további pénzeszközöket fogunk Szabadkára hozni a köztársasági költségvetésből, ami az oktatási intézményeket illeti — mondta a polgármester.

Nyilas Mihály és munkatársai ezután megbeszélést folytattak a helyi általános és középiskolai igazgatókkal, majd meglátogatták a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolát, a Szent Száva Általános Iskolát és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a tartományi titkárság egy kamerarendszert finanszírozott, mely növeli majd a diákok biztonságát. A Szent Száva Általános Iskolában kicserélték a nyílászárókat, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolában felújították a padlózatot, kicserélték a nyílászárókat, és egyéb, az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházás is megvalósult, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában pedig tetőjavítást és a nyílászárócserét is végeztek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..